Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

badanie hak w autobusie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy badanie z takimi danymi może być pozytywne? w /g zał. dane z prawej strony

w/g mnie nie ponieważ przekracza wartość DMC i nacisk osi napędowej ( dz.u. 32&3 pkt1 ust 6; &5.pkt. 1. ust. 4b)

DSCN0212.thumb.JPG.65bd6e13bdc82ed9506084977644ccff.JPG

Napisano
w /g zał. dane z prawej strony

A to nie są MAX?

Dopuszczalne masz po lewej stronie.

[ Dodano: 01-07-2013, 11:39 ]

czy badanie z takimi danymi może być pozytywne?

tak

Napisano

W końcu po badaniu określasz właśnie MMC przyczepy, a nie DMC. A tu z tabliczki wynika, że właśnie dane MMC są OK... Wpisz O1 i O2, tylko nie określaj F3, a jedynie MMC zespołu (tak dokładnie napisz: O1...., O2....., ZESPÓŁ.....).

Napisano
Wpisz O1 i O2, tylko nie określaj F3

A co ma urzędnik wpisać w F.3 ???

[ Dodano: 01-07-2013, 19:05 ]

czy badanie z takimi danymi może być pozytywne? w /g zał. dane z prawej strony

w/g mnie nie ponieważ przekracza wartość DMC i nacisk osi napędowej

8) jeżeli wartości maksymalne mas i obciążeń są większe niż dopuszczalne, to należy podawać również te wartości; dane powinny być wówczas podane w dwóch kolumnach: dopuszczalne - po lewej i maksymalne - po prawej stronie;

Napisano
jeżeli wartości maksymalne mas i obciążeń są większe niż dopuszczalne, to należy podawać również te wartości; dane powinny być wówczas podane w dwóch kolumnach: dopuszczalne - po lewej i maksymalne - po prawej stronie;

Ale zespół jest podany tylko jako MMC - jak do tego podejść? :)

A co ma urzędnik wpisać w F.3 ???

Nic?

Napisano
Ale zespół jest podany tylko jako MMC - jak do tego podejść? :)

W razie powstania trudności - poprosić o opinię rzeczoznawcy.

Nic?

I to mówi ten, który tyle lat walczył, żeby przy haku było określone DMC zespołu...

Napisano
I to mówi ten, który tyle lat walczył, żeby przy haku było określone DMC zespołu...

Owszem - ale tu będzie podany zespół, a nie "nic"w zamian - a to różnica

Napisano
Owszem - ale tu będzie podany zespół, a nie "nic"w zamian - a to różnica

Ale czy na drodze nie jest ważniejsze DMC zespołu?

Napisano

Dziękuje za podpowiedzi, które wyjaśniły moje wątpliwości.

Napisano
Na drodze są ważne masy rzeczywiste ;)

Które nie mogą przekraczać mas dopuszczalnych :P

Napisano

A dopuszczalnych nie określono.... I cóż z tego? Czy to przekreśla możliwość ustalenia maksymalnych?

Napisano
A dopuszczalnych nie określono.... I cóż z tego?

No więc trzeba je ustalić - w czym problem? Może odpowiadają akurat maksymalnym.

Napisano
A co ma urzędnik

Olać to . Nie pierwszy i nie ostatni dowód który nie ma wypełnionego F3 . :)

Na fotce widzę "e" ,czyżby numer homologacji ? Co prawda do 16.07. nie jestem w stanie pomóc ,ale jakby co poproszę na PW numer homo i link do tematu bo może mi umknąć.

Napisano
No więc trzeba je ustalić

Gdzie jest powiedziane, że trzeba? :)

Poza tym chyba dobrze wiesz, że tego się nie ustala... Tylko homo wchodzi w grę... A jak i tam nie będzie??

Napisano
Gdzie jest powiedziane, że trzeba? :)

W DIP albo skierowaniu ;)

Tylko homo wchodzi w grę... A jak i tam nie będzie??

W homo podają raczej MMC zespołu. W tym konkretnym przypadku nie widzę za bardzo powodu żeby DMC zespołu miało być niższe niż MMC.

Napisano
W tym konkretnym przypadku nie widzę za bardzo powodu żeby DMC zespołu miało być niższe niż MMC.

Ja też to tak widzę. :ok I nie rozumiem o co się toczy bój skoro ta wartość nie jest jakaś ogromna żeby nasze przepisy tego nie ogarniały. :roll:

Napisano

Za bardzo nie widzę, czy mam pewność?

Poza tym jak do tego podejść, że pozostanie to nie do końca w zgodzie z TZ? Na TZ puste pole, a DR wpis jest??

Napisano
Poza tym jak do tego podejść, że pozostanie to nie do końca w zgodzie z TZ? Na TZ puste pole, a DR wpis jest??

Jeżeli producent dopuszcza taka wartość, a nie przekracza ona dopuszczalnej wartości w PoRD, to ja nie widzę problemu.

Napisano

Dopuszcza, ale na TZ nie umieścił... Niezgodność jest...

Napisano
ale na TZ nie umieścił... Niezgodność jest...
Błażeju jeżeli nie ma podanej wartości na TZ to jaka niezgodność?? czego z czym - które wartości nie są zgodne??
Napisano

Producent przewiduje możliwość stworzenia zespołu pojazdów bo podał maksymalną masę zespołu. Dopuszczalna masa wynika z przepisów lokalnych w danym państwie. Może pojazd był przeznaczony do kraju w którym nie było określonej możliwości holowania przyczepy przez autobus dlatego nie ma tej wartości w lewej kolumnie.

Napisano
Może pojazd był przeznaczony do kraju w którym nie było określonej możliwości holowania przyczepy przez autobus dlatego nie ma tej wartości w lewej kolumnie.

Albo to Mercedes, to oni mają gdzieś przepisy i w większych ciężarówkach masa zespołu na TZ nie jest podana a w homologacji jest wpisana.

Napisano
Albo to Mercedes
Danielu nie tylko Mercedes tak na szybko:

MAN, Solaris, przykłady poniżej

solaris.jpg.3a079bc43807fe9b9968c676b43cd6a3.jpg

MAN.jpg.619a994cd1b863ca782527443cf55a49.jpg