aboz Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Czy kto z Was spotkał się z tabliczką znamionową na której po lewej stronie były masy i naciski dla pojazdu bez przyczepy, a po prawej inne wartości dla pojazdu z przyczepą? Które wartości brać jako właściwe przy identyfikacji? Chodzi o F1, F3 i naciski osi w samochodzie osobowym (BMW 525). Cytuj
DARIO64 Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Kiedyś wrzucałem fotkę ,niestety nie mogę znaleźć . Cytuj
Paprock Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 W Oplach niektórych dwie wartości nacisku osi spotykałem. Do DIP-u wziąłbym te największe parametry bez przyczepy. W uwagach natomiast dopisałbym, że na podstawie tabliczki największy dopuszczalny nacisk osi, maksymalna/dopuszczalna masa zespołu pojazdów tyle, a tyle wynosi. Cytuj
danielg539 Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 W Oplach niektórych dwie wartości nacisku osi spotykałem Podobnie było w Mercedesie ale tam zwiększał się tylko nacisk tylnej osi. Cytuj
aboz Napisano 20 Maj 2014 Autor Napisano 20 Maj 2014 Paprock, pojazd zarejestrowany w Polsce. Zastanawia mnie tylko jedno. Czy w przypadku montażu haka w takim pojeździe nie powinno się zmienić mas i nacisków w DR na te wyższe? W moim przypadku pojazd bez haka i w DR dane dla właśnie takiego pojazdu czyli niższe F1 i naciski i brak F3. Cytuj
Paprock Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 pojazd zarejestrowany w Polsce - okej... okej... zmyliła mnie "identyfikacja" dlatego wypaliłem z tym DIP-em. Cytuj
danielg539 Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Ciekawe jakie dane w DR zamieści WK w przypadku nowego pojazdu jak różne wartości mas wynikaja z homo? Cytuj
michal_k Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Czy w przypadku montażu haka w takim pojeździe nie powinno się zmienić mas i nacisków w DR na te wyższe? Moim zdaniem nie. Te wartości obowiązują jedynie podczas ciągnięcia przyczepy. Niestety polskie przepisy nie pozwalają na takie wpisy w uwagach jak np. w DR niemieckich. Cytuj
Paprock Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Mi się przypomniało, że w przypadku wyżej wspominanych Opli największe w dowód wpisują (ale chyba). Nasz dowód zawiera dane techniczne samochodu (z wyjątkiem [F.3]) i po mojemu właściwe będą te zawierające dane pojazdu, a nie zespołu pojazdów. Takie coś co ulega zmianie po zapięciu przyczepy powinno być w adnotacjach zapisane. Cytuj
michal_k Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 powinno być w adnotacjach zapisane. Przepisy nie przewidują takich adnotacji niestety. Cytuj
Paprock Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Przepisy nie przewidują takich adnotacji niestety. - no wiem, a po drugie to nikt na szczęście nie wymaga nacisków tylnej osi dla zespołu pojazdów, co nie Cytuj
aboz Napisano 20 Maj 2014 Autor Napisano 20 Maj 2014 Czy w przypadku montażu haka w takim pojeździe nie powinno się zmienić mas i nacisków w DR na te wyższe? Moim zdaniem nie. Te wartości obowiązują jedynie podczas ciągnięcia przyczepy. Niestety polskie przepisy nie pozwalają na takie wpisy w uwagach jak np. w DR niemieckich. To pytanie na przyszłość. Jakie masy określić przy ustalaniu danych? Bo różnica dość spora (bodaj 300kg). Czy F1 wziąć z lewej strony TZ, a F3 z prawej? Cytuj
michal_k Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Jakie masy określić przy ustalaniu danych? Bo różnica dość spora (bodaj 300kg). Nie spotkałem się jeszcze z aż tak dużą różnicą. Określiłbym masy "podstawowe" w zakresie DMC i nacisków takie jak w zagranicznym DR (w rubrykach, a nie w uwagach). Cytuj
adam1501 Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Ja wychodzę z złożenia, że skoro w DIPie jest mowa o maksymalnych naciskach i masach jakie określił producent pojazdu, to powinno się określać w naszych dokumentach parametry technicznie najwyższe. Ponieważ u nas nie ma uwag na pojazd "z hakiem" i bez, więc aby nie było problemów po założeniu haka i nie trzeba było wymieniać DR zawsze piszę parametry najwyższe, są one zamieszczone na TZ więc nie problemu z badaniem okresowym (w DR są określone masy przyczep, a więc pojazd zdolny do ich ciągnięcia powinien mieć parametry wyższe). Cytuj
Paprock Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 - no ale na dzisiaj nasz dowód rejestracyjny zawiera dane techniczne pojazdu, a nie zespołu pojazdów, więc po co to wpisywać, jak nie wiadomo czy kiedykolwiek ta beemka przyczepę pociągnie, a co z samochodami ciągnącymi przyczepy w ich dowodach masy i naciski no niestety... do pojazdu solo się odnoszące. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 Czy kto z Was spotkał się z tabliczką znamionową na której po lewej stronie były masy i naciski dla pojazdu bez przyczepy, a po prawej inne wartości dla pojazdu z przyczepą? Które wartości brać jako właściwe przy identyfikacji? Chodzi o F1, F3 i naciski osi w samochodzie osobowym (BMW 525). Podobny temat http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=11624 Cytuj
adam1501 Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 - no ale na dzisiaj nasz dowód rejestracyjny zawiera dane techniczne pojazdu, a nie zespołu pojazdów, więc po co to wpisywać Jeżeli wypełniam DIP to również dziś określam F3 i masy przyczep. Jak wspominałem powyżej jak są przyczepy to i musi być F3 i wyższe parametry. Jak pojazd trafia do mnie już zarejestrowany i ma namieszane parametry to po konsultacjach z magistratem koryguję je (są określone masy przyczep a naciski lub masy ma jak dla pojazdu bez przyczep). Cytuj
Paprock Napisano 20 Maj 2014 Napisano 20 Maj 2014 aboz, czy byłbyś uprzejmy wkleić tą tabliczkę - bo ja nie wiem jak to tam masz... w słupkach??? Cytuj
aboz Napisano 21 Maj 2014 Autor Napisano 21 Maj 2014 aboz, czy byłbyś uprzejmy wkleić tą tabliczkę - bo ja nie wiem jak to tam masz... w słupkach??? Niestety nie zrobiłem fotki i nie mogę znaleźć w sieci podobnej TZ. [ Dodano: 21-05-2014, 08:49 ] Znalazłem taką samą, ale z innymi danymi http://gdzieznajdujenumerpodwoziasilnika.vinnumber.info/baza-danych-pl.html?sobi2Task=sobi2Details&catid=7&sobi2Id=521 Cytuj
Paprock Napisano 21 Maj 2014 Napisano 21 Maj 2014 - też ją znalazłem i po mojemu co w tym przypadku będzie w dowodzie = będzie dobrze - po mojemu Cytuj
danielg539 Napisano 22 Maj 2014 Napisano 22 Maj 2014 Ja w DIP wpisał bym masy bez przyczepy a w w uwagach wpisał z przyczepą i niech WK się głowi, choć prywatnie uważa, że w DR powinny byc wpisane masy bez przyczepy. Cytuj
abcs Napisano 22 Maj 2014 Napisano 22 Maj 2014 Czy F1 wziąć z lewej strony TZ, a F3 z prawej? To F3 też są dwie? Masa zespołu z przyczepą i masa zespołu bez przyczepy? Cytuj
aboz Napisano 22 Maj 2014 Autor Napisano 22 Maj 2014 Czy F1 wziąć z lewej strony TZ, a F3 z prawej? To F3 też są dwie? Masa zespołu z przyczepą i masa zespołu bez przyczepy? Nie rób ze mnie idioty. Zresztą wkleiłem podobną TZ więc możesz się przyjrzeć. Chyba, że wolisz pisać głupie docinki Cytuj
abcs Napisano 22 Maj 2014 Napisano 22 Maj 2014 Przepraszam aboz ! Nie było moim celem obrażać Cię. Przyznasz, że sformułowanie Twoje wyrażające wątpliwość skąd wziąć F3 było niefortunne. Zabrzmiało to zabawnie i zwróciłem na to uwagę, ale bez złośliwości pod Twoim adresem. Jeśli poczułeś się dotknięty to jeszcze raz przepraszam. Cytuj
aboz Napisano 22 Maj 2014 Autor Napisano 22 Maj 2014 abcs, pytałem, które wartości przyjąć za właściwe. Logicznym jest wzięcie F1 z lewej strony dla pojazdu bez przyczepy, bo taka wartość jest określona naszymi przepisami. Natomiast F3 z prawego słupka TZ. Jak widać większość zrozumiała tak jak chciałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi