Mc_Mack Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Panowie, Nigdy nie przypuszczałem że spotka mnie tego typu problem. Samochód zakupiłem jako używany (roczny) u dealera z gwarancją. Dealer nie krył, że auto ma pochodzenie zagraniczne (pewnie demo). Autem jeżdżę od prawie dwóch lat i w związku z upływającym przeglądem udałem się na przegląd okresowy. Diagnosta pogonił mnie bo dane DMC nie zgadzają się o 9 kg w stosunku do danych w DR, KP i jak się okazało po sprawdzeniu także z wyciągiem z homologacji (niemieckojęzyczna kopia). Co z tym fantem mam teraz zrobić- czy mam cisnąc dealera u którego kupiłem (niedobrze mi się robi jak o tym pomyślę o ich nastawieniu robią wszystko żeby wysłać mnie na drzwo), u innego dealera marki czy "zrobić przegląd" z wynikiem negatywnym i jechać do WK po wydanie decyzji o zmianie TZ (tak sugerował diagnosta). Co jest najpewniejszym sposobem szybkiego załatwienia sprawy (termin badania już minął a auto stoi choć jest niezbędne). Proszę o radę, pozdrawiam. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 DMC nie zgadzają się o 9 kg w stosunku do danych w DR, KP i jak się okazało po sprawdzeniu także z wyciągiem z homologacji (niemieckojęzyczna kopia) Domyślam się, że DMC pojazdu odczytane z tabliczki znamionowej nie zgadza się z DR KP i homologacją. "zrobić przegląd" z wynikiem negatywnym i udać się do dealera marki celem wymiany TZ na zgodną. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Domyślam się, że DMC pojazdu odczytane z tabliczki znamionowej nie zgadza się z DR KP i homologacją. Ty się domyślaj a klient poszedł spać ,,, Cytuj
kowal Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 bo dane DMC nie zgadzają się o 9 kg o takie coś robić wojnę -rozumiem 90 , 900 - może być to tylko błąd człowieka Cytuj
Kryczynski A Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Zmień SKP napewno nie Wrocław a czy dalej jest ta tabliczka Cytuj
Mc_Mack Napisano 9 Maj 2014 Autor Napisano 9 Maj 2014 Domyślam się, że DMC pojazdu odczytane z tabliczki znamionowej nie zgadza się z DR KP i homologacją. "zrobić przegląd" z wynikiem negatywnym i udać się do dealera marki celem wymiany TZ na zgodną. No tak, oczywiście dane na TZ są inne niż w DR, KP i wyciągu z homologacji. Czy może to byc dealer inny niż u którego nabyłem pojazd? Z Waszego doświadczenia ile to może potrwać? Czy mogę przez te 14 dni poruszać się pojazdem? Pozdrawiam [ Dodano: 09-05-2014, 21:21 ] Zmień SKP napewno nie Wrocław a czy dalej jest ta tabliczka Tabliczki na słupku są dwie- jedna klasyczna z VIN (i jeśli dobrze pamiętam z kolorem, ciśnieniem opon i pewnie coś jeszcze) i druga nieszczęsna z masami... Pozdrawiam [ Dodano: 09-05-2014, 21:30 ] Ty się domyślaj a klient poszedł spać ,,, Nie śpię, nie śpię bo spać przez to nie mogę Ja jeździłem prawie pełnoletnim polonezem i przeglądów się nie bałem bo zazwyczaj słyszałem od diagnosty- "Pan musisz być entuzjastą polskiej motoryzacji"- teraz zachciało mi się nowoczesnej motoryzacji no to mam Cytuj
Kryczynski A Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Czy mogę przez te 14 dni poruszać się pojazdem? TAK Nie śpię, nie śpię bo spać przez to nie mogę idź spać może rozwiązanie Ci się przyśni masz je napisane Cytuj
adam1501 Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Mc_Mack napisał/a: Czy mogę przez te 14 dni poruszać się pojazdem? TAK Jeżeli nie było badania bo Diagnosta pogonił mnie bo dane DMC nie zgadzają się a badanie się skończyło, to niestety nie możesz się tym pojazdem poruszać. Cytuj
Kryczynski A Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Sorry nie przeczytałem że pogonił mógł dać UI . Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 9 Maj 2014 Napisano 9 Maj 2014 Czy może to byc dealer inny niż u którego nabyłem pojazd? Z Waszego doświadczenia ile to może potrwać? Jak najbardziej tak.Trwa to niestety różnie-czasem parę dni do kilku tygodni.Ale według mnie jak troszkę na" nich naskoczysz" to powinni sprawę załatwić pozytywnie i szybko, bo to wina producenta.Najlepiej podjedź do nich (nawet bez zaświadczenia z OBT jeśli jeszcze nie masz) z dokumentami i zgłoś problem.(może nawet dostaniesz auto zastępcze na czas załatwienia sprawy ) [ Dodano: 09-05-2014, 23:54 ] o takie coś robić wojnę -rozumiem 90 , 900 - może być to tylko błąd człowieka :D http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=208799#208799 Cytuj
max72 Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 "zrobić przegląd" z wynikiem negatywnym i jechać do WK po wydanie decyzji o zmianie TZ (tak sugerował diagnosta). jesteś pewny tego co piszesz Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 klient kupił auto roczne, jeździł 2 latka i teraz OBT na 2 lata czyli auto "prawie nowe" Nabicie TZZ raczej zmniejszy możliwość sprzedaży a przy kontroli drogowej będą pojawiać się pytania po co w nowym aucie TZZ. Dziwne dla przeciętnego człowieka jest że autko ma TZZ - bite czy jak? Cytuj
adam1501 Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Dziwne dla przeciętnego człowieka jest że autko ma TZZ - bite czy jak? Niestety jak się kupuje pojazd i nie weryfikuje się dokumentów to później trzeba płacić frycowe. Cytuj
Fredek Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Ja wykonałbym OBT z wynikiem N , a w uwagach zapis , że DMC pojazdu wynosi ... i przyjęto w oparciu o zapis TZ zamieszczonej przez producenta pojazdu. Nie robiłbym afery na te 9 kg , klient zasuwa do WK i tam załatwia resztę, myślę że po konsultacji z miłą Panią w Wk załatwiłbym tą sprawę Cytuj
crackers Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Ja wykonałbym OBT z wynikiem N , a w uwagach zapis , że DMC pojazdu wynosi ... i przyjęto w oparciu o zapis TZ zamieszczonej przez producenta pojazdu. Nie robiłbym afery na te 9 kg , klient zasuwa do WK i tam załatwia resztę, myślę że po konsultacji z miłą Panią w Wk załatwiłbym tą sprawę no to samo miałem napisaćNiestety jak się kupuje pojazd i nie weryfikuje się dokumentów to później trzeba płacić frycowe.no niestety tak właśnie kupuję 80% ludzi Cytuj
Mc_Mack Napisano 10 Maj 2014 Autor Napisano 10 Maj 2014 Dziwne dla przeciętnego człowieka jest że autko ma TZZ - bite czy jak? Niestety jak się kupuje pojazd i nie weryfikuje się dokumentów to później trzeba płacić frycowe. Auto kupiłem w sieci dealerskiej a nie od kowala zza miedzy czyli świadomie szukając możliwie pewnego pojazdu - priorytetem była właśnie "pewność" pojazdu a nie cena. Dokumenty sprawdzałem możliwie skrupulatnie jak na możliwości przeciętnego zjadacza chleba, zażyczyłem sobie odpis z homologacji bo pierwotnie dealer go nie posiadał. Co do mas nie przyszło by mi do głowy żeby je weryfikować- a nawet gdybym zobaczył te 9 kg różnicy to pewnie bym uznał, że tak ma być bo TZ oryginał a wersji wyposażenia wiele. Dla diagnosty to oczywiście lamerstwo ale dla Kowalskiego wtórna rzecz - chyba że spawa ulepy i opyla jeleniom. Pozdarwiam Cytuj
crackers Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 a nawet gdybym zobaczył te 9 kg różnicy to pewnie bym uznał, że tak ma byćzgadzam się z Tobą,zrób tak jak pisał Fredeki będziesz miał po kłopocie,na naszym terenie przyjmujemy tolerancje DMC o 30 kg-50 kg i nie byłoby żadnego problemu z BT Cytuj
Mc_Mack Napisano 10 Maj 2014 Autor Napisano 10 Maj 2014 Niestety jak się kupuje pojazd i nie weryfikuje się dokumentów to później trzeba płacić frycowe.no niestety tak właśnie kupuję 80% ludzi Panowie ok masa rzecz święta ale czy jak idziecie do lekarza to przyjmujecie jego diagnozę czy mówicie, że jest błędna i leczycie się sami? Jak kupiłem auto u dealera weryfikując wszystkie dane (poza masami bo nawet nie mam możliwości sprawdzić która jest prawidłowa). Żeby nie było że jestem ignorantem taki przykład z życia wzięty: Na tabliczce znamionowej pojazdu wpisano opony: "Michelin Energy Saver 195/XXXXX 91T". Wszystkie sieci dealerskie tej marki zapytane o opony zimowe (po numerze VIN!) wysyłają oferty opon z indeksem max 87. Próbuje dowiedzieć się od wielu osób pisząc między innymi na grupach dyskusyjnych - zero odpowiedzi czy muszą być opony 91 T czy nie- bo jeśli traktować tabliczkę literalnie to nie mogę nawet założyć zimówek bo Michelin Energy Saver to opony letnie!. Żeby było śmiesznie w oficjalnych katalogach modelu dostępnych na niemieckich stronach wszędzie figuruje opona z indeksem 84 lub 87 (w zależności od wersji wyposażenia). Ostatecznie centrala marki w Polsce po miesiącu oczekiwania informuje, że opony muszą być nośności 91... i teraz pytanie ile pojazdów jeździ z nieprawidłowymi indeksami nośności opon skoro dealerzy sami sprzedaja/dają (zimówki gratis) nieodpowiednie opony? Czy moje dociekania to też wynik ignorancji?! Pozdrawiam Cytuj
crackers Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Mc_Mack, trochę źle zacytowałeś ,piszę Tobie wyraźnie,że taki problem to nie problem,ja zrobiłbym BT tego pojazdu bez mrugnięcia okiem,zakładając brak innych usterek ,a z tymi 80% to chodzi o weryfikację np mas na TZ z dowodem,z nr VIN jest trochę lepiej tylko 40% kupujących go nie sprawdza Cytuj
JANUSZ60 Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Dla diagnosty to oczywiście lamerstwo ale dla Kowalskiego wtórna rzecz ??? Czyżbyś posiadał prywatną definicję ? Cytuj
adam1501 Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Dziwne dla przeciętnego człowieka jest że autko ma TZZ - bite czy jak? Niestety jak się kupuje pojazd i nie weryfikuje się dokumentów to później trzeba płacić frycowe. Auto kupiłem w sieci dealerskiej a nie od kowala zza miedzy czyli świadomie szukając możliwie pewnego pojazdu - priorytetem była właśnie "pewność" pojazdu a nie cena. Dokumenty sprawdzałem możliwie skrupulatnie jak na możliwości przeciętnego zjadacza chleba, zażyczyłem sobie odpis z homologacji bo pierwotnie dealer go nie posiadał. Co do mas nie przyszło by mi do głowy żeby je weryfikować- a nawet gdybym zobaczył te 9 kg różnicy to pewnie bym uznał, że tak ma być bo TZ oryginał a wersji wyposażenia wiele. Dla diagnosty to oczywiście lamerstwo ale dla Kowalskiego wtórna rzecz - chyba że spawa ulepy i opyla jeleniom. Pozdarwiam Jak sam się przekonałeś, w tym kraju trzeba wiedzieć więcej niż się potocznie uważa. Wg mnie jak ktoś posiada prawo jazdy to jest to dla mnie równoznaczne z tym, że nie spał na zajęciach teoretycznych na kursie lub odświeża na bieżąco przepisy i wie co pojazd musi posiadać, co może, jakie dokumenty powinno się mieć do niego i co z nich się powinno zweryfikować. Ponieważ u nas jest tak, że to ostatnie ogniwo będzie ganiane, będzie tracić czas, pieniądze i nerwy. Cytuj
eborg Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Tutaj - moim zdaniem - najprostszym tematem będzie wizyta u dealera. To dealer ma to odkręcić. Cytuj
Mc_Mack Napisano 10 Maj 2014 Autor Napisano 10 Maj 2014 Dla diagnosty to oczywiście lamerstwo ale dla Kowalskiego wtórna rzecz ??? Czyżbyś posiadał prywatną definicję ? Chyba się nie rozumiemy- napisałem, że dla diagnosty niesprawdzenie zgodności mas podczas zakupu pojazdu to zapewne przejaw niekompetencji (czyt. lamerstwa) dla Kowalskiego te dane nie mają znaczenia lub mają znaczenie n-rzędne (rzecz wtórna)... czy napisałem coś nie tak? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Tutaj - moim zdaniem - najprostszym tematem będzie wizyta u dealera.To dealer ma to odkręcić. Też tak uważam a dokładniej producent za pośrednictwem dealera. Cytuj
eborg Napisano 10 Maj 2014 Napisano 10 Maj 2014 Też tak uważam a dokładniej producent za pośrednictwem dealera. Zgadzam się Grzesiu z Tobą ,w całej rozciągłości tematu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi