leoWit Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 czy badanie z takimi danymi może być pozytywne? w /g zał. dane z prawej strony w/g mnie nie ponieważ przekracza wartość DMC i nacisk osi napędowej ( dz.u. 32&3 pkt1 ust 6; &5.pkt. 1. ust. 4b) Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 w /g zał. dane z prawej strony A to nie są MAX? Dopuszczalne masz po lewej stronie. [ Dodano: 01-07-2013, 11:39 ] czy badanie z takimi danymi może być pozytywne? tak Cytuj
blakop Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 W końcu po badaniu określasz właśnie MMC przyczepy, a nie DMC. A tu z tabliczki wynika, że właśnie dane MMC są OK... Wpisz O1 i O2, tylko nie określaj F3, a jedynie MMC zespołu (tak dokładnie napisz: O1...., O2....., ZESPÓŁ.....). Cytuj
michal_k Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 Wpisz O1 i O2, tylko nie określaj F3 A co ma urzędnik wpisać w F.3 ??? [ Dodano: 01-07-2013, 19:05 ] czy badanie z takimi danymi może być pozytywne? w /g zał. dane z prawej stronyw/g mnie nie ponieważ przekracza wartość DMC i nacisk osi napędowej jeżeli wartości maksymalne mas i obciążeń są większe niż dopuszczalne, to należy podawać również te wartości; dane powinny być wówczas podane w dwóch kolumnach: dopuszczalne - po lewej i maksymalne - po prawej stronie; Cytuj
blakop Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 jeżeli wartości maksymalne mas i obciążeń są większe niż dopuszczalne, to należy podawać również te wartości; dane powinny być wówczas podane w dwóch kolumnach: dopuszczalne - po lewej i maksymalne - po prawej stronie; Ale zespół jest podany tylko jako MMC - jak do tego podejść? A co ma urzędnik wpisać w F.3 ??? Nic? Cytuj
michal_k Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 Ale zespół jest podany tylko jako MMC - jak do tego podejść? W razie powstania trudności - poprosić o opinię rzeczoznawcy. Nic? I to mówi ten, który tyle lat walczył, żeby przy haku było określone DMC zespołu... Cytuj
blakop Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 I to mówi ten, który tyle lat walczył, żeby przy haku było określone DMC zespołu... Owszem - ale tu będzie podany zespół, a nie "nic"w zamian - a to różnica Cytuj
michal_k Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 Owszem - ale tu będzie podany zespół, a nie "nic"w zamian - a to różnica Ale czy na drodze nie jest ważniejsze DMC zespołu? Cytuj
leoWit Napisano 2 Lipiec 2013 Autor Napisano 2 Lipiec 2013 Dziękuje za podpowiedzi, które wyjaśniły moje wątpliwości. Cytuj
michal_k Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 Na drodze są ważne masy rzeczywiste Które nie mogą przekraczać mas dopuszczalnych Cytuj
blakop Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 A dopuszczalnych nie określono.... I cóż z tego? Czy to przekreśla możliwość ustalenia maksymalnych? Cytuj
michal_k Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 A dopuszczalnych nie określono.... I cóż z tego? No więc trzeba je ustalić - w czym problem? Może odpowiadają akurat maksymalnym. Cytuj
DARIO64 Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 A co ma urzędnik Olać to . Nie pierwszy i nie ostatni dowód który nie ma wypełnionego F3 . Na fotce widzę "e" ,czyżby numer homologacji ? Co prawda do 16.07. nie jestem w stanie pomóc ,ale jakby co poproszę na PW numer homo i link do tematu bo może mi umknąć. Cytuj
blakop Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 No więc trzeba je ustalić Gdzie jest powiedziane, że trzeba? Poza tym chyba dobrze wiesz, że tego się nie ustala... Tylko homo wchodzi w grę... A jak i tam nie będzie?? Cytuj
michal_k Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 Gdzie jest powiedziane, że trzeba? W DIP albo skierowaniu Tylko homo wchodzi w grę... A jak i tam nie będzie?? W homo podają raczej MMC zespołu. W tym konkretnym przypadku nie widzę za bardzo powodu żeby DMC zespołu miało być niższe niż MMC. Cytuj
marbie Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 W tym konkretnym przypadku nie widzę za bardzo powodu żeby DMC zespołu miało być niższe niż MMC. Ja też to tak widzę. I nie rozumiem o co się toczy bój skoro ta wartość nie jest jakaś ogromna żeby nasze przepisy tego nie ogarniały. Cytuj
blakop Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 Za bardzo nie widzę, czy mam pewność? Poza tym jak do tego podejść, że pozostanie to nie do końca w zgodzie z TZ? Na TZ puste pole, a DR wpis jest?? Cytuj
marbie Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 Poza tym jak do tego podejść, że pozostanie to nie do końca w zgodzie z TZ? Na TZ puste pole, a DR wpis jest?? Jeżeli producent dopuszcza taka wartość, a nie przekracza ona dopuszczalnej wartości w PoRD, to ja nie widzę problemu. Cytuj
blakop Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 Dopuszcza, ale na TZ nie umieścił... Niezgodność jest... Cytuj
biker100 Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 ale na TZ nie umieścił... Niezgodność jest... Błażeju jeżeli nie ma podanej wartości na TZ to jaka niezgodność?? czego z czym - które wartości nie są zgodne?? Cytuj
abcs Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 Producent przewiduje możliwość stworzenia zespołu pojazdów bo podał maksymalną masę zespołu. Dopuszczalna masa wynika z przepisów lokalnych w danym państwie. Może pojazd był przeznaczony do kraju w którym nie było określonej możliwości holowania przyczepy przez autobus dlatego nie ma tej wartości w lewej kolumnie. Cytuj
danielg539 Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 Może pojazd był przeznaczony do kraju w którym nie było określonej możliwości holowania przyczepy przez autobus dlatego nie ma tej wartości w lewej kolumnie. Albo to Mercedes, to oni mają gdzieś przepisy i w większych ciężarówkach masa zespołu na TZ nie jest podana a w homologacji jest wpisana. Cytuj
biker100 Napisano 3 Lipiec 2013 Napisano 3 Lipiec 2013 Albo to Mercedes Danielu nie tylko Mercedes tak na szybko:MAN, Solaris, przykłady poniżej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi