Diagnose Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Witam.Mam na przeglądzie kilka sztuk Sprinterów policyjnych.Jaką pobieracie opłatą 98+50 jako pojazd uprzywilejowany?Jedna rzecz która rzuciła mi się od razu w oko, to 12 miejsc na wbijanie pieczątki, w cywilnych to już nie można tak zrobić... Cytuj
zjc Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 pobieracie opłatą 98+50 jako pojazd uprzywilejowany U mnie tak. Cytuj
Qnick Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Jedna rzecz która rzuciła mi się od razu w oko, to 12 miejsc na wbijanie pieczątki, w cywilnych to już nie można tak zrobić... A DR mają taki sam wzór jak nasz cywilny czy taką książeczkę jak w MON'ie. Cytuj
skpauto Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Jak cywilny, tylko niebieski. Przynajmniej u mnie taki był ostatnio. Cytuj
zjc Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 To go chyba dla przykładu porządnie przetrzepałeś, tj sprawdziłeś. Cytuj
danzig00 Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Jak cywilny, tylko niebieski. Taki jak tu ? Dz.U. 2011 nr 195 poz. 1160 Cytuj
eborg Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 No chyba normalne, że przetrzepał, w końcu muszą świecić przykładem, zresztą tak jak wozy TDT.......................................... Cytuj
fuks Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 No chyba normalne, że przetrzepał, w końcu muszą świecić przykładem, zresztą tak jak wozy TDT.......................................... chyba chodziło Ci o ITD Cytuj
Diagnose Napisano 22 Styczeń 2013 Autor Napisano 22 Styczeń 2013 Mam to szczęście że dokonuje przeglądów w radiowozach , w ITD, CBA.Auta mają rok więc nie ma za bardzo czego szukać,ale sprawdzone skrupulatnie. Cytuj
Psuj Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 .Jaką pobieracie opłatą 98+50 jako pojazd uprzywilejowany? U nas tak. I rodzaj badania okresowe + dodatkowe. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
brodatymazur Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 To go chyba dla przykładu porządnie przetrzepałeś, tj sprawdziłeś. Kilka razy padło słowo PORZĄDNIE. Wytłumaczcie mi co ono znaczy w ustach diagnostów. Może się mylę, ale według mnie powinno się zrobić badania zgodnie z przepisami. Dziwi mnie tylko fakt, że tak się nakręcacie, nawołujecie, upewniacie, czy było to zrobione porządnie....w przypadku radiowozu Zaczynam się obawiać o pozostałe przeglądy normalnych, cywilnych aut. Wykonujecie je porządnie, czy mniej porządnie, a może tylko tak by z grubsza było dobrze, a przy tym właściciel kaskę przytulił, bo przecież to jest tylko interes. Mam to szczęście że dokonuje przeglądów w radiowozach , w ITD, CBA.Auta mają rok więc nie ma za bardzo czego szukać,ale sprawdzone skrupulatnie. - .......... no comment ............. Cytuj
pentagram Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Może się mylę, ale według mnie powinno się zrobić badania zgodnie z przepisami. Dziwi mnie tylko fakt, że tak się nakręcacie, nawołujecie, upewniacie, czy było to zrobione porządnie....w przypadku radiowozu Zaczynam się obawiać o pozostałe przeglądy normalnych, cywilnych aut. Wykonujecie je porządnie, czy mniej porządnie, a może tylko tak by z grubsza było dobrze, a przy tym właściciel kaskę przytulił, bo przecież to jest tylko interes. Ciśnie mi się na język pytanie: Jaka jest różnica podczas kontroli drogowej pojazdu, którego właścicielem jest zwykły obywatel lub policjant, o filmiku z udziałem policji RD, nieoznakowanym samochodem ITD oraz redaktorem nie wspomnę . Cytuj
brodatymazur Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Ciśnie mi się na język pytanie: - a odpowiedzi na moje pytanie nie wyciśniesz? Temat o kontroli z filmu jest gdzie indziej. Nie mieszaj. Cytuj
blakop Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Temat o kontroli z filmu jest gdzie indziej. Nie mieszaj. Daj spokój brodaty... Trochę luzu i dystansu proponuję... Czy ktoś tu próbuje cokolwiek poważnie imputować myślisz?? No bez przesady... To zwykłe określenie - przyłożyć się do czegoś, zrobić coś porządnie - co wcale nie oznacza, że inne działania z tego gatunku są "nieporządne". ja np. porządnie się dziś najadłem - bo dobre było... Ale to nie znaczy, że w pozostałe dni jestem nienajedzony Chyba, że ubodło Cię bardziej to: Jaka jest różnica podczas kontroli drogowej pojazdu, którego właścicielem jest zwykły obywatel lub policjant, o filmiku z udziałem policji RD, nieoznakowanym samochodem ITD oraz redaktorem nie wspomnę . Może nie ten temat, ale tematyka rzetelności kontroli do której tu pijesz jak najbardziej pokrewna i porównanie trafione... Cytuj
brodatymazur Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 blakop, jedzenie to jedzenie, a wykonanie czynności zgodnie ze swoim zakresem to co innego. Jak wygląda przegląd wykonany nie porządnie...jeśli sprawdzam luz to go sprawdzam, jak sprawdzam wycieki to jest sprawdzam...no chyba że się tego nie sprawdza... Odnośnie kontroli wypowiem się w innym temacie - jeżeli oczywiście uznam to z stosowne. Cytuj
blakop Napisano 22 Styczeń 2013 Napisano 22 Styczeń 2013 Brodaty - jak Ty do mnie tak to Ci wytłumaczę inaczej - porządnie zrobić badanie to mniej więcej to samo co w Twojej branży hasło "dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie" Kolega jeden stwierdził (rangi moderatora na tym forum nawet), że On i nowe auto z salonu na upartego na czymś złapie... jak się chce... Cytuj
zjc Napisano 23 Styczeń 2013 Napisano 23 Styczeń 2013 Diagnosta wykonując BT i stwierdza usterkę, którą może zakwalifikować jako UD;UI; USZ . Podobnie jak Policjant różnie kwalifikuje wykroczenia kierowcy. A moje stwierdzenie, że" porządnie" było napisane w wersji humorystycznej. Jeśli Ciebie to dotknęło to przepraszam. Cytuj
zjc Napisano 23 Styczeń 2013 Napisano 23 Styczeń 2013 Nie chodziło mi o USZ sorry. usterki stwarzające zagrożenie – usterki stanowiące bezpośrednie i natychmiastowe zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego i ochrony środowiska w stopniu uniemożliwiającym używanie pojazdu w ruchu drogowym, niezależnie od okoliczności. Cytuj
brodatymazur Napisano 23 Styczeń 2013 Napisano 23 Styczeń 2013 że On i nowe auto z salonu na upartego na czymś złapie... jak się chce... - tzn. jak mi się chce to zrobię porządnie - w szczególności się chce przy przeglądach znienawidzonych służb; - jak mi się nie chce to zrobię mniej porządnie.... Napiszę coś co może nie do końca pasuje w temacie, ale wytłumaczę pewną sprawę: Wiecie co Panowie. Róbcie porządnie takie badania i niech Wam się chce. I jestem ZA. Dlaczego? Ano dlatego, że sam w swojej KPP toczyłem walkę o sprawność radiowozów. W Ducato zaczęła siadać końcówka drążka - miałem go na stanie, na służbę gdzie byłem dowódcą patrolu wystawiano mnie tym radiowozem. Zgłaszałem mechanikowi, kierownikowi. Nic to nie dawało gdyż BRAK PIENIĘDZY na części. Było już tak, że wjeżdżając przodem na parking, stawałeś, wrzucasz wsteczny, cofasz. Zanim koło obróciło się słychać było głośne stuknięcie i dopiero pojazd przemieszczał się - końcówka drążka. Minęło jakieś 1,5 miesiąca. Zgłoszenie dyżurnego, iż we wiosce oddalonej ponad 30km od KPP gość poszedł się wieszać. No to sygnały i poszed. W trakcie jazdy przy prędkości około 160 km/h pojazd ściągało na lewo, trzeba było cały czas kontrować, prawy zaczął krzyczeć by zwolnić - jednak interwencja ważniejsza.... Po tym fakcie wyskoczyłem z mordą i dałem im tydzień czasu na naprawienie usterki. NIE naprawili. Napisałem notatkę że pojazd jest niesprawny, wpisałem w kontrolkę. Na drugi dzień kierownik mi ściągnął radiowóz ze stanu twierdząc, że skoro boję się nim jeździć, a na służby w książce wskazywano tego drugiego jako kierowcę innymi radiowozami. Tamten poszedł pod płot. Wkurzyło mnie to oddałem wkładkę na radiowozy. Przez ponad rok nie kierowałem. Później przyszło troszkę młodych i zrobił się problem z ustawieniem grafiku. Kierownik narobił zamieszania, że ja nie chcę jeździć. Sprawa oparła się o komendanta. W rozmowie powiedziałem wszystko jak to się stało. Do tego w tym wspomnianym Fiacie podałem, że uszkodzona jest druga końcówka drążka, robi się to samo - hałas przy cofaniu, a w kijance przy skręcaniu kierownica na parkingu słychać łupnięcie. Do czego zmierzam: - po rozmowie pojazdy zostały wysłane na stację celem kontroli. Okazało się, że SĄ ONE SPRAWNE. Nic ci to, że koło latało... - KTOŚ wykonał takie sprawdzenie... chyba mu się nie chciało..... Później po rozmowie dostałem polecenie służbowe nakazujące wzięcie z powrotem wkładki pod rygorem odpowiedzialności służbowej. Wziąłem, ale co jakiś czas stawiałem radiowozy pod płot jako niesprawne.... Teraz mam to z głowy. Sens jest taki mojej wypowiedzi: RÓBCIE PORZĄDNIE I NIECH WAM SIĘ CHCE, ALE NIE ROZGRANICZAJCIE NA POJAZDY CYWILI, A INNE SŁUŻBOWE. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 23 Styczeń 2013 Napisano 23 Styczeń 2013 Pozwól, że odpowiem cytatem: A, ja myśle, ze panowie duza by juz mogli mieć, ino oni nie chcom chcieć! [Wesele, Czepiec do Dziennikarza] Powiem bardzo ogólnie - to można przełożyć na wszystko to, co nas otacza. Krytykować chcą i potrafią wszyscy, tych, którzy chcą coś zrobić i robią, można za to policzyć na palcach. Smutne. Prawdziwe. Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Rekomendowane odpowiedzi