Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, wystarczy wpisać w żółte pola DMC pojazdu(kg) i "D"(kN)-wartość z TZ haka a wynik sam się wyświetli. Warunek - należy mieć zainstalowany Microsoft Excel, zaoszczędzicie sporo czasu.

Hak+obliczenia.rar

Napisano
Ja korzystam z takiego programu:

Nie wiem co tam popakowaliście w załączniki ale macie link do jednego z programów

To są te same. Taki sobie, szczerze mówiąc.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Ja korzystam z takiego programu:

Ten program nie oblicza max. uciągu haka, jedynie DMC przyczep na zasadzie różnicy F3-F2.

wystarczy wpisać w żółte pola DMC pojazdu(kg) i "D"(kN)-wartość z TZ haka a wynik sam się wyświetli

Ten oblicza zgodnie z wzorem z dz.u 32

DMC przyczepy = DMC pojazdu x D x 1000 / (DMC pojazdu x 9,8[m/s2]) – (1000 x D [kN])

Napisano
Ten program nie oblicza max. uciągu haka, jedynie DMC przyczep na zasadzie różnicy F3-F2.

Bo trzeba odznaczyć:

Uwzglądniaj parametr D haka

Napisano
Bo trzeba odznaczyć:

Zwróć uwagę, że ten program jest tak mądry, że głupi zarazem.Obcinając wartości zastępuje producenta a tu chodzi o obliczenie wartości rzeczywistych dla danego haka.

Napisano
Obcinając wartości zastępuje producenta a tu chodzi o obliczenie wartości rzeczywistych dla danego haka.

Tu masz racje.

Napisano

Jeśli się nie mylę to w 32 Nnie ma takowego wzoru. Jest to przypis własny Bogusia, żeby żyło nam się lepiej. I jeszcze raz powiem - dmc przyczepy z niego nie wyliczymy...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Jeśli się nie mylę to w 32 Nnie ma takowego wzoru.

Nie mylisz się :)

Napisano

Witam!

Powiem szczerze, program napisałem w wolnej chwili:) i w założeniu miał on pomagać....:)

W DR jest wpisywane MMC przyczepy a nie DMC, ale jak chcecie to ten rzeczywisty uciąg z wzoru podanego powyżej mogę dorobić.

Zapomniałem dodać, że ten program uwzględnia ten wzór i podaje wartości w zależności od tego które masy są niższe (tzn. z wzoru czy z różnicy F3-F2).

Napisano
Jeśli się nie mylę to w 32 Nnie ma takowego wzoru.

Właśnie, w naszym prywatnym 32 jest,,,

Napisano

DMC przyczepy = DMC pojazdu x D x 1000 / (DMC pojazdu x 9,8[m/s2]) – (1000 x D [kN])

Coś mi się zdaje, że ten program zawiera błąd, bo zamiast przez 9,8 przelicza przez 9,81 :D

Napisano
Właśnie, w naszym prywatnym 32 jest,,,

Jako przypis !!! To jest pomoc dla diagnosty a nie podstawa prawna !!

Napisano
Jako przypis !!!

Wiem i napisałem dla żartu, nie po to by się z Tobą kłócić ,,,

Napisano
Wiem i napisałem dla żartu, nie po to by się z Tobą kłócić ,,,

Ale ja się nie kłócę :D Myślałem, że niejasno napisałem :piwo:piwo:piwo

Napisano

Ja sobie już dawno zapisałem takie formuły w excelu ale tylko do sprawdzenia czy dany hak może być zastosowany w tym aucie ale nie do wyliczania DMC przyczepy :shock:

Napisano
Ja sobie już dawno zapisałem takie formuły w excelu ale tylko do sprawdzenia czy dany hak może być zastosowany w tym aucie ale nie do wyliczania DMC przyczepy :shock:

Oczywiści ! O1 i O2 ustalamy tylko i wyłącznie na podstawie danych homologacyjnych ! Wzory mają służyć jedynie do sprawdzeni czy hak nie jest " za słaby".

Napisano
do sprawdzeni czy hak nie jest " za słaby".

Pytanie, czy wartość wyliczona może być mniejsza o wartość nacisku na hak ???

Napisano
Pytanie, czy wartość wyliczona może być mniejsza o wartość nacisku na hak ???
Nie może. Składowa pionowa na haku może nie istnieć w pewnych stanach załadunku. Nas interesuje masa przyczepy, która swą bezwładnością wywołuje poziome obciążenie haka.