Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spotkałem się już kilkukrotnie z nabitym w dwóch miejscach numerem VIN w samochodach grupy VW ( w rocznikach pow. 2010r). Jeden jest bity z przodu nadwozia (wzmocnienie błotnika, okolice mocowania amortyzatora, przegroda czołowa........) drugi w tylnej części nadwozia (najczęściej pod kanapą lub jak w VW Caddy na tylnym prawym słupku.......).

Czy waszym zdaniem uszkodzenie (wypadek korozja) jednego numeru VIN skutkuje koniecznością nabicia nowego numeru czy nie?

Przykład VW Golf 2013r.

5ae1a596066a0_DSC001301600x1200.thumb.JPG.e1262a7a5cd3aea1ba2bb9d685d5758b.JPG

5ae1a59637cf7_DSC001291600x1200.thumb.JPG.119aba7fa9153b7ab6daff1c4af0fe89.JPG

5ae1a5964de38_DSC001281600x1200.thumb.JPG.dc3b3d36501cabdf072a96687be191b9.JPG

5ae1a596828b2_DSC001271600x1200.thumb.JPG.19ebb5e8e06b4e7a7b7f0407e707ac0d.JPG

5ae1a59699472_DSC001261600x1200.thumb.JPG.8ad13fbafdc7caa3ac5460aedb8d0721.JPG

5ae1a596d8434_DSC001251600x1200.thumb.JPG.442abcffab07aa19b839c2a950be762f.JPG

Napisano

Przepisy chyba nie mówią ile numerów VIN powinien posiadać pojazd, więc jeśli oba są oryginalne i jeden ulegnie zniszczeniu to moim zdaniem powinien być uznany. Co prawda jeśli VIN uległ zatarciu, zniszczeniu, korozji itp. to powinien być nadany nowy ale w tym wypadku drugi jest czytelny, więc identyfikacja pojazdu jest jak najbardziej możliwa, więc uznałbym za ważny.

Napisano
Przepisy chyba nie mówią ile numerów VIN powinien posiadać pojazd, więc jeśli oba są oryginalne i jeden ulegnie zniszczeniu to moim zdaniem powinien być uznany

Moim zdaniem również.Zastanawiam się tylko skąd mamy wiedzieć czy samochód ma dwa nr VIN czy jeden.Przykładowo w samochodzie VIN uległ skorodowaniu,został nadany i wybity nowy numer i po pewnym czasie okazuje się że ma jeszcze jeden nr VIN.Co wtedy :?

Napisano
Spotkałem się już kilkukrotnie z nabitym w dwóch miejscach numerem VIN

Ja spotkałem się z tym w Fiacie Ducato (tym nowym) też ma nabity VIN w dwóch miejscach :

1. Standardowo na prawym nadkolu

2. Na "ramie" z przodu po lewej stronie w okolicach koła

Napisano
więc jeśli oba są oryginalne

A skąd wiemy czy są oryginalne?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
więc jeśli oba są oryginalne

A skąd wiemy czy są oryginalne?

Pytanie do producenta, najlepiej z odpowiedzią na piśmie :D
Napisano
Pytanie do producenta, najlepiej z odpowiedzią na piśmie

Dlatego jak są takie przypadki zza granicy (bo u nas to nadaje się numery przez starostwa i są o wiadomej strukturze) to proszę klienta o dokumentację potwierdzającą fakt nabicie nowego numeru, czy to przez producenta, czy przez dekrę, tuv. Zazwyczaj są takie adnotacje w dużym briefie - wystarczy przetłumaczyć i już.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Pytanie do producenta, najlepiej z odpowiedzią na piśmie

Dlatego jak są takie przypadki zza granicy (bo u nas to nadaje się numery przez starostwa i są o wiadomej strukturze) to proszę klienta o dokumentację potwierdzającą fakt nabicie nowego numeru, czy to przez producenta, czy przez dekrę, tuv. Zazwyczaj są takie adnotacje w dużym briefie - wystarczy przetłumaczyć i już.

A co z pojazdem zarej. w Polsce posiadającym dwa VIN-y? Mniemam, że chodzi tu o oryginalnie wybite w fabryce dwa numery, a nie nadane przez urząd.
Napisano
A co z pojazdem zarej. w Polsce posiadającym dwa VIN-y? Mniemam, że chodzi tu o oryginalnie wybite w fabryce dwa numery,

Również trzeba jakoś to udokumentować. Takie jest moje zdanie. Oczywiście jeśli klient się nie zgadza to ma prawo pojechania na inną skp.

Napisano
Również trzeba jakoś to udokumentować.
W takim układzie ponowię stwierdzenie
Pytanie do producenta, najlepiej z odpowiedzią na piśmie :D
Mam nadzieję, że Ci wystarczy. Pewnie znowu producenci wybiegają daleko do przodu z rozwiązaniami, za którymi będą lobbować :cool:
Napisano
Mam nadzieję, że Ci wystarczy

Oczywiście

Napisano
Przepisy chyba nie mówią ile numerów VIN powinien posiadać pojazd, więc jeśli oba są oryginalne i jeden ulegnie zniszczeniu to moim zdaniem powinien być uznany.

Też tak uważam.

Napisano
A co z pojazdem zarej. w Polsce posiadającym dwa VIN-y? Mniemam, że chodzi tu o oryginalnie wybite w fabryce dwa numery, a nie nadane przez urząd.

Dokładnie tak. Są to dwa oryginalne nr VIN nabite przez VW moim zdanie celem dodatkowego oznakowania tyłu pojazdu. Sprawdźcie sobie nowe VW na przeglądzie najczęściej pod kanapa maja drugi bity fabryczny VIN. (jak na zdjęciach) Ktoś pracuje w serwisie grupy VW ? Możecie to jakoś potwierdzić?

Napisano
(najczęściej pod kanapą lub jak w VW Caddy na tylnym prawym słupku........

Tylko że Caddy właśnie tam ma VIN .Zgodze sie natomiast w Golfie V jest bity w 3 miejscach,

Napisano

Przyjmijmy, że jeśli producent określił 2 lub 3 miejsca umieszczenia VIN-u to wszystkie są obowiązujące i w przypadku uszkodzenia jednego z nich, pozostałe są podstawą do identyfikacji i nie ma konieczności nadania nowego numeru.

Napisano
uszkodzenie (wypadek korozja) jednego numeru VIN

"Zabezpieczenie" na wypadek uszkodzenia nr VIN? :shock:

Przcież tu chodzi o uniemożliwienie wstawiania "ćwiartki" albo "połówki" :evil:

Napisano
Przcież tu chodzi o uniemożliwienie wstawiania "ćwiartki" albo "połówki" :evil:

Święta racja. A poza tym to w tych samochodach VIN raczej nie zdąży skorodować. :-D To już nie ta motoryzacja.

Napisano
w tych samochodach VIN raczej nie zdąży skorodować.

Kto wie, Niemcy przecież tacy przezorni?

Może znowu chcą zrobić coś takiego niezniszczalnego jak Mecedes 123...

ale nawet on nie miał "zapasowego" VIN-u :lol:

To już nie ta motoryzacja.

Niestety to prawda :(

Napisano

Pewnie tak.Ale pytanie dotyczyło :)

Czy waszym zdaniem uszkodzenie (wypadek korozja) jednego numeru VIN skutkuje koniecznością nabicia nowego numeru czy nie?

Przykład VW Golf 2013r.

Napisano

A jak wyobrażasz sobie to "uszkodzenie" VIN-u ?

Czy to jest takie częste?

Pytanie powinno być inne: Co jeśli tego drugiego nr VIN nie ma?

Napisano
A jak wyobrażasz sobie to "uszkodzenie" VIN-u ?

Przykładowo w wypadku.

Czy to jest takie częste?

Przypuszczam że właśnie nie.

Pytanie powinno być inne, co jeśli tego drugiego nr nie ma?

Wtedy sprawa jest o tyle prosta bo opinia decyzja i nabicie nowego numeru(oczywiście mówię o samochodzie z jednym nr VIN)

Napisano

Marek1, chyba nie do końca zrozumiałeś sedno problemu. Chodzi o to czy w przypadku uszkodzenia jednego VIN-u, możemy uznać drugi czy powinno się wystawić N za nieczytelny VIN. A co do uszkodzeń, to mogę stwierdzić iż występują w nadmiarze.

Napisano

Jeśli ktoś nie rozumie po co ten drugi numer to i sedno problemu jest dla niego w innym miejscu... :-P

Napisano
Jeśli ktoś nie rozumie po co ten drugi numer to i sedno problemu jest dla niego w innym miejscu... :-P
A ktoś oprócz Ciebie pisał po co ten drugi numer? Wyrwałeś coś z kontekstu i się wyśmiewasz. Słabe to.
Napisano
A ktoś oprócz Ciebie pisał po co ten drugi numer? Wyrwałeś coś z kontekstu i się wyśmiewasz. Słabe to.

No czy ja wiem... :roll:

Ty pisałeś ale coś słabo ci wyszło... 8)