Qnick Napisano 22 Maj 2013 Napisano 22 Maj 2013 Czy ktoś z Was wołałby opinię rzeczoznawcy do zmiany konstrukcyjnej polegającej na zmianie silnika z benzynowego 6.0 l 309 kW, na diesleka 1,9 96 kW Mam klienta chętnego zrobić taką zmianę konstrukcyjną, bo nie wyrabia na paliwo i chce mieć 1,9 tdi 96 kW. I tylko nie wiem czy wołać o opinię czy dać sobie spokój bo przecież w końcu to dość znaczne ograniczenie mocy Reszta zostaje z poprzedniej wersji mam na myśli zawieszenie, hamulce itd. Cytuj
blakop Napisano 22 Maj 2013 Napisano 22 Maj 2013 A nie lepiej pójść w LPG? Przy tym litrażu LPG w porównaniu z 1.9 TDI (VW domyślam się po mocy) może nie wyjść aż tak korzystnie... Cytuj
michal_k Napisano 22 Maj 2013 Napisano 22 Maj 2013 Przy tym litrażu LPG w porównaniu z 1.9 TDI (VW domyślam się po mocy) może nie wyjść aż tak korzystnie... Pytanie jeszcze ile waży pojazd, bo może się okazać, że 96 kW ledwo go uciągnie... Cytuj
blakop Napisano 22 Maj 2013 Napisano 22 Maj 2013 Tudzież np. waga zmieni się na tyle, że systemu trakcji i hamulcowe zaczną źle działać... Cytuj
Qnick Napisano 23 Maj 2013 Autor Napisano 23 Maj 2013 A nie lepiej pójść w LPG? Klienta wola, mi nic do tego Przy tym litrażu LPG w porównaniu z 1.9 TDI Też tak podejrzewam bo benzyny paliło toto ponoć 35l/100 km a gazu ile by paliło Pytanie jeszcze ile waży pojazd, bo może się okazać, że 96 kW ledwo go uciągnie... Ważył 2055 kg przed zmianą po zmianie waży koło 1700 kg (zważony) waga zmieni się na tyle, że systemu trakcji i hamulcowe zaczną źle działać... Układ hamulcowy z silnika 6,0 powinien dać radę z silnikiem 1,9 tdi. A jeździć to już to nie jeździ jak z benzyną , ale od ziemi się jakoś odpycha. Bardziej chodzi mi czy wołać o opinie i co by w niej ewentualnie miałoby być napisane. Cytuj
Psuj Napisano 23 Maj 2013 Napisano 23 Maj 2013 Bardziej chodzi mi czy wołać o opinie i co by w niej ewentualnie miałoby być napisane. Jeśli buda homologowana też z tym motorkiem, to ja bym nie wołał. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
mirek.g Napisano 23 Maj 2013 Napisano 23 Maj 2013 Jeśli buda homologowana też z tym motorkiem, to ja bym nie wołał. Wątpię aby tak było. Cytuj
Psuj Napisano 23 Maj 2013 Napisano 23 Maj 2013 Wątpię aby tak było. Dlaczego?? Może źle się wyraziłem. Jeśli taki silnik występuje również w takiej karoserii. O tak to miało być. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Qnick Napisano 23 Maj 2013 Autor Napisano 23 Maj 2013 Jeśli taki silnik występuje również w takiej karoserii. O tak to miało być. No nie było takiego motoru w tym nadwoziu bo najmniejszy w Audi a8 był 2,5 tdi . Cytuj
blakop Napisano 23 Maj 2013 Napisano 23 Maj 2013 Dlaczego?? Może źle się wyraziłem. Jeśli taki silnik występuje również w takiej karoserii. O tak to miało być. Nie twierdzę, że nie ma takich aut, ale szukam pamięcią i nie kojarzę auta oferowanego z tak wielkim rozstrzałem pojemnościowym jak 6.0 i 1.9. Poza tym z pewną dozą pewności zakładam, że to nie jest silnik od tego auta, tylko całkiem innej marki. Prawda? Słuchaj Qnick - przy zmianach na B1 producent jako argument "na nie" w swojej opinii podawał, że odchudzenie auta może negatywnie wpłynąć na układ hamulcowy i inne, obliczone na taką, a nie inną moc... Tutaj nie wiem... Może się okazać, że zmiana mocy i wydajności silnika w ogóle - tak drastyczna - może wpłynąć na pracę innych podzespołów (pompy wspomagania itp.). Słuchaj - musu nie ma, generalnie jednak jeśli to silnik kompletnie z innej marki, a do tego co do zasady nigdy w takich autach choćby o podobnych parametrach nie montowany to może jednak wypadałoby zawołać?? Sam oceniasz ostatecznie... Cytuj
biker100 Napisano 23 Maj 2013 Napisano 23 Maj 2013 1,9 96 kW przecież to nie będzie jechać to już osobiście szukałbym 2.8 FSI (210KM), no ale to już klienta wola. Cytuj
Qnick Napisano 23 Maj 2013 Autor Napisano 23 Maj 2013 generalnie jednak jeśli to silnik kompletnie z innej marki, Generalnie było to Audi A8 z silnikiem 6.0 benzyna a teraz jest Audi A8 1,9 tdi Silnik jest też z Audi tylko sporo mniejszy przecież to nie będzie jechać A co mnie to obchodzi ale Audi A6 DMC ma też coś koło 2000 kg i były 1,9 96kW, a tu MW jest 1720 a DMC 2530 więc żwawe to nie będzie ale będzie jakoś się odpychać. Cytuj
ketiw38 Napisano 23 Maj 2013 Napisano 23 Maj 2013 A możę wyjść z założenia, że samochody z silnikami benzynowymi mają inne wymagania konstrukcyjne niż samochody z silnikami diesla Cytuj
danielg539 Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 samochody z silnikami benzynowymi mają inne wymagania konstrukcyjne niż samochody z silnikami diesla Na czym ta inność miała by polegać? Cytuj
Marek1 Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 Na czym ta inność miała by polegać? Inna norma Euro... Jaką normę będzie spełniał? Cytuj
Qnick Napisano 24 Maj 2013 Autor Napisano 24 Maj 2013 Inna norma Euro... A co mnie Euro interesuje na przeglądzie Marek1, sprawdzasz jakie Euro ma dany pojazd podczas OBT czy robisz skład spalin na analizatorze dla sil. ZI lub zadymienie dla silnika ZS. Cytuj
Marek1 Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 A co mnie Euro interesuje na przeglądzie . No właśnie! A przecież w takim wypadku, legalizujesz zmianę konstrukcyjną, które powoduje zmianę tego parametru. Cytuj
blakop Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 A przecież w takim wypadku, legalizujesz zmianę konstrukcyjną, które powoduje zmianę tego parametru. A skąd wiesz, że go zmieniasz? Potrafisz określać normę Euro na badaniu? Robisz to? Cytuj
Marek1 Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 Ja wiem, że przy takiej zmianie, zmieni się ona na pewno. Jeśli pojazd ma np. nalepkę zieloną Grune Zone. po takiej zmianie pojazd nie spełni już jej warunków. Kto ma mieć tę wiedzę? Klient czy diagnosta, a może najlepiej "zonk" w przypadku kontroli niemieckiej policji? Nakazać zerwanie tej nalepki czy zerwać samemu? Cytuj
blakop Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 Naklejki powiadasz... Więc to po nich się orientujesz? Cytuj
Qnick Napisano 24 Maj 2013 Autor Napisano 24 Maj 2013 Ja wiem, że przy takiej zmianie, zmieni się ona na pewno. No może nawet na wyższą się zmieni po takiej zmianie pojazd nie spełni już jej warunków.Kto ma mieć tę wiedzę? Klient czy diagnosta, a może najlepiej "zonk" w przypadku kontroli niemieckiej policji? Nakazać zerwanie tej nalepki czy zerwać samemu? A co ma niemiecka Policja do polskich badań w Polsce dopuszczalne są takie zmiany, a jak klient pojedzie sobie do Niemiec to wcześniej niech jedzie do Dekry po nową nalepkę na szybę mi nic do tego. Cytuj
Marek1 Napisano 24 Maj 2013 Napisano 24 Maj 2013 No może nawet na wyższą się zmieni W tym przypadku na pewno na niższą. A tak przy okazji, będzie miał chociaż nieregulowany katalizator jak inne Audi z dieslem z tego rocznika czy będzie to "wolny wydech" ? Naklejki powiadasz.. Jako przykład wpływu takiej zmiany. Cytuj
Qnick Napisano 24 Maj 2013 Autor Napisano 24 Maj 2013 W tym przypadku na pewno na niższą. Dlaczego na niższą, proszę wytłumacz mi Cytuj
Marek1 Napisano 25 Maj 2013 Napisano 25 Maj 2013 Dlaczego na niższą, proszę wytłumacz mi Uważasz, że silnik diesla który założył będzie spełniał normę Euro 3 ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi