Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w następującej kwestii.

Na początku maja rejestrowałam samochód (ja jestem drugim właścicielem, auto z polskiego salonu od nowości w PL, nie sprowadzane).

Pozwolenie czasowe mam ważne do 1.06.2013.

11.05.2013 minął termin moich badań technicznych.

Pech chciał, że okazało się że auto jest trochę skorodowane i w miejscu gdzie na podwoziu jest nr VIN - ostatnie 2 cyfry są mało czytelne i jeszcze linka od ręcznego przy jednym kole słabo trzyma i uzyskałam odpowiedź, że auto nie dostało by przeglądu (nie zabrali mi CDR bo nie rozpoczeli oficjalnej procedury przeglądu tylko najpierw obejrzeli auto).

W związku z tym samochód pojechał do naprawy - blacha (wymiana przerdzewiałych elementów), naprawa ręcznego i kilka drobnych poprawek już nie mających wpływu na badanie techniczne. Niestety - w moim zaufanym warsztacie mieli już oblężenie napraw i dopiero pod koniec tego tygodnia będą mogli wziąć się za naprawę, która pewnie potrwa do tygodnia. Auto stoi na parkingu warsztatowym i czeka na swoją kolej w naprawie.

Zrobią mi oni wszystkie naprawy, ale nie mają uprawnień do wbijania nowych numerów VIN w związku z czym na badanie po naprawie odeślą mnie do Okręgowej Stacji która takie uprawnienia ma (de facto jest to drugi oddział tej firmy wiec tak jakby ich filia tylko z większymi uprawnieniami). Chodzi o to, że jak mi naprawią auto to już pewnie będzie po tym terminie 30dni ważności pozwolenia czasowego.

Czy jeżeli pójdę do WK to przedłużą mi ważnść czasowego dowodu rejestracyjnego bez zrobionego badania technicznego? (poinformuję, iż jest mi to potrzebne do zrobienia badania technicznego) czy nie? Jeśli nie to jak mam dojechać do Stacji Kontroli ?

Dodam, że mam już do odbioru stały DR, ale bez zrobionego badania mi go nie wydadzą...

Później i tak po pojechaniu na przegląd, aktualny czasowy DR zostanie mi w stacji zatrzymany na 3 dni za pokwitowaniem, że muszę nadać samochodowi nowe numery identyfikacyjne po czy będę musiała jechać do WK to załatwić i wrócić do stacji kontroli z decyzją z WK aby mi przybili nowe numery i dopiero potem pewnie będę mogła odebrać stały dowód, ale i tak będę musiała tak jak by rejestrować na nowo bo numery VIN się zmienią więc tego dowodu stałego który już na mnie czeka pewnie i tak nie ujrzę na oczy :)

Możecie coś poradzićw tej sytuacji?

Jak wyjść z sytuacji, aby było najprościej i jak najmniej przy tym biegania do WK (w moim przypadku jest to Starostwo w innym mieście).

Skrócę poniżej to co napisałam pewnie mało zrozumiale

1. Kupiłam auto (z salonu polskiego, nie sprowadzane)

2. Pojechałam do Starostwa zarejestrować - otrzymałam pozwolenie czasowe ważne 30 dni (do 1.06.2013)

3. 11.05.2013 minął mi termin badania technicznego

4. Tego samego dnia (11.05) pojechałam do Stacji Kontroli Pojazdów na przegląd. Okazało się że parę rzeczy trzeba zrobić bo nie przejdzie przeglądu jeżeli zaczną "oficjalną" procedurę. Główną usterką było częściowo skorodowane podwozie w miejscu numerów VIN (2 ostatnie cyfry mało czytelne)

5. Auto pojechało na warsztat, w którym niestety 2 tygodnie czekało na swoją kolej (dużo klientów w kolejce)

6. W powyższym warsztacie zrobią mi wszystko oprócz wybicia nowych numerów bo nie mają takich uprawnień

7. Po zrobieniu mi auta, wyślą mnie do swojej drugiej filii Stacji Kontroli która ma uprawnienia do wybijania numerów i tam zrobią przegląd.

8. Podczas tego przeglądu wyjdą nieczytelne numery, zabiorą mi dowód na 3 dni i będę musiała w Starostwie załatwić nowe numery VIN, które oni mi wybiją i auto wówczas przejdzie przegląd.

9. Niestety z powodu dużej ilości klientów w warsztacie nie uwinę się z wszystkim do 1.06.2013

10. Czy w związku z powyższym WK przedłuży mi ważność pozwolenia czasowego w celu zrobienia badań?

11. Mam już do odbioru stały DR którego bez badań mi nie wydadzą, a po nadaniu nowych numerów VIN i tak będzie nowy dowód więc tego który już na mnie czeka prawdopodobnie wcale nie odbiore :)

Proszę o porady itp... jak to najprościej załatwić w starostwie. Tzn iść, przedłużyć ważność czasowego, potem jechać na przegląd, potem znowu do Starostwa po nowe numery vin, potem po wybiciu tychże numerów przez Stację znowu do starostwa ale już o wydanie nowego DR z nowymi nr ? a więc tego który już jest zrobiony DR i czeka na odbiór mi nie wydadzą już > Co z nim zrobią ?

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• michal_k

13

• jkasprzak

12

• Qnick

10

• Grzegorz Łódź

10

Top Posters In This Topic

Napisano
Główną usterką było częściowo skorodowane podwozie w miejscu numerów VIN (2 ostatnie cyfry mało czytelne)

No trudno, kupiłaś auto nie sprawdziłaś numeru na nadwoziu a teraz będziesz za to płacić "frycowe" :razz: więc po kolei:

1. Już w trakcie a nawet przed naprawą (zwłaszcza jak miałyby być naprawiane okolice tego skorodowanego numeru) możesz zadzwonić do rzeczoznawcy samochodowego aby napisał Ci opinie o tym że ten numer skorodował, ponieważ tac opinia będzie Ci potrzebna w wydziale komunikacji do wydania decyzji na nabicie nowego numeru i zrobienia tabliczki zastępczej.

2. Po naprawie jedziesz najlepiej na stację która będzie nabijać numer (okręgowa) w celu wykonania badania z wynikiem negatywnym i wpisaną w zaświadczenie z tego badania usterką o nieczytelności tego numeru.

3. Z opinią rzeczoznawcy i zaświadczeniem ze stacji jedziesz do wydziału komunikacji i tam po wypełnieniu stosownego wniosku dostaniesz decyzję na nabicie nowego numeru i wyrobienie nowej tabliczki.

4. Z decyzją z wydziału jedziesz z powrotem na stację w celu nabicia tego numeru i wykonania tabliczki znamionowej. Po wykonaniu tych czynności na Stacji dostaniesz zaświadczenie że auto jest już sprawne oraz zaświadczenie do wydziału komunikacji że nabito ten numer i że auto jest już sprawne.

5. Ze stacji udajesz się do wydziału komunikacji z papierami i tam niestety ponownie czeka Cie wymiana dowodu rejestracyjnego (znów dostaniesz dowód tymczasowy a potem stały ale już z nowym numerem).

Niestety to wszystko trochę kosztuje :razz:

Najpierw zapłacisz za badanie okresowe 98 zł lub 161 zł gdy masz auto z instalacją gazową. Rzeczoznawcy samochodowi mają stawki nieregulowane żadnym cennikiem, więc warto poszukać takiego tańszego (u mnie w okolicy od 250 do 500 zł za taką opinię chcą) decyzja w wydziale komunikacji 10 zł. Nabicie numeru i zrobienie tabliczki znamionowej w SKP 85 zł i ponowna wymiana samego dowodu ok. 75 zł.

To chyba tyle jeśli się gdzieś pomyliłem to pewnie ktoś mnie zaraz poprawi.

p.s. A najważniejsza kwestia tych ostatnich cyfr już w ogóle nie widać, czy jeszcze widać (można odczytać).

Pozdrawiam.

Napisano

Pamiętać trzeba o przedłużeniu PC, jeżeli utraci ważność, bez tego nie wykonają badania.

Napisano
Pamiętać trzeba o przedłużeniu PC, jeżeli utraci ważność, bez tego nie wykonają badania.

E tam ja bym Ci zrobił badanie :lol: zależy od WK niestety .

2. Po naprawie jedziesz najlepiej na stację która będzie nabijać numer (okręgowa) w celu wykonania badania z wynikiem negatywnym i wpisaną w zaświadczenie z tego badania usterką o nieczytelności tego numeru.

3. Z opinią rzeczoznawcy i zaświadczeniem ze stacji jedziesz do wydziału komunikacji i tam po wypełnieniu stosownego wniosku dostaniesz decyzję na nabicie nowego numeru i wyrobienie nowej tabliczki.

4. Z decyzją z wydziału jedziesz z powrotem na stację w celu nabicia tego numeru i wykonania tabliczki znamionowej. Po wykonaniu tych czynności na Stacji dostaniesz zaświadczenie że auto jest już sprawne oraz zaświadczenie do wydziału komunikacji że nabito ten numer i że auto jest już sprawne.

I jeszcze jedno od momentu wykonania badania z wynikiem negatywnym do momentu nabicia numeru masz tylko 14 dni :-P jeśli nie chcesz płacić drugi raz za badanie wymienione w pkt. 2 .

Napisano

Ten krok pomiń, bo jest zupełnie niepotrzebny.

Wystarczy sama opinia - jedziesz z nią do WK, bierzesz decyzję na nabicie numeru i wykonanie tabliczki zastępczej.

5. Ze stacji udajesz się do wydziału komunikacji z papierami i tam niestety ponownie czeka Cie wymiana dowodu rejestracyjnego (znów dostaniesz dowód tymczasowy a potem stały ale już z nowym numerem).

:ok

Napisano

Auto kupowałam ze znajomym, który wie co i jak ponieważ jest po szkole samochodowej, jest byłym mechanikiem i generalnie zna się na autach (dodam że ma 40 parę lat więc nie jest to jakiś młodzieniaszek któremu wydaje się że wie :) ).

Numery na nadwoziu (pod maską) były sprawdzone, w papierach się zgadzało też wszystko.

Jednak na podwoziu (pod dywanikiem na miejscu pasażera jest klapka pod którą były te numery) i tam nie sprawdziliśmy. Co nie zmienia faktu że numery są ale częściowo pokryte rdzą (czytelne ale mało). Mniejsza o to, nie ma co się zastanawiać że trzeba było to albo tamto. Ważne jest o co jest teraz :)

Numery widać ale podobno ostatnie dwie czy trzy cyfry są lekko przytarte (czytelne ale mało). W warsztacie na szybko przetarli trochę tą rdzę żeby sprawdzić i jest "normalna" blacha, ale jak mówiłam te ostatnie cyfry tak jakby się trochę przytarły i wygładziły (nie wiem jak to opisać). W każdym razie na stacji się do tego przyczepili ("widać ale słabo").

Z tego co mnie poinformowali na Stacji Kontroli to jak udam się na przegląd do poleconej przez nich Okręgowej Stacji z uprawnieniami, na przegląd to oni mi już jakoby w ramach tego przeglądu dadzą zaświadczenie że numery są nieczytelne itp i że należy nadać nowe czy coś i podobno to zaświadczenie z tej stacji wystarczy w Starostwie... Może skoro mają uprawnienia do nabijania Vin to może przy przeglądzie jak stwierdzą że trzeba zrobić nowe to mają na miejscu swojego rzeczoznawcę czy coś...

W każdym razie na mojej stacji tak mi powiedzieli - że tam dostanę zaświadczenie z którym powinnam się udać do WK po nowe numery. I że podczas przeglądu zabiorą mi DR na 3 dni żebym załatwiła te numery w starostwie (po 3 dniach odsyłają DR do WK). Więc chyba zaświadczenie od nich wystarczy. Nikt nie mówił mi o rzeczoznawcy dodatkowym. Proszę potwierdzić lub poprawić.

Nie otrzymałam odpowiedzi dotyczącej możliwości przedłużenia czasowego pozwolenia bez ważnego przeglądu :) ("przedłużenie czasowe dla potrzeb wykonania przeglądu") Czy przegląd zrobią mi na przeterminowanym pozwoleniu czasowym ? No i czy bez przeglądu przedłużą mi to pozwolenie w WK?

[ Dodano: 24-05-2013, 10:07 ]

no właśnie ale pytanie czy bez ważnego badania przedłużą mi PC ?

i słyszałam, że badania można wykonać też na podstawie Karty Pojazdu ?

[ Dodano: 24-05-2013, 10:08 ]

dlaczego mam pominąć ?jadę na badanie i dostaję zaświadczenie o nieczytelnych numerach zi z tym zaświadczeniem jadę do WK

Napisano

Widzisz co kraj to obyczaj :-P U mnie musisz mieć zaświadczenie z SKP bo inaczej nici z decyzji :razz:

A tak michal_k, przy okazji pytanie do Ciebie bo ostatni o trochę się posprzeczałem z Panią z WK.

Jak to jest gdy nie ma tylko TZ a OBT jest ważne jeszcze długo, decyzja z WK też jest na wniosek właściciela, ale u mnie WK żąda dodatkowo badania że tej TZ nie ma (tylko jakiego badania skoro okresowe jest jeszcze ważne dajmy na to pół roku) . Poprosiłem o skierowanie na piśmie jakie mam wykonać badanie a w odpowiedzi usłyszałem że skoro wydział ma wystawić skierowanie na piśmie to musi klient pobrać czerwone tablice (i oczywiście zapłacić za nie). Pytanie oczywiście czy musi brać "czerwone blachy i PC" .

Napisano

U mnie przedłużają, badania okresowego nie wykonasz na podstawie KP.

Napisano

I jeszcze jedno od momentu wykonania badania z wynikiem negatywnym do momentu nabicia numeru masz tylko 14 dni :-P jeśli nie chcesz płacić drugi raz za badanie wymienione w pkt. 2 .

14 dni ??

Mi powiedzieli że zatrzymają PC (lub DR jeśli bym miała odebrany ale nie mam) na 3 dni i mam 3 dni na załatwienie nowych numerów w WK bo po tych 3 dniach wysyłają PC/DR do WK...

Aczkolwiek wydaje mi się że te 3 dni to trochę mało... Mojemu znajomemu rok temu na przeglądzie jak odrzucili z powodu przeciekającego baku, to też mu zatrzymali DR z zaświadczeniem że ma naprawić bak (wymienić na nowy) i dali mu 7 dni że po tych 7 dniach wyślą DR do WK.... Dodam że ni musiał on biegać po WK tylko kupić nowy bak i zamontować (kupił na drugi dzień a zamontowali w warsztacie tej stacji na której robił przegląd). A ja miała bym mieć 3 dni gdzie muszę jesezcze do innego miasta do Starostwa jeździć wszystko załatwić ? Troche to chore bo 3 dni to na prawdę mało jeżeli ktoś pracuje i musiał by sobie w takiej sytuacji z dnia na dzień urlop brać bo trzeba do WK dojechać do innego miasta (i to komunikacją miejską bo auto chwilowo wyłączone z ruchu skoro nie ma przeglądu)...

Nie wiem, zielona jestem w te sprawy. Znajomy z którym kupowałam auto jest jedyną osobą która mniej więcej wie jak mi pomóc załatwić wszystko ale i tak jest bardziej zaznajomiony od strony technicznej samochodów a nie od strony prawnej...

Napisano
Widzisz co kraj to obyczaj :-P U mnie musisz mieć zaświadczenie z SKP bo inaczej nici z decyzji :razz:
tak samo jest u mnie.
Napisano

U mnie przedłużają, badania okresowego nie wykonasz na podstawie KP.

Tak mi się też właśnie wydaje... Gdzieś na jakimś forum wyczytałam że jak nie ma DR to badanie na karte pojazdu zrobią.... nieważne :P

czyli pojade do WK z wnioskiem o przedłużenie z powodu konieczności wykonania badania technicznego to mi bez problemów powinni przedłużyć?

Jeszcze takie pytanko - we wniosku o przedłużenie PC jest miejsce na podanie powodu dla którego chcę go przedłużyć. Znajomy powiedział mi że nie mam się narazie wdawać w WK w dyskusję że bedzie trzeba nadać nowy vin tylko powiedzieć że muszę wykonać badania techniczne i potrzebny mi aktualny DR/PC. Jak więc to ładnie ująć we wniosku żeby się nie doczepili? :)

A ! i czy nowe numery VIN jak pojadę z wnioskiem i wszystkim co trzeba to od razu na miejscu jakoś wydajączy też trzeba ileś dni na to czekać??

Napisano

14 dni, to jest maksymalny odstęp między pierwszym badaniem, z wynikiem negatywnym, a badaniem poprawkowym, jeżeli zmieścisz się w tym terminie, to zapłacisz tylko za poprawkę, jeżeli nie, to ponownie całość. 3 dni to jest czas, jaki ma stacja, na odesłanie do WK zatrzymanego DR, Ciebie ten termin nie dotyczy.

Napisano

Zaświadczenie ze Stacji Kontroli Pojazdów rozumiem ? Czyli wystarczy to zaświadczenie o konieczności zrobienia nowych numerów które mi dadzą przy przegladzie z wynikiem negatywnym?

Chodzi mi o to czy oprócz tego zaświadczenia będę potrzebowała dodatkowego rzeczoznawcy ???

[ Dodano: 24-05-2013, 10:25 ]

14 dni, to jest maksymalny odstęp między pierwszym badaniem, z wynikiem negatywnym, a badaniem poprawkowym, jeżeli zmieścisz się w tym terminie, to zapłacisz tylko za poprawkę, jeżeli nie, to ponownie całość. 3 dni to jest czas, jaki ma stacja, na odesłanie do WK zatrzymanego DR, Ciebie ten termin nie dotyczy.

Czyli na załatwienie i nabicie nowych numerów mam 14 dni ?

Ale jeśli odeślą DR do WK to czeka mnie dodatkowa wizyta w Starostwie ? Czy jakoś bedę to mogła załatwić od razu przy jednej wizycie z wydaniem nowego DR z nowymi numerami ?>

Napisano
U mnie musisz mieć zaświadczenie z SKP bo inaczej nici z decyzji :razz:

Bezprawnie. Wystarczyłoby jedno odwołanie i już by się sytuacja zmieniła. Prawo o ruchu drogowym mówi wyraźnie - ma być opinia rzeczoznawcy samochodowego, a nie zaświadczenie z badania.

Jak to jest gdy nie ma tylko TZ a OBT jest ważne jeszcze długo, decyzja z WK też jest na wniosek właściciela, ale u mnie WK żąda dodatkowo badania

Bezprawnie. Złóż wniosek, czekaj na odpowiedź na piśmie. Niech podadzą podstawę prawną na żądanie badania (jakiego?).

dlaczego mam pominąć ?jadę na badanie i dostaję zaświadczenie o nieczytelnych numerach zi z tym zaświadczeniem jadę do WK

Masz pominąć, bo w WK potrzebujesz wyłącznie opinii rzeczoznawcy samochodowego.

Ja bym Ci nie przedłużył. Zresztą ja wydaję pozwolenie czasowe z terminem ważności nie dłuższym niż termin BT.

A jeśli nie masz jak dojechać na badanie - to w cenie 62 zł możesz w WK "zakupić" czerwone tablice tymczasowe i pozwolenie czasowe wydane w celu dojazdu na badanie.

Na niektórych stacjach diagności tak wykonują, podobnie jak wykonują na pozwoleniu czasowym, którego termin ważności już upłynął.

Napisano
Chodzi mi o to czy oprócz tego zaświadczenia będę potrzebowała dodatkowego rzeczoznawcy ???
tak opinia rzeczoznawcy jest potrzebna - stwierdzi onczy była ingerencja w pole numerowe czy może nieczytelny nr VIN jest skutkiem korozji pojazdu.
Napisano
Mi powiedzieli że zatrzymają PC (lub DR jeśli bym miała odebrany ale nie mam) na 3 dni i mam 3 dni na załatwienie nowych numerów w WK bo po tych 3 dniach wysyłają PC/DR do WK...

Niech nie szaleją chłopaki po co mają Ci zatrzymywać ten dowód :lol: skoro jest to tylko korozja.

A poza tym

Numery widać ale podobno ostatnie dwie czy trzy cyfry są lekko przytarte (czytelne ale mało).

Skoro jeszcze widać te 2 ostatnie cyfry to po co w ogóle nabijać nowy numer i wszczynać całą procedurę.

Coś mi się wydaje że ktoś Cię trochę chce naciągnąć na kasę :razz:

:razz::razz:

Napisano
Skoro jeszcze widać te 2 ostatnie cyfry
jeżeli rzeczywiście je widać to masz rację, ale to jest subiektywna opinia UDS-a
Napisano
Skoro jeszcze widać te 2 ostatnie cyfry to po co w ogóle nabijać nowy numer i wszczynać całą procedurę.

:ok Podejrzewam, że spokojnie znajdziesz stację, która wykona badanie z wynikiem pozytywnym.

Napisano
Podejrzewam, że spokojnie znajdziesz stację, która wykona badanie z wynikiem pozytywnym
michal_k nie ma co przypuszczać, znajdzie na pewno.
Napisano
michal_k nie ma co przypuszczać, znajdzie na pewno.

I nie ma w tym niczego nagannego, o ile faktycznie numer jeszcze jest czytelny :)

Napisano
Bezprawnie. Wystarczyłoby jedno odwołanie i już by się sytuacja zmieniła. Prawo o ruchu drogowym mówi wyraźnie - ma być opinia rzeczoznawcy samochodowego, a nie zaświadczenie z badania.

OK, wiadomo. Najczęściej jednak korozja numeru wychodzi podczas OBT i wówczas zaświadczenie jest wynikiem OBT.

Bezprawnie. Złóż wniosek, czekaj na odpowiedź na piśmie. Niech podadzą podstawę prawną na żądanie badania (jakiego?).

Ja wkraczam do akcji jak mam decyzję, także to niech klient się odwołuje (tylko komu się chce czekać tyle czasu)

A napisz jeszcze jak jest z czerwonymi tablicami przy skierowaniu z WK na badanie (pojazd ma ważne OBT) , obowiązkowo trzeba wydać czy nie, bo to mnie też zdziwiło.

Napisano
A napisz jeszcze jak jest z czerwonymi tablicami przy skierowaniu z WK na badanie (pojazd ma ważne OBT) , obowiązkowo trzeba wydać czy nie, bo to mnie też zdziwiło.

Tablice wydaje się na wniosek, więc jeśli klient nie zawnioskuje to nie ma takiej potrzeby. Ciekawe na jakież to badanie WK miałby skierować i w jakim celu.

Napisano
Podejrzewam, że spokojnie znajdziesz stację, która wykona badanie z wynikiem pozytywnym.

No na takiej, na pewno!

Mojemu znajomemu rok temu na przeglądzie jak odrzucili z powodu przeciekającego baku, to też mu zatrzymali DR z zaświadczeniem że ma naprawić bak (wymienić na nowy) i dali mu 7 dni

pokwitowanie na 7 dni na przeciekającym baku :shock:

Napisano

:ok Podejrzewam, że spokojnie znajdziesz stację, która wykona badanie z wynikiem pozytywnym.

Niby tak, wysłałam znajomego na to badanie (ten co sie na autach zna :P ) bo nie ukrywam - ja kobieta, młoda, świeżo po zdaniu prawka, to troche nie obyta z tymi przeglądami a poza tym "babie" to wiadomo - wcisnąć mogą wszystko :P więcwysłałam z moim autkiem osobę która ma prawie 30 letnie doświadczenie w tych sprawach...

Był on w dwóch stacjach w pobliżu i na obu odrzucili... Mimo, że mówili że widać te cyfry ale słabo.. więc już nie wiem.. może są po prostu za mało czytelne albo coś ? Nie mam pojęcia..

Fakt faktem że właśnie przy przeglądzie wyszła konieczność naprawy blacharskiej częściowo skorodowanego podwozia, ale jeśli miejsce ze starym numerem pozostanie nienaruszone i skoro twierdzą że "coś" widać te cyfry to powinni przepuścić ?

Może po naprawie na tej trzeciej stacji do której mnie wysyłają nie przyczepią się do tych numerów (mechanicy mają zlecenie zrobić auto tak żeby było bezpieczne i nie było problemów na przeglądzie poza ewentualnym numerem). Może jeśli wszystko będzie OK to dadzą ten przeglad ? Nie mam czasu (a właściwie znajomy ze mną) żeby jeździć po wszystkich stacjach w pobliżu z nadzieją że gdzieś może w końcu dadzą przegląd (znajomy rok temu tak robił jak mu z baku kapało jak miał za dużo zatankowane i na tzreciej stacji mu zabrali dowód mimo że na dwóch wcześniejszych zwrócili mu uwagę na usterkędo naprawy ale nie braki DR....

Napisano
Ciekawe na jakież to badanie WK miałby skierować i w jakim celu.

Tak patrząc po cenniku to było jakieś badanie dla pojazdu skierowanego przez starostę

5.1 co do którego zachodzi podejrzenie, że nie spełnia określonych warunków technicznych,