Skocz do zawartości

Rejestracja samochodu sprowadzonego po zmianie przepisów

Featured Replies

Napisano

Hej

Piszę do Was z takim pytaniem. Sprowadziłam z Niemiec samochód. Mam:

1. przetłumaczone dokumenty samochodu

2. Duży i mały Brief

3. Potwierdzenie zapłaty akcyzy (nie zaświadczenie, które UC wystawia po ok 7dniach) i potwierdzenie zapłaty opłaty skarbowej - to było załatwiane w Urzędzie Celnym

4. Potwierdzenie złożenia VAT-24 w Urzędzie Skarbowym i potwierdzenie zapłaty 160zł na rzecz UM

5. Potwierdzenie zapłaty opłaty recyklingowej

teraz tak. Poszłam wczoraj do WK i dostaję tam taką informację. Nie zarejestruję samochodu, bo nie mam kompletu dokumentów (Pani chodziło o ZAŚWIADCZENIE z UC i US). Warunkowo mi też go nie zarejestruje, bo nie mam przeglądu (do warunkowej rejestracji nie potrzeba tych zaświadczeń z US i UC). Przeglądu nie zrobię, bo nie mam zarejestrowanego samochodu nawet czasowo. I kółko się zamyka. Jest jakaś luka w prawie, która pozwoli mi to obejść, bądź jakiś sposób bym mogła wykupić próbne polskie tablice bym mogła zrobić przegląd samochodu w kraju? Czy muszę czekać te 7 dni aż mi wydadzą te zaświadczenia ? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Napisano
Czy muszę czekać te 7 dni aż mi wydadzą te zaświadczenia ?

Dokładnie tak. Taką bzdurę zafundowały nam nowe przepisy o badaniach. Rejestracja warunkowa jest tylko możliwa "z urzędu". A Ty chcąc jechać na badanie nie dokonujesz rejestracji "z urzędu", tylko na własny wniosek, a w tej procedurze nie ma rejestracji warunkowej.

Napisano
  • Autor

To jest bez sensu. Urzędy Celne i Skarbowe bronią się tym, że mają czas 7 dni na wystawienie dokumentów i ni huhu tego nie przyspieszą. Człowiek musi pilnie wyjechać i nie może, bo nie może samochodu zarejestrować.

Napisano
To jest bez sensu. Urzędy Celne i Skarbowe bronią się tym, że mają czas 7 dni na wystawienie dokumentów i ni huhu tego nie przyspieszą. Człowiek musi pilnie wyjechać i nie może, bo nie może samochodu zarejestrować.

I to jest Polska właśnie, tak "ułatwiają" obywatelom życie.

Każdy .... na swój strój.

Napisano
  • Autor

a ta rejestracja z urzędu. Jak jej dokonać ?

Napisano
a ta rejestracja z urzędu. Jak jej dokonać ?

Z kompletem dokumentów :)

Napisano
  • Autor
:mad::mad::mad: po prostu brak mi już słów.