Skocz do zawartości

Brak adnotacji HAK w zaświadczeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem samochód osobowy na OBT przed pierwsza rej. Zaznaczyłem warunki dodatkowe do ciągnięcia przyczepy bo takowe spełniał. Pani z WK odesłała klienta do poprawki bo nie wpisałem adnotacji HAK w pkt 1. Czy to też dotyczy pierwszej rejestracji? Bo ja myślałem, że tylko samochodów już zarejestrowanych.

Napisano

Powinieneś wpisać adnotację "HAK" w 1 pkt. zaświadczenia oraz w pkt.3 (Uwagi) w DIP-ie.

Napisano
"HAK" w 1 pkt

Chyba w pkt 2

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
oraz w pkt.3 (Uwagi) w DIP-ie.

A co ma opinia rzeczoznawcy do tego? Bo takowe jest w pkt3

Napisano

Na zaświadczeniu w punkcie drugim wpisujemy "hak", w dip-ie, na końcu w "dodatkowe informacje***" również wpisujemy "hak".

Napisano
Na zaświadczeniu w punkcie drugim wpisujemy "hak"...

Do tej pory za każdym razem wystarczyła w pkt2. regułka że spełnia dodatkowe warunki itd., nigdy nie dopisywałem przy pierwszej rejestracji "HAK".

Napisano

U mnie wystarczy regułka w pkt. 2. W DIP-ie nic nie wpisuję. Robiłem auta dla kilku WK i przechodziło.

Napisano
W DIP-ie nic nie wpisuję.

To po co jest:

*** Należy wymienić dodatkowe wyposażenie pojazdu takie, jak np. hak, urządzenia podlegające dozorowi technicznemu, wyposażenie w instalację do zasilania gazem.

Napisano
W DIP-ie nic nie wpisuję.

To po co jest:

*** Należy wymienić dodatkowe wyposażenie pojazdu takie, jak np. hak, urządzenia podlegające dozorowi technicznemu, wyposażenie w instalację do zasilania gazem.

Owszem trzeba wpisywać, ale żaden DIP póki co nie wrócił do poprawki.
Napisano
U mnie wystarczy regułka w pkt. 2. W DIP-ie nic nie wpisuję.

U mnie również :)

Napisano

Adnotacja w DIP-ie musi być z litery prawa. To, że urzędnik nie widzi błędu nie znaczy, że jest dobrze. Poprzez takie zachowanie popadamy w rutynę i co jakiś czas odbija się to czkawką, gdy taki dokument trafia do kompetentnej osoby, a ta wymaga tego co musi być.

Napisano
To po co jest:

Masz rację, należy wpisywać ,,,

gdy taki dokument trafia do kompetentnej osoby, a ta wymaga tego co musi być.

Wtedy jesteśmy kapkę zdziwieni ,,,