Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Zmiana zabudowy Mercedes Sprinter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, klient zmienił zabudowę z kontenera (a'la chłodnia, ale bez chłodziarki) na skrzynię. Teraz mój tok rozumowania:

-opis zmian od " firmy do tego uprawnionej"

-kwit z wagi legalizowanej

-DBT zmiany (MW i ładownośc)

i tu rodzi się pytanie, czy trzeba (moim zdaniem tak, zmiennika nie) wystawić nowe kwity na VAT3 (było VAT4)?

Pozdrawiam.

Napisano
-opis zmian od " firmy do tego uprawnionej"

Nie. Rodzaj pojazdu się nie zmienia. Takiej zmiany może dokonać ktokolwiek

No możesz...

-DBT zmiany (MW i ładownośc)

Do tego zmieni się podrodzaj i przeznaczenie. Wystawiasz opis zmian - pamiętaj o zdjęciach.

czy trzeba (moim zdaniem tak, zmiennika nie) wystawić nowe kwity na VAT3 (było VAT4)?

To jest ciągle osobna konstrukcja, więc łapie się pod VAT4 - nie trzeba tego na siłę na VAT3 przerabiać.

Napisano
To jest ciągle osobna konstrukcja, więc łapie się pod VAT4

Czy była to chłodnia,czy będzie skrzynia to tylko Vat-4.Przecież to odrębne elementy konstrukcyjne pojazdu.Osobno kabina,osobno skrzynia czy chłodnia.

Tak jak napisał kolega /blakop/. Proponuję zwrócić uwagę na mocowanie skrzyni.Obowiązkowo w punkty mocowania ramy,wytrzymałość śrub mocujących.No i raczej skrzynia fabryczna.

Napisano
klient sam musi wnioskować o DBT VAT ,

gdy będzie miał DR z nowymi danymi

Musi? A przepisać nie można?

No i raczej skrzynia fabryczna.

Tzn.jaka?? Wyprodukowana przez mercedesa? :P

[ Dodano: 03-11-2012, 00:30 ]

Poza tym nie kojarzę teraz jak wygląda to w mercedesie, ale w wielu ramach trudno mówić o fabrycznym miejscu mocowania. Uchwyty montuje się często tam, gdzie wymusza to konstrukcja zabudowy, a sama rama daje szerokie możliwości ich montażu.

Napisano

Dzieki Panowie. Skrzynia jest "fabryczna" marki nie pomnę. Zamocowana fachowo, odpowiednie śruby. Mercedes zwykły DMC3490. Kwit z wagi chyba obowiązkowy, bo on chce zwiększyć ładowność o różnicę wagi kontener-skrzynia czyli na oko o 600 kg.

Napisano

Mało prawdopodobna taka różnica (aż tak duża znaczy). Ale niech poważy... Z grubsza na skrzynię alu możesz przyjąć 100kg na metr bieżący zabudowy - być może trochę mniej (zależy od konstrukcji ramy pośredniej).

Napisano

:) To mój "pierwszy raz" ze zmianami i chciałbym zrobić to sam, ale też nie chcę spieprzyć, więc spytam:

-dane które nie ulegają zmianie przepisuję, wpisuję BZ, czy zostawiam puste

-opis zmian -wpisać np. zdemontowano to i to zamontowano to i to

-ocena zmian np. zmiany wprowadzone wykonano zgodnie z przepisami

Dzięki za pomoc :)

Napisano

Dane które się nie zmieniają przepisujesz - żadne tam b/z czy puste pola

Dokładnie tak - zdemontowano to i to, zamontowano to i to, przy pomocy tego i tego itd. Jeśli będziesz się posiłkował kwitem z wagi warto to ująć w opisie stwierdzeniem, że wagę pojazdu ustalono "z natury" na podstawie takiego a takiego kwitu z wagi.

Ocena zmian - po prostu zaznaczasz odpowiedni punkt.

Napisano

No możesz...

Raczej musi:

Dział II Szczegółowy sposób ustalania nieznanych lub nowych danych technicznych pojazdu podczas przeprowadzania badania technicznego pojazdu

§ 3. 1. Masę własną pojazdu ustala się: 1) przez zważenie całego pojazdu albo 2) jako sumę mas wynikających z nacisków poszczególnych osi pojazdu.

Więc jeżeli MW pojazdu jest nieznane to ważenie jest wymogiem ustawowym.

Napisano
Więc to wymóg ustawowy.

A z jakiej ustawy to wynika? :)

Jak zresztą sam dalej piszesz są inne metody ustalenia masy 8)

Napisano
A z jakiej ustawy to wynika? :)

W znaczeniu ogólnym, z przepisów.

Jak zresztą sam dalej piszesz są inne metody ustalenia masy 8)

Są, ale wobec jednoznacznego zapisu "masę ustala się przez zważenie całego pojazdu" czy te inne metody są zgodne z przepisami?

Napisano

W opisie zmian mam pkt 2 "odpowiednie zdjęcia BRAK FOTO" (Stacja SQL)

Czy zdjęcia dodrukować na dodatkowej kartce?

Napisano
W opisie zmian mam pkt 2 "odpowiednie zdjęcia BRAK FOTO" (Stacja SQL)

Czy zdjęcia dodrukować na dodatkowej kartce?

Nie wiem jak jest to rozwiązane w SQL-u ale powinieneś wgrać tam zdjęcia z aparatu, czyli 4 zdjęcia dokumentujące zmiany.

Potem przy drukowaniu zaświadczenia zostaną także wydrukowane zdjęcia.

Napisano

No zdjęcia są w plikach do badania, a w opisie zmian jest jak napisałem :(

Dodrukowałem, bo nie idzie inaczej.

Napisano
No zdjęcia są w plikach do badania, a w opisie zmian jest jak napisałem :(

Dodrukowałem, bo nie idzie inaczej.

W programie TUV-POL w kolejnym punkcie tworzenia zaświadczenia po prostu dodajesz zdjęcia do zaświadczenia z pliku w którym je masz i stają się one już częścią tego zaświadczenia.

Natomiast co do ważenia to jeśli po zmianach są to nieznane dane to albo ważenie albo suma mas nacisków poszczególnych osi.

Naciski są mierzone np. przez urządzenie do pomiaru amortyzatorów.

Są także rolki do pomiaru hamulców które również mierzą naciski.

Napisano

Miałem już badania z SQL w ręce i w pkt Ia były miniaturki, a dodatkowo na dużych kartkach.

[ Dodano: 03-11-2012, 12:15 ]

Marek - przez ważenie, ALBO przez sumę nacisków... Więc nie tylko ważenie - prawda?

Napisano
[ Dodano: 03-11-2012, 12:15 ]

Marek - przez ważenie, ALBO przez sumę nacisków... Więc nie tylko ważenie - prawda?

Tak, ale też nie poprzez cokolwiek innego.

Czyli możliwe jest ustalanie MW TYLKO przez ważenie albo naciski. :idea:

Należałoby sie jednak odnieść do tego co to znaczy "nieznane dane"?

Bo jeżeli "uprawniony przedsiębiorca" w opisie dokonanych zmian podaje tę masę własną jaka jest po zmianach to te dane są już nam znane i nie zachodzi potrzeba ich ustalania. :lol:

Napisano
Miałem już badania z SQL w ręce i w pkt Ia były miniaturki, a dodatkowo na dużych kartkach.

W programie STACJA 2008 jest podobnie i fajnie to wygląda, wiem bo już robiłem.

Napisano

Już są! Trzeba zmienić atrybuty przy zdjęciach z OBT na ZK i się pojawiły na opisie! Dzięki raz jeszcze!

Napisano

Minimalna ilość do opisu zmian to 2 zdjęcia.W programie stacja 2008 wykonano to w świetny sposób.

Napisano
Minimalna ilość do opisu zmian to 2 zdjęcia.W programie stacja 2008 wykonano to w świetny sposób.

W programie TUV-POLu to cztery zdjęcia, tak na podobieństwo badań SAM-a.

Też dodaje je się w bardzo prosty sposób.

Napisano

Dołączę się do tematu,znajomemu trafia się do kupna samochód(ducato) w dowodzie -ciężarowy uniwersalny ,a wizualnie do przewozu pojazdów,z jego opisu wynika,że został on przerobiony z blaszaka -ucięto po kabinie ,dla mnie jest to nielegalna zmiana konstrukcyjna ,ale czy rzeczywiście .

Czy nic nie podejrzewający diagnosta ma zwrócić uwagę na troszkę inaczej wyglądający tył kabiny i czy taki pojazd musi mieć konieczne w przeznaczeniu przewóz pojazdów ,czy może być uniwersalny?

Napisano

Dla takiego pojazdu należałoby wykonać badanie dodatkowe po zmianach z opisem zmian i na tej podstawie wymienić DR. Pewnie zmieniła się też masa własna, a więc i ładowność.