Skocz do zawartości

Bez Tablic

Featured Replies

Napisano
Mimo iż pojazd był importowany np. z Francji ale "czasowo zarejestrowany" w Niemczech, więc pisałem numery niemieckie i kraj poprzedniej rejestracji Niemcy.

Ja w takich przypadkach wpisuję kraj stałej (nie czasowej) poprzedniej rejestracji i też nie miałem jeszcze sygnału, że coś nie gra,,,

• Odpowiedzi 427
  • Wyświetleń 99,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Numer w rejestrze będzie ten sam, tylko kraj ostatniej rejestracji, tudzież nr dokumentu będzie z Francji.

Wszystkie informacje o źródłach danych wpisuję w uwagach do zaświadczenia i w uwagach do rejestru.

Napisano
Ja w takich przypadkach wpisuję kraj stałej (nie czasowej) poprzedniej rejestracji

To chyba coś nie bardzo, skoro masz numery niemieckie, DR niemiecki a kraj poprzedniej rejestracji Francja.

Napisano
Ja w takich przypadkach wpisuję kraj stałej (nie czasowej) poprzedniej rejestracji i też nie miałem jeszcze sygnału, że coś nie gra,,,

Prawidłowo, bo ten pojazd wcale nie jest zarejestrowany w Niemczech.

Ma tylko niemieckie tablice tymczasowe.

Napisano

"ma tablice" ? :)

Czy możesz określić stan prawny takiego stanu rzeczy?

Ma tablice, ale nie jest zarejestrowany.

Marek to trochę jakbyś mi przesłał zdjęcie znad morza, wśród fal Bałtyku. Ja Ci mówię "O kąpałeś się w Bałtyku", a Ty mi "Nie - ja tylko byłem w wodzie" ;)

Co to znaczy "ma"?? Że ktoś wziął pierwsze lepsze blaszki i je przyłożył na czas badania, żeby było, że coś jest? Mam jeden ładny komplet z USA takich blaszek. Myślę, że każde auto z takimi wyglądałoby jeszcze atrakcyjniej w trakcie badania. Przecież rejestrowane nie będą - tylko będą miały takie tablice :)

Napisano
  • Autor

- a jak ma polskie???

Napisano
- a jak ma polskie???

To również wpiszę kraj poprzedniej stałej rejestracji ,,,

Napisano
To chyba coś nie bardzo, skoro masz numery niemieckie, DR niemiecki a kraj poprzedniej rejestracji Francja.

A ja bym powiedział, że OK. Na zaświadczeniu kraj rejestracji Niemcy (bo ma DR czasowy i tablice niemieckie), natomiast w DIP kraj POPRZEDNIEJ rejestracji Francja, bo tam był poprzednio.

[ Dodano: 02-06-2014, 17:01 ]

Macie zaświadczenie, gdzie np. diagnosta wpisuje, że badanie na podstawie dowodu rejestr. nr (i tu nr tego francuskiego), ale nr Wam wpisuje ten niemiecki. Co wtedy robicie??

A gdzie i czemu diagnosta miałby w zaświadczeniu wpisywać na podstawie jakiego DR wykonał badanie?

Natomiast jak dla mnie - nr rej. aktualny niemiecki i niemiecki DR różowy do tego (jako komplet z tablicami). A jeśli do kompletu jest "stały" DR francuski (literalnie zbędny) to diagnosta ma dane do DIP :)

Napisano
To również wpiszę kraj poprzedniej stałej rejestracji ,,,

Postępuje tak samo, zbieżne stanowisko ma mój WK.

Napisano

Natomiast jak dla mnie - nr rej. aktualny niemiecki i niemiecki DR różowy do tego (jako komplet z tablicami)

Tak tez robię i zero problemu...
Napisano

Myślę, że status niemieckich krótkoterminowych tablic wywozowych, umyka temu co uważamy za rejestrację pojazdu.

Napisano

Myślę, że status niemieckich krótkoterminowych tablic wywozowych, umyka temu co uważamy za rejestrację pojazdu.

A jakieś przepisy określające status prawny rejestracji czasowej w Niemczech? Przypomnę tylko, że obowiązują nas przepisy krajowe.
Napisano
A jakieś przepisy określające status prawny rejestracji czasowej w Niemczech? Przypomnę tylko, że obowiązują nas przepisy krajowe.

To są niemieckie tablice wyjazdowe i nie sądzę, żeby ich status odpowiadał naszej czasowej lub innej u nas, rejestracji.

Napisano

To są niemieckie tablice wyjazdowe i nie sądzę, żeby ich status odpowiadał naszej czasowej lub innej u nas, rejestracji.

czyli czas tą sytuację zmienić ;)
Napisano

niech się uprawomocni wyrok WSA to będzie można znów robić "BEZ TABLIC"

Napisano
niech się uprawomocni wyrok WSA to będzie można znów robić "BEZ TABLIC"

co wyrok ma do zapisów w rozporządzeniu ...

Napisano

Oj dajcie już spokój z tymi naszymi przepisami naszymi, czy ich...

Jeśli już, to akurat w krajowym systemie prawodawstwa nie ma definicji "rejestracji" jako określonego stanu prawnego.

Niemniej jednak uważam, że jeżeli pojazd jest zaopatrzony w urzędowe znaki rejestracyjne pod postacią tablic rejestracyjnych, to trudno to nazwać stanem innym niż ZAREJESTROWANIE. Nieważne jakie. Oczywiście, że jedna rejestracja jest bardziej rejestracją, a inna bardziej zezwoleniem na przejazd. Ale to już bardziej nasz funkcjonalna słowotwórczość bardziej i pobożne życzenia co do funkcjonalności przepisów, niż faktyczne określenie stanu prawnego.

Dlatego z całym szacunkiem dla mojego przyjaciel, naszego forumowego (i nie tylko!) Kaznodziei ;) nie zgadzam się z wypowiedzią, że pojazd tylko "ma tablice", ale nie jest zarejestrowany... To chyba nie do końca tak...

[ Dodano: 03-06-2014, 08:18 ]

co wyrok ma do zapisów w rozporządzeniu ...

Jest to wtedy rodzaj wykładni tzw. operatywnej.

Z jednej strony jest ona formalnie bez znaczenia dla innego indywidualnego postępowania, z drugiej strony jak najbardziej może być podstawą do orzekania w analogicznych sprawach.

Napisano
DR musi być zgodny z tablicami. Dane do DIP możesz ustalić z innych wiarygodnych źródeł ( w domyśle Dr francuski).

Też tak robię.

Napisano
Dlatego z całym szacunkiem dla mojego przyjaciel, naszego forumowego (i nie tylko!) Kaznodziei ;) nie zgadzam się z wypowiedzią, że pojazd tylko "ma tablice", ale nie jest zarejestrowany... To chyba nie do końca tak...

Żeby nie być podejrzanym o jakąś chęć do jakiejś kłótni,

to ja również z całym szacunkiem dla mojego przyjaciela, naszego forumowego Black Horse :-D też się nie do końca z taką argumentacją zgadzam.

Te niemieckie tablice wyjazdowe są wydane na pojazd, który stricte, jest już w tym kraju wyrejestrowany,

czy można uważać to za jakąś formę kolejnego zarejestrowania tego pojazdu?

Dodatkowo, są one wydawane także na pojazdy który nigdy w Niemczech nie były zarejestrowane i są wydawane tylko w celu przejazdu tym pojazdem.

Stwierdzenie, że są one rodzajem "zezwolenia na przejazd" jest najbliższe prawdzie :ok

Napisano
czy można uważać to za jakąś formę kolejnego zarejestrowania tego pojazdu?

Nie tylko można, ale nawet trzeba. Przekładając to na PORD to pojazd jest zarejestrowany czasowo na 5 dni, a dzięki temu dopuszczony do ruchu.

Napisano
Nie tylko można, ale nawet trzeba. Przekładając to na PORD to pojazd jest zarejestrowany czasowo na 5 dni, a dzięki temu dopuszczony do ruchu.

No, jeśli jest to rejestracja pojazdu, to na podstawie DR z tej rejestracji dokonasz rejestracji tego pojazdu w Polsce?!

Napisano
to na podstawie DR z tej rejestracji dokonasz rejestracji tego pojazdu w Polsce?!

Teoretycznie jak najbardziej!!!

Napisano

Od kiedy pojazd może mieć dwa dowody rejestracyjne i na każdym inne numery?

Gdzie jest potwierdzenie o rejestracji w niemieckim różowym dowodzie?

Jaką on ma gwarancję wiarygodnego jeżeli wypełnia go właściciel pojazdu długopisem?

Na tych numerach można przeprowadzić wiele pojazdów tylko wypełniać różowe karteczki.

Napisano
Gdzie jest potwierdzenie o rejestracji w niemieckim różowym dowodzie?

Jest pieczęć urzędu.

Na tych numerach można przeprowadzić wiele pojazdów tylko wypełniać różowe karteczki.

NIE. Do jednych tablic jest jeden dowód tymczasowy. Mylisz to z niemieckimi tablicami wielokrotnymi, tam można używać chyba 10 aut na jednych tablicach...

Jaką on ma gwarancję wiarygodnego jeżeli wypełnia go właściciel pojazdu długopisem?

Inne procedury zagraniczne też podważasz, bo masz takie widzimiesie?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Inne procedury zagraniczne też podważasz, bo masz takie widzimiesie?
Psuj nie chodzi o podważanie, a nieznajomość procedur zagranicznych - no bo i skąd nam wiedzieć, znać procedury wszystkich krajów UE. Dopóki to nie będzie ujednolicone będziemy się przepraszam za słowo, matolić.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.