Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na początku chciałem powiedzieć, że nie jestem diagnostą ale potrzebuję kilka danych i szukam odpowiedzi na parę pytań.

1. Posiadam przyczepę D44A która jak sama literka "A" wskazuje jest przyczepą ciężarową, czy diagnosta może mi ją na przeglądzie "przerobić" na przyczepę rolniczą. To pytanie nasunęło mi się po tym jak wyczytałem na pewnym portalu rolniczym, że diagnosta zmienił użytkownikowi tego portalu przyczepę D-83 na rolniczą. A doszły mnie słuchy, że jak ma "A" to się nic nie da zrobić"

2. W starym dowodzie mam wpisane marka D44A ale w nowym jest to D1, D2, D3 to co ma być w D1 skoro w D3 będzie D44A. Na tabliczce pisze Zakłady Mechaniczne Opole oddział produkcyjny Kluczbork.

3. Na tabliczce ładowność mam wpisaną 3000 natomiast w dowodzie jest 4000, prawdopodobnie ktoś w latach 80 wpisał DMC jako ładowność. Masa własna 1350, czy nie będzie problemu z odkręceniem tej pomyłki?

4. Gdzie mam szukać numerów ramy w tej przyczepie, ponieważ malowałem ją ale nie znalazłem ich. A sama tabliczka chyba na przeglądzie nie wystarczy.

5. To pytanie mam bardziej ogólne. Czy za taką przyczepę trzeba płacić podatek od środków transportowych. Ile wynosi średnio koszt przeglądu ciężarowej a rolniczej. I czy ktoś zna w przybliżeniu wysokość stawki OC?

Z góry dzięki za odpowiedź pozdrawiam.

Napisano
5. (...) Czy za taką przyczepę trzeba płacić podatek od środków transportowych.

Jeśli przyczepa ta jest wykorzystywana wyłącznie w działalności rolniczej prowadzonej przez podatnika podatku rolnego, to wówczas nie trzeba płacić podatku od śr. transp. Z tym, że trzeba w Urzędzie Gminy/ Miasta złożyć stosowne oświadczenie.

Napisano
1. Posiadam przyczepę D44A która jak sama literka "A" wskazuje jest przyczepą ciężarową, czy diagnosta może mi ją na przeglądzie "przerobić" na przyczepę rolniczą. To pytanie nasunęło mi się po tym jak wyczytałem na pewnym portalu rolniczym, że diagnosta zmienił użytkownikowi tego portalu przyczepę D-83 na rolniczą. A doszły mnie słuchy, że jak ma "A" to się nic nie da zrobić"
- http://forum.norcom.pl/viewtopic.php?p=150834
Napisano
...

5. To pytanie mam bardziej ogólne. Czy za taką przyczepę trzeba płacić podatek od środków transportowych. Ile wynosi średnio koszt przeglądu ciężarowej a rolniczej. I czy ktoś zna w przybliżeniu wysokość stawki OC?

...

p-pa ciężarowa - płacisz podatek, no chyba że składasz oświadczenie o którym pisze Olga.

P-pa ciężarowa-rolnicza - nie płacisz podatku.

Koszt przeglądu tzw OBT jest dużo wyższy, na tyle wyższy że jeżeli masz zamiar ją użytkować np 10 lat opłaci się zrobienie z niej p-py ciężarowej rolniczej bo przeglądy będą niższe i będą na 2 lata a nie co roku jak jest w p-pie ciężarowej.

Napisano

Czyli jak dobrze rozumiem ten temat co podałeś to jak moja przyczepa występuje w wersjach A-ciężarowa i B-rolnicza to mojej D44A nie będzie problemu z przekształceniem na rolniczą.

Co do tego podatku to zgłupiałem. Jak daliście mi odpowiedź to z szukałem w internecie wysokość tego podatku i natrafiłem na zapis.

przyczepy i naczepy, które łącznie z pojazdem silnikowym posiadają dopuszczalną masę całkowitą od 7 ton i poniżej 12 ton, z wyjątkiem związanych wyłącznie z działalnością rolniczą prowadzoną przez podatnika podatku rolnego,
przyczepy i naczepy, które łącznie z pojazdem silnikowym posiadają dopuszczalną masę całkowitą równą lub wyższą niż 12 ton, z wyjątkiem związanych wyłącznie z działalnością rolniczą prowadzoną przez podatnika podatku rolnego,

Z którego wynika, że tak czy siak na DMC poniżej 7 ton nie trzeba płacić?

Jeszcze chciałem się zapytać gdzie mam szukać numerów ramy w tej przyczepie.