Skocz do zawartości

VAT-1, VAT-2, VAT- 1a, VAT- 1b

Featured Replies

Napisano

Niby pierdołka taka, ale pytanie kiedy w takim razie od strony formalnej sprostuje się zapis rozporządzenia dla WK w tym układzie??

• Odpowiedzi 96
  • Wyświetleń 60,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
kiedy w takim razie od strony formalnej sprostuje się zapis rozporządzenia dla WK w tym układzie??

A kiedy się zmieni zapis rozporządzenia dla diagnostów? :razz:

[ Dodano: 15-04-2014, 16:48 ]

Ale pojazd jest także klasyfikowany jako BB, więc mógł mieć taki wpis.

Wtedy wpisałbym w systemie i DR taką właśnie klasyfikację.

Napisano
Niby pierdołka taka,
Ale jaką wartość prawną ma to pismo poza informacjami w dodatku niezgodnymi z rozporządzeniami oraz nakłaniające do łamania rozporządzeń :!:

Zgodnie z przepisami w/w ustawy. organ rejestrujący od dnia1 kwietnia 2014r . będzie dokonywał adnotacji;

A to ciekawe, bo ja myślałem, że na podstawie Dz.U 137, a nie na podstawie informacji, które promowane jest przez dyrektora wyżej rozporządzenia :x

Czy to pismo to już zmienia rozporządzenia?

Dobrze, że nie napisał na ........, ale czego ja się czepiam. :shock:

Nie wspomnę, że nie ma tam informacji o tym, żeby poinformować SKP, więc ................ :razz:

Napisano
  • Autor

Ja się tylko pytam: otóż na jakiej podstawie stacje diagnostyczne wysyłają klientów do WK w celu wpisania VAT 1, gdy już w dowodzie ma wpisany VAT 1?

Pytam, bo przepisy o rejestracji pojazdów wyraźnie wskazują, iż w rubryce "adnotacje urzędowe" wpisuje się "właściwy punkt 1 lub punkt 2" Nadmieniam, że WK otrzymały pismo z 31.03.2014r. TDT-III-075-10/14, nadając wskazówkę, iż zgodnie z przepisami omawianej ustawy organ rejestrujący od 1 kwietnia 2014r. będzie dokonywał adnotacji:

"VAT - ..." dla pojazdów spełniających wymagania określone odpowiednio w art. 86a ust. 9 pkt 1 i pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług- wpisując właściwy pkt 1 albo pkt 2; pkt. 1 będzie dotyczył pojazdów samochodowych zarówno wskazanych w lit. a jak i lit. b tego przepisu; Gdzie tu jest zapisane, iż organ rejestrujący ma obowiązek wpisywania, czy też uzupełniania o lit. a lub b ???

Litery dotyczą PIT oraz CIT.

Napisano
Pytam, bo przepisy o rejestracji pojazdów wyraźnie wskazują, iż w rubryce "adnotacje urzędowe" wpisuje się "właściwy punkt 1 lub punkt 2"

A które przepisy? Ja znam tylko przepis na VAT1-4, nieaktualny zresztą.

Napisano
Ja się tylko pytam: otóż na jakiej podstawie stacje diagnostyczne wysyłają klientów do WK w celu wpisania VAT 1, gdy już w dowodzie ma wpisany VAT 1?

To nie stacje diagnostyczne wysyłają, nie robią też tego diagności pracujący na tych stacjach, bo znają przepisy.

Wysyłają księgowe dla których jest to ciemna magia, a dodatkowo każą klientom prowadzić ewidencję przebiegu :shock:

Napisano
  • Autor

VAT 1-4 - o ten mi właściwie chodzi, jak to nieaktualny???

Napisano
jak to nieaktualny???

a takto że właśnie od 1,04,2014 r i nie ma już Vat-3i 4

Napisano
VAT 1-4 - o ten mi właściwie chodzi, jak to nieaktualny???

Stary VAT-2 VAT-3 VAT-4

Napisano
a takto że właśnie od 1,04,2014 r i nie ma już Vat-3i 4

Ja bym się sprzeczał bo wg 137 i 996 JEST :!::!::evil::evil::evil:

Napisano
Wysyłają księgowe dla których jest to ciemna magia, a dodatkowo każą klientom prowadzić ewidencję przebiegu

dokładnie Waldku i to moje motto '' a mi to lotto " to odnosiło się właśnie do księgowych a nie Nas :-D

Napisano
stacje diagnostyczne
stacje diagnostyczne

Tego pierwszego mogę zrozumieć ,ale jak mi jeszcze raz prezes wyjedzie z takim określeniem ,to nie wiem co będzie się działo .

Co to za twór "stacja diagnostyczna' ? Nerki diagnozują ?A może moja wątrobę która gnije jak to czytam.

Napisano
ale jak mi jeszcze raz prezes wyjedzie z takim określeniem ,to nie wiem co będzie się działo .

Co to za twór "stacja diagnostyczna' ? Nerki diagnozują ?A może moja wątrobę która gnije jak to czytam.

Pozostaje tylko przeprosić ;):ok

Ale jeżeli mogę się troszeczkę wytłumaczyć to tak w ferworze odpowiedzi na post wcześniejszy :x

Napisano
prezes wyjedzie z takim określeniem
jaki prezes?? przecież tu pisze ketiw38 ;)
Napisano
Pozostaje tylko przeprosić

A ja uważam że nie masz za co przepraszać ponieważ wyraźnie napisałeś

To nie stacje diagnostyczne
:)
Napisano
jaki prezes?? przecież tu pisze ketiw38 ;)

To już nie chodzi o prezesa - bo to nawet ketiw38 nie wypada :oops:

Napisano
To już nie chodzi o prezesa - bo to nawet ketiw38 nie wypada
ketiw38 to weź Ty się w garść :D
Napisano

A wracając do tematu .Po dzisiejszej kontroli odnoszę wrażenie że starostwa nie przeczytały pisma podpisanego przez po/z-ca ,a rozesłanego do SKP(nie do "stacji diagnostycznych").

Wychodzi na to że WK nie wiedzą co mają wpisać ,bo im system nie przyjmował (tak przynajmniej było w czwartek w moim WK)

[ Dodano: 15-04-2014, 19:38 ]

ketiw38 to weź Ty się w garść

Wiesz biker ,co wolno wojewodzie .... w sensie opi...... :lol:

Napisano
Wychodzi na to że WK nie wiedzą co mają wpisać ,bo im system nie przyjmował (tak przynajmniej było w czwartek w moim WK)

Nie wiedzą, bo nie ma zmiany rozporządzenia. Z systemem też fakt - można wybrać 1-4 bez liter, ale ręcznie można wprowadzić z literami.

Napisano
  • Autor

"Wychodzi na to że WK nie wiedzą co mają wpisać ,bo im system nie przyjmował (tak przynajmniej było w czwartek w moim WK) "

System, jak system, kto mi wskaże podstawę prawną do wpisania VAT 1a, Vat 1b?

Co z tym przepisem "VAT 1-4", że niby nieaktualny?

Napisano

Przepis na VAT1-4 odnosi się do tych zapisów w ustawie o podatku od towarów i usług, które już nie istnieją. Teraz wymagania dla pojazdów zawarte są w innym ustępie tej ustawy.

Napisano
Niby pierdołka taka, ale pytanie kiedy w takim razie od strony formalnej sprostuje się zapis rozporządzenia dla WK w tym układzie??

Wychodzi na to że wiadome pismo podpisane przez po/z-ca ma zastąpić rozporządzenia .

Otrzymaliśmy odpowiedź między innymi na te pismo http://osds.org.pl/wp-content/uploads/2014/03/pismo-do-Pani-El%C5%BCbiety-Bie%C5%84kowskiej-%E2%80%93-wicepremier-minister-infrastruktury-i-rozwoju.pdf

Napisano

:shock: :shock: :shock:

:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil:

Napisano

To coś z zakresu wyższości ustawy nad rozporządzeniem.

W ustawie już takich zapisów nie ma więc są nieaktualne!

Napisano
"Wychodzi na to że WK nie wiedzą co mają wpisać ,bo im system nie przyjmował (tak przynajmniej było w czwartek w moim WK) "

System, jak system, kto mi wskaże podstawę prawną do wpisania VAT 1a, Vat 1b?

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=203132#203132