blakop Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Moment ketiw - kamery zapobiegły by jednmu - robieniu przeglądów bez aut. Czyli mówiąc wprost jakiejś tam patologii, przestępstwom... Czy to zjawisko na dzień dzisiejszy jest naprawdę tak duże, żeby tak ostentacyjnie z nim walczyć? Z tego co opisałeś ze spotkania roboczego wszelkie wskazania na nieprawidłowości i brak rzetelności badań oscyluje wokół całkowicie innych zjawisk i zagadnień, którym kamery nie pomogą... Cytuj
ketiw38 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 to nie jest tylko obecność pojazdu - to jest wygląd pojazdu podczas badania [ Dodano: 08-02-2013, 15:36 ] A zdjęcie wypłaty w okresie zimowym też będziemy robić ? tańszym i lepszym rozwiązaniem będzie obsadzenie każdej SKP policjantem z psem Wy idziecie w stronę inwigilacji diagnosty, a ja w stronę: Dla mnie byłaby to komfortowa sytuacja - przynajmniej unika się naciskom , z wiadomych źródeł. Cytuj
markus Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Panowie jakich niuansów - Jeżeli jestem uczciwy to patrzcie mi na ręce ile chcecie. Jeżeli jestem nieuczciwy to będę się robił wszystko, aby mi nikt nie patrzył na ręce to nie jest kwestia uczciwości ketiw tylko zbędnej, niepotrzebnej kontroli... księdza może jeszcze postawić , on nie kłamie Cytuj
ketiw38 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Dlaczego w takim razie nie było TAKIEJ dyskusji przy robieniu zdjęć przy zmianach konstrukcyjnych - czy to nie jest poddawanie opinii diagnosty, że takie przeróbki się odbyły pod wątpliwość - ile lat wykonywaliśmy takie badanie bez zdjęć i było dobrze. A jak trzeba będzie każdemu samochodowi na okresowym zrobić zdjęcie to wielkie "larum" Cytuj
Marek1 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Dlaczego w takim razie nie było TAKIEJ dyskusji przy robieniu zdjęć przy zmianach konstrukcyjnych - czy to nie jest poddawanie opinii diagnosty, że takie przeróbki się odbyły pod wątpliwość - ile lat wykonywaliśmy takie badanie bez zdjęć i było dobrze. To jest tylko sposób udokumentowania czegoś co zostało wykonane. W końcu nic nowego bo dla SAM-ów już tak od dawna było. A jak trzeba będzie każdemu samochodowi na okresowym zrobić zdjęcie to wielkie "larum" A to już jest dokumentowanie niczego innego, tylko tego, że naprrrraaawdę jesteśmy uczciwymi diagnostami!!! Cytuj
danielg539 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Panowie - nie wiem jak jest na waszym terenie ale ja pracując jako diagnosta 15 lat zaobserwowałem kolosalna zmianę w pracy diagnostów. Nie znam stacji ( nawet z relacji klientów) gdzie w okolicy zrobi się przegląd bez pojazdu na stacji. Tych diagnostów już wyłapano. Nie ma co rewolucji robić służby działają dobrze - u nas każda stacja przynajmniej raz w roku jest kręcona! Badania również wskazują, że stan techniczny pojazdów to zaledwie ułamek w statystykach wypadkowych. Nie dajmy się wciągnąć w działania lobby producentów kamer, urządzeń do SKP i innych..... Z przykrościa nie mogę sie z tym zgodzić . W Lublinie w w ościennych powiatach bez wiekszego problemy można zrobic OBT bez pojazdu, no fakt że jest trochę trudniej niż kilka lat temu ale sa SKP co robia je za przysłowiowa flaszkę Ketiw jest dużo prostsza metoda sprawdzenia jakości i ilościi BT i to do tego praktycznie nie generująca kosztów. Wystarczy do tego celu wykorzystac dane przesyłane do CEPIK-u i na ich podstawie wytypować podejżane SKP a nastepnie je skontrolować i "odstrzelić" i to całe SKP a nie pojedynczych diagnostów. Było by tanio i skutecznie tylko najpierw trzeba przyzwolenia polityczno-ministerialnego na taki mnewr. Cytuj
Qnick Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 A jak trzeba będzie każdemu samochodowi na okresowym zrobić zdjęcie to wielkie "larum" Zdjęcie tak i koniecznie z datą na tym zdjęciu, ale nagrywanie całego badania to moim zdaniem przegięcie, jak to potem archwizować i ile miejsca na to w komputerze trzeba mieć a zdjęcie no cóż trzeba byłoby też przegrywać do komutera i trzymać ile czasu przez 5 lat czy do następnego okresowego badania. Cytuj
ketiw38 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Pozwolisz, że odpowiem twoimi słowami (wytnę kawałek twojej wypowiedzi): To jest tylko sposób udokumentowania czegoś co zostało wykonane. W końcu nic nowego bo dla SAM-ów już tak od dawna było. Cytuj
Marek1 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Panowie jakich niuansów - Jeżeli jestem uczciwy to patrzcie mi na ręce ile chcecie. No właśnie Ketiw tego się obawiałem... To jest jakiś przerost poczucia zawodowej uczciwości Ty naprawdę uważasz że "cnota obroni się sama" Cytuj
ketiw38 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 A jak trzeba będzie każdemu samochodowi na okresowym zrobić zdjęcie to wielkie "larum" Zdjęcie tak i koniecznie z datą na tym zdjęciu, ale nagrywanie całego badania to moim zdaniem przegięcie, jak to potem archwizować i ile miejsca na to w komputerze trzeba mieć a zdjęcie no cóż trzeba byłoby też przegrywać do komutera i trzymać ile czasu przez 5 lat czy do następnego okresowego badania. No to już było na stronie 5 grzegorz70 - czy zdajesz sobie sprawę jaki koszt ponosi video rejestracja i w dodatku archiwizacja tego? - Na razie to nam chyba nie grozi. Cytuj
eborg Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Wracam do swojej wypowiedzi (wcześniejszej) - znacie Panowie rozmiar lobby właścicieli SKP? Pracowałem 15 lat w SKP , w której byłem jednym ze współwłaścicieli - nikt nie miał prawa naciskać na mnie. W tej chwili pracuję już w trzeciej stacji ( od "współwłaścicielstwa") i widzę że jednak kamera jest potrzebna. Dla mnie! Po co mam przeprowadzać śmieszne rozmowy z pracodawcą (?), jego interesuje kasa , a nie moje 4 litery. Jeszcze pół biedy jeśli pracodawca jest gramotny - w innym przypadku HORROR! Cytuj
Marek1 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Pozwolisz, że odpowiem twoimi słowami (wytnę kawałek twojej wypowiedzi): To jest tylko sposób udokumentowania czegoś co zostało wykonane. W końcu nic nowego bo dla SAM-ów już tak od dawna było. Widzę że nadal się nie rozumiemy... Wprowadzenie zdjęć do zmian konstrukcyjnych to tylko dokumentowanie jak te zmiany wyglądają a nie czy diagnosta jest uczciwy czy nie. Natomiast jakieś dodatkowe dokumentowanie obecności pojazdu na przeglądzie jest niczym innym jak właśnie dokumentowaniem uczciwości diagnosty. Jeżeli z takich powodów wprowadza się takie zasady no to tylko z powszechnego przekonania że tak właśnie jest, diagności są nieuczciwi i trzeba im a szczególnie patrzeć na ręce. Powiedz jeszcze jaka inna grupa zawodowa ma się jeszcze, z powodu przekonania o jej nieuczciwości, tak dokumentować?! [ Dodano: 08-02-2013, 16:05 ] widzę że jednak kamera jest potrzebna. Dla mnie!Po co mam przeprowadzać śmieszne rozmowy z pracodawcą (?), jego interesuje kasa , a nie moje 4 litery. I co udokumentuje ta kamera? Obecność pojazdu na badaniu! Naprawdę nie potrafisz odmówić pracodawcy wykonania badanie bez pojazdu? Cytuj
zajac Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Tak ktoś wspomniał o cepik-u ile negatywów do was wraca na poprawkę , czy ci co nie wrócili na pewno usunęli usterki i tylko z powodu urażonej dumy nie wrócili a tak jak by do cepiku szły negatywy to szybko można by wyłapać te auta co jeżdżą na turystykę diagnostyczną Cytuj
Marek1 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Czy to zjawisko na dzień dzisiejszy jest naprawdę tak duże, żeby tak ostentacyjnie z nim walczyć? Mało tego! Walczyć, biorąc pod pręgierz całą grupę zawodową diagnostów a nie tylko tych nieuczciwych! Cytuj
DARIO64 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 księdza może jeszcze postawić , Którego, tego który jest współwłaścicielem stacji . Wprowadzenie zdjęć do zmian konstrukcyjnych Jaka była przyczyna wprowadzenia zdjęć ?Czy przypadkiem nie potwierdzanie zmian które nie zostały wykonane , lub wykonane niezgodnie z przepisami ? Cytuj
Marek1 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 księdza może jeszcze postawić , Którego, tego który jest współwłaścicielem stacji . Tego z biblią, żeby przysięgać, że badanie zostanie zrobione naprawdę uczciwie... Jaka była przyczyna wprowadzenia zdjęć ?Czy przypadkiem nie potwierdzanie zmian które nie zostały wykonane , lub wykonane niezgodnie z przepisami ? Tego nie śledziłem ale pewnie jednak nie chodziło o dokumentowanie tego czy diagnosta jest uczciwy czy nie... Cytuj
ketiw38 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 a może ktoś ustosunkuje się do tego argumentu? to nie jest tylko obecność pojazdu - to jest wygląd pojazdu podczas badania [ Dodano: 08-02-2013, 15:36 ] A zdjęcie wypłaty w okresie zimowym też będziemy robić ? tańszym i lepszym rozwiązaniem będzie obsadzenie każdej SKP policjantem z psem Wy idziecie w stronę inwigilacji diagnosty, a ja w stronę: Dla mnie byłaby to komfortowa sytuacja - przynajmniej unika się naciskom , z wiadomych źródeł. [ Dodano: 08-02-2013, 16:45 ] I co udokumentuje ta kamera? Obecność pojazdu na badaniu! Naprawdę nie potrafisz odmówić pracodawcy wykonania badanie bez pojazdu? Nie tylko - jak pojazd wyglądał na badaniu Czy na badaniu była skrzynia, a po drodze porusza się na te papiery cysterna Dalej tłumaczyć Cytuj
Jacdiag Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 powtórka z rozrywki ... http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=9143 księdza może jeszcze postawić , toż to zawodowy blagier Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Marek1 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 [ Dodano: 08-02-2013, 16:45 ] I co udokumentuje ta kamera? Obecność pojazdu na badaniu! Naprawdę nie potrafisz odmówić pracodawcy wykonania badanie bez pojazdu? Nie tylko - jak pojazd wyglądał na badaniu Czy na badaniu była skrzynia, a po drodze porusza się na te papiery cysterna Dalej tłumaczyć Ketiw, jeśli są takie stacje, diagności którzy robią taki cyrk z badań to to jest temat dla odpowiednich służb, jak już wymieniałem. Natomiast na pewno nie jest to powód do tego żeby stawiać całe środowisko zawodowe stawiać pod pręgierz Jeśli Ty/Wy chcecie się za nich bić w piersi to bij się we własne, nie w moje! Cytuj
ketiw38 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Ostatni raz już zacytuję - bo nikt nie chce się wypowiedzieć w tej materii i w tym kierunku rozumowania: Dla mnie byłaby to komfortowa sytuacja - przynajmniej unika się naciskom , z wiadomych źródeł. [ Dodano: 08-02-2013, 17:04 ] Tu też temat niewygodny - bo wszyscy bez szemrania się zgodzili: Jaka była przyczyna wprowadzenia zdjęć ?Czy przypadkiem nie potwierdzanie zmian które nie zostały wykonane , lub wykonane niezgodnie z przepisami ? Tego nie śledziłem ale pewnie jednak nie chodziło o dokumentowanie tego czy diagnosta jest uczciwy czy nie... Cytuj
Marek1 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 powtórka z rozrywki ... http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=9143 No właśnie! Związek Powiatów Polskich, Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego... może jeszcze Związek Przedszkolaków Polskich chce sobie pojeździć po SKP i diagnostach, bo przecież nieuczciwe to szelmy co przecież wiedzą już wszyscy ... Cytuj
rurek777 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 zgadzam sie z ketiw38 i z wszystkimi pozostałymi którzy są za kamerami i wydrukami czy archiwizacja , pracując na kilku skp. zawsze były i sa naciski na kasę za wszelką cene nie podbijesz to klepnie kolega na drugiej zmianie albo jeszcze na tej samej w moich stronach jest nagminne robienie badań za flaszkę podejście właścicieli jest jedno nie podbijesz to podbije gdzie indziej a ja nie mam kasy a diagnosta jest be. dziwi mnie dlaczego ta kamera co niektórym przeszkadza , nawet może pomóc bo klienci też różnie reaguja i diagnosta mógłby sie obronić w niektórych sytuacjach Cytuj
DARIO64 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 kamerami To raczej nie wypali . Dodam tylko że jeżeli Parlament Europejski uchwali rozporządzenie (całkiem możliwe że stanie się to w tym roku) to żadne żale nie pomogą . Zastanawia mnie jeszcze jedno , tyle razy niektórzy pisali o wprowadzeniu monitoringu itp. a jak przyszło co do czego to lament. Cytuj
rurek777 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=11956&highlight=btp++innych+krajach Cytuj
Marek1 Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 zgadzam sie z ketiw38 i z wszystkimi pozostałymi którzy są za kamerami i wydrukami czy archiwizacja , pracując na kilku skp. zawsze były i sa naciski na kasę za wszelką cene nie podbijesz to klepnie kolega na drugiej zmianie albo jeszcze na tej samej w moich stronach jest nagminne robienie badań za flaszkę No nie wiem Rurek... To czego doświadczasz w jakimś regionie to jeszcze nie cała Polska... Natomiast jeśli Ci to tam tak doskwiera i boli to zapewniam, że są służby które ochoczo się tym zajmą. Myślę nawet że już mają do tego wyraźny sygnał! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi