RAJCZAKOWSKI Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 Dziękując kolegom za pomoc w ugruntowaniu wiedzy z teorii, proszę o informację-jakie pojazdy są przedstawiane do badania na egzaminie praktycznym w Krakowie.Kolega mechanik teorię zaliczył w Gdańsku. Cytuj
carllos Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 osobowka- gaz Miejscki na 100 IFA -Jako FL [ Dodano: 17-01-2013, 09:04 ] Ja miałem Fl masakra takiego stresa miałęm ze szczęka mi latała Cytuj
kpd20 Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 Kolego a mógłbyś mniej więcej powiedzieć o co pytają np. przy tym FL który to rok i czego nie musi mieć ??? Może ktoś wie jeszcze czy to z tego wzoru (DMC przyczepy = DMC pojazdu x D x 1000 / (DMC pojazdu x 9,8[m/s2]) – (1000 x D [kN])) chcą zeby im obliczyć DMC przyczepy ??? Będe wdzięczny za wszystkie podpowiedzi bo egzamin za tydzień na saskiej:( Cytuj
darecki-301 Napisano 20 Styczeń 2013 Napisano 20 Styczeń 2013 ja sie tez podepne pod temat 24 jade na saska i juz jestem wdzieczny za wszelkie informacje Cytuj
erbi Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Czy na egz praktycznym można korzystać z materiałów?? tzn np ADRowska 9?? Cytuj
aboz Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Czy na egz praktycznym można korzystać z materiałów?? tzn np ADRowska 9??nie. Jedynie możesz korzystać z katalogów z danymi pojazdów np. w celu ustalenia mas. Żadne przepisy nie są dostępne w czasie egzaminu. Cytuj
norbert11 Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Ja też jestem zainteresowany ,mam prośbę jak by ktoś mógł podrzucić jakieś konkretne pytania z praktycznego a jaszcze może ktoś wie czemu teraz na Myśliwskiej jest praktyczny? Cytuj
aboz Napisano 12 Luty 2013 Napisano 12 Luty 2013 może ktoś wie czemu teraz na Myśliwskiej jest praktyczny?Bo tak było zawsze. W zależności od terminu raz jest na Sakiej, a raz na Myśliwskiej. Najczęściej na przemian. Cytuj
mariog60 Napisano 12 Luty 2013 Napisano 12 Luty 2013 Witam. Ja także jadę już 21.02 na egzamin praktyczny do KRK. Wobec powyższego, dla osób, które już zdawały egzamin praktyczny na tych samochodach - mała podpowiedź czego można się dokładnie spodziewać? Jeśli jest np. IFA ADR pojazd FL, gdzie szukać np. nr ramy/nadwozia, czy są jakieś braki wyposażeniu - chodzi mi o rzeczy które mogą pomóc w zdaniu egzaminu. Podobnie z autem na gaz i autobusem. Z góry dziekuje za podpowiedzi. Cytuj
aboz Napisano 12 Luty 2013 Napisano 12 Luty 2013 Po pierwsze czytać dokładnie pytania, bo w nich jest sedno. Druga sprawa, jak dostajecie dokumenty to sprawdzić czy są od właściwego pojazdu (tzn. czy przypadkiem nie dostajecie za zadanie stwierdzenie, że ktoś wam lewuchę wciska). Dotyczy to DR, protokołów TDT itp. Cytuj
skpauto Napisano 14 Luty 2013 Napisano 14 Luty 2013 Po pierwsze czytać dokładnie pytania, bo w nich jest sedno. Druga sprawa, jak dostajecie dokumenty to sprawdzić czy są od właściwego pojazdu (tzn. czy przypadkiem nie dostajecie za zadanie stwierdzenie, że ktoś wam lewuchę wciska). Dotyczy to DR, protokołów TDT itp. To jest bardzo ważne. Cytuj
cosiecieszysz Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 Witam Zdawałem 27 czerwca w Krakowie na ul. Myśliwskiej. Był: 1. Star cysterna FL chyba z 1987 albo 1977 (strasznie zabytkowa) DMC ok 7 ton. 2. Daewoo Lanos z LPG jako L-ka. pytania o LPG i L. 3. Solbus międzymiastowy - nie na 100 km ! (tylko zwykły). Były pytania aby przeprowadzić badanie na 100 km. Sprawdzanie wyposażenia typu zwalniacz, ogranicznik, abs itd) 3. Osobówka skoda z hakiem. (przy tym pojeździe były pytania pod kątem haka, uciągu D itd. oraz światłości świateł, przeprowadzenie badania i wyliczanie kcd. Jedna z osób była pytana o światła dzienne od kiedy obowiązują jakie jest podpięcie z pozycjami i rozstaw ich - nie wiedziała i została oblana) Było nas z 25 pięciu. Nie zdało około 7 osób. Cytuj
mamil_km Napisano 9 Lipiec 2013 Napisano 9 Lipiec 2013 Jakby się komuś jeszcze jakieś pytania z praktycznego ,zagadnienia jakie były poruszane przypomniały to nie się nie krępuje i napisze Będę bardzo wdzięczny Cytuj
camangula Napisano 13 Lipiec 2013 Napisano 13 Lipiec 2013 Ja miałem solbusa dostałem zaświadczenie do wypelnienia czy spełnia warunki dla 100 z dokumentów był tylko dowod rejestracyjny i tyle więc wiadomo ze wynik N ale trzebabylo uzasadnić porada to nauczyc sie dobrze przeliczac kg na kn i odwrotnie i wyliczać stosunek masy do mocy bo tego sie trzepiaja indeksy na oponach wkuc i jak to sie umie to przy tym zadaniu nic wiecej nie bylo. Cytuj
robot2 Napisano 14 Lipiec 2013 Napisano 14 Lipiec 2013 11.07.2013 na praktycznym w krakowie był Star ADR z 1990r ,Opel Corsa z gazem chyba z 1994r i Skoda Fabia z gazem 2004r a Autobusu wcale nie podstawili tym razem.Skoda Fabia to raczej bedzie zawsze bo to auto jednego z egzaminatorów.Ja już do przodu ,Powodzenia Cytuj
Tawrija Napisano 15 Lipiec 2013 Napisano 15 Lipiec 2013 11.07.2013 na praktycznym w krakowie był Star ADR z 1990r ,Opel Corsa z gazem chyba z 1994r i Skoda Fabia z gazem 2004r a Autobusu wcale nie podstawili tym razem.Skoda Fabia to raczej bedzie zawsze bo to auto jednego z egzaminatorów.Ja już do przodu ,Powodzenia A gdzie tam w skodzie jest numer Vin nabity ? Cytuj
Jacdiag Napisano 15 Lipiec 2013 Napisano 15 Lipiec 2013 A gdzie tam w skodzie jest numer Vin nabity ? sprawdź ... http://gdzieznajdujenumerpodwoziasilnika.vinnumber.info/baza-danych-pl.html?sobi2Task=sobi2Details&sobi2Id=2226 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
grzegorz70 Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 . http://gdzieznajdujenumer...ls&sobi2Id=2226 Error 503 : Service Temporarily Unavailable Cytuj
biker100 Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Error 503 : Service Temporarily Unavailable już jest "available" Cytuj
Qnick Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Error 503 : Service Temporarily Unavailable W pracy wchodzę bez problemu a domu mam to samo co Ty. Cytuj
biker100 Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 W pracy wchodzę bez problemu a domu mam to samo co Ty. czasami programy antywirusowe blokują niektóre strony sprawdź ustawienie albo dodaj do wyjątków. Cytuj
pieter77 Napisano 27 Październik 2013 Napisano 27 Październik 2013 Pojazdy: - Star 200 jako FL chyba 1990r. - Solbus jako 100 - Chevrolet Spark (albo Aveo) -pojazd z gazem - Skoda Fabia - pojazd z gazem Egzamin nie zaliczyło 5 osób z około 30. Pytania były dosyć proste ( z opowiadań poprzedników) - ja miałem " opisać procedurę badania instalacji LPG detektorem gazu" Z tego co pamiętam: ADR - głównie to były zapytania odnośnie wyposażenia pojazdu FL (definicja poj.FL należy znać), uważać na dokumenty które są wymagane (bo dają niewłaściwe). Poćwiczyć wypełnianie zaświadczeń ADR - bo to też jest. Autobus 100 - było sprawdzenie luzów zawieszenia autobusu, sprawdzenie szyb (przepuszczalności światła), sprawdzanie oznaczenia opon czy nadaje się jako 100, było pytanie odnośnie siedzeń w 100 (dosyć szczegółowo i gościu oblał bo nie wiedział o pasach bezpieczeństwa), sprawdzenie czy nadaje się na 100 (kierowca nie miał żadnych dokumentów - czyli nie nadaje się), wypełnianie zaświadczenia na "100" niektórzy mieli. Pojazd z gazem - badanie szczelności detektorem gazu (trzeba dość szczegółowo opowiadać - elementy instalacji znać bo o to pytają), wypełnianie zaświadczenia z badania poj. z gazem. Badanie ustawienia i światłości świateł (zawsze egzaminator pyta o różnicę w światłości pomiędzy reflektorami). Jeden Gość miał zbadać sygnał dźwiękowy w osobówce i oblał bo nie wiedział jaki ma być poziom hałasu dla sygnału dźwiękowego poj. osobowego. Ogólnie nie ma co panikować za bardzo przed praktycznym bo panuje w miarę luźna atmosfera (tak było na Myśliwskiej), panowie diagności pracujący na tej stacji też sympatyczni i pomagają. Cytuj
delcik Napisano 27 Październik 2013 Napisano 27 Październik 2013 Moje pytanie: "Opisać szczegółowo procedurę sprawdzania instalacji lpg w samochodzie" o elementy instalacji i z czego składa się wielozawór miałem najwięcej pytań oraz ze sprawdzenia szczelności. Taka ciekawostka- w Chevrolecie nie zgadzało się o 5 kg DMC na tabliczce znamionowej z dowodem rejestracyjnym. Cytuj
lama211 Napisano 28 Październik 2013 Napisano 28 Październik 2013 Ja tez miałem Chevroleta z gazem , z tym że miałem powypadkowe, zabrany dowód, te 5 kg egzaminator uznał za nieistotne, a i protokół z TDT był nieważny(w sensie nie było badania powypadkowego zbiornika a w pokwitowaniu ewidentnie pisało że uszkodzony tył) haczyk był w terminie badania zbiornika... no i później ogólnie przebieg badania + wypełnienie zaświadczenia Cytuj
marcelo998 Napisano 27 Listopad 2013 Napisano 27 Listopad 2013 Mam pytanie do kolegow co zdawali w krakowie praktyczny i był tam star ADR , czy moze pzmietaja z jakiego roku jest , jakie ma dmc ,i czy ma zamontowany tachograf , ogrzewacz .A moze pamietaja pytania odnosnie tego pojazdu , jezeli by im nie robiło to problemu i by sie podzielili na forum byłbym wdzieczny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi