Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy kto z Was spotkał się z tabliczką znamionową na której po lewej stronie były masy i naciski dla pojazdu bez przyczepy, a po prawej inne wartości dla pojazdu z przyczepą? Które wartości brać jako właściwe przy identyfikacji? Chodzi o F1, F3 i naciski osi w samochodzie osobowym (BMW 525).

Napisano

Kiedyś wrzucałem fotkę ,niestety nie mogę znaleźć .

Napisano

W Oplach niektórych dwie wartości nacisku osi spotykałem.

Do DIP-u wziąłbym te największe parametry bez przyczepy.

W uwagach natomiast dopisałbym, że na podstawie tabliczki największy dopuszczalny nacisk osi, maksymalna/dopuszczalna masa zespołu pojazdów tyle, a tyle wynosi.

Napisano
W Oplach niektórych dwie wartości nacisku osi spotykałem

Podobnie było w Mercedesie ale tam zwiększał się tylko nacisk tylnej osi.

Napisano

Paprock, pojazd zarejestrowany w Polsce. Zastanawia mnie tylko jedno. Czy w przypadku montażu haka w takim pojeździe nie powinno się zmienić mas i nacisków w DR na te wyższe? W moim przypadku pojazd bez haka i w DR dane dla właśnie takiego pojazdu czyli niższe F1 i naciski i brak F3.

Napisano
pojazd zarejestrowany w Polsce

- okej... okej... zmyliła mnie "identyfikacja" dlatego wypaliłem z tym DIP-em. :evil:

Napisano

Ciekawe jakie dane w DR zamieści WK w przypadku nowego pojazdu jak różne wartości mas wynikaja z homo?

Napisano
Czy w przypadku montażu haka w takim pojeździe nie powinno się zmienić mas i nacisków w DR na te wyższe?

Moim zdaniem nie. Te wartości obowiązują jedynie podczas ciągnięcia przyczepy. Niestety polskie przepisy nie pozwalają na takie wpisy w uwagach jak np. w DR niemieckich.

Napisano

Mi się przypomniało, że w przypadku wyżej wspominanych Opli największe w dowód wpisują (ale chyba).

Nasz dowód zawiera dane techniczne samochodu (z wyjątkiem [F.3]) i po mojemu właściwe będą te zawierające dane pojazdu, a nie zespołu pojazdów.

Takie coś co ulega zmianie po zapięciu przyczepy powinno być w adnotacjach zapisane.

Napisano
powinno być w adnotacjach zapisane.

Przepisy nie przewidują takich adnotacji niestety.

Napisano
Przepisy nie przewidują takich adnotacji niestety.

- no wiem, a po drugie to nikt na szczęście nie wymaga nacisków tylnej osi dla zespołu pojazdów, co nie ;)

Napisano
Czy w przypadku montażu haka w takim pojeździe nie powinno się zmienić mas i nacisków w DR na te wyższe?

Moim zdaniem nie. Te wartości obowiązują jedynie podczas ciągnięcia przyczepy. Niestety polskie przepisy nie pozwalają na takie wpisy w uwagach jak np. w DR niemieckich.

To pytanie na przyszłość. Jakie masy określić przy ustalaniu danych? Bo różnica dość spora (bodaj 300kg). Czy F1 wziąć z lewej strony TZ, a F3 z prawej?
Napisano
Jakie masy określić przy ustalaniu danych? Bo różnica dość spora (bodaj 300kg).

Nie spotkałem się jeszcze z aż tak dużą różnicą. Określiłbym masy "podstawowe" w zakresie DMC i nacisków takie jak w zagranicznym DR (w rubrykach, a nie w uwagach).

Napisano

Ja wychodzę z złożenia, że skoro w DIPie jest mowa o maksymalnych naciskach i masach jakie określił producent pojazdu, to powinno się określać w naszych dokumentach parametry technicznie najwyższe. Ponieważ u nas nie ma uwag na pojazd "z hakiem" i bez, więc aby nie było problemów po założeniu haka i nie trzeba było wymieniać DR zawsze piszę parametry najwyższe, są one zamieszczone na TZ więc nie problemu z badaniem okresowym (w DR są określone masy przyczep, a więc pojazd zdolny do ich ciągnięcia powinien mieć parametry wyższe).

Napisano

- no ale na dzisiaj nasz dowód rejestracyjny zawiera dane techniczne pojazdu, a nie zespołu pojazdów, więc po co to wpisywać, jak nie wiadomo czy kiedykolwiek ta beemka przyczepę pociągnie, a co z samochodami ciągnącymi przyczepy w ich dowodach masy i naciski no niestety... do pojazdu solo się odnoszące.

Napisano
Czy kto z Was spotkał się z tabliczką znamionową na której po lewej stronie były masy i naciski dla pojazdu bez przyczepy, a po prawej inne wartości dla pojazdu z przyczepą? Które wartości brać jako właściwe przy identyfikacji? Chodzi o F1, F3 i naciski osi w samochodzie osobowym (BMW 525).

Podobny temat

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=11624

Napisano
- no ale na dzisiaj nasz dowód rejestracyjny zawiera dane techniczne pojazdu, a nie zespołu pojazdów, więc po co to wpisywać

Jeżeli wypełniam DIP to również dziś określam F3 i masy przyczep. Jak wspominałem powyżej jak są przyczepy to i musi być F3 i wyższe parametry. Jak pojazd trafia do mnie już zarejestrowany i ma namieszane parametry to po konsultacjach z magistratem koryguję je (są określone masy przyczep a naciski lub masy ma jak dla pojazdu bez przyczep).

Napisano

aboz, czy byłbyś uprzejmy wkleić tą tabliczkę :)

- bo ja nie wiem jak to tam masz... w słupkach???

Napisano

- też ją znalazłem i po mojemu co w tym przypadku będzie w dowodzie = będzie dobrze

- po mojemu :cool:

Napisano

Ja w DIP wpisał bym masy bez przyczepy a w w uwagach wpisał z przyczepą i niech WK się głowi, choć prywatnie uważa, że w DR powinny byc wpisane masy bez przyczepy.

Napisano
Czy F1 wziąć z lewej strony TZ, a F3 z prawej?
To F3 też są dwie? Masa zespołu z przyczepą i masa zespołu bez przyczepy? :-D
Napisano

Czy F1 wziąć z lewej strony TZ, a F3 z prawej?
To F3 też są dwie? Masa zespołu z przyczepą i masa zespołu bez przyczepy? :-D
Nie rób ze mnie idioty. Zresztą wkleiłem podobną TZ więc możesz się przyjrzeć. Chyba, że wolisz pisać głupie docinki :x
Napisano

Przepraszam aboz ! Nie było moim celem obrażać Cię. Przyznasz, że sformułowanie Twoje wyrażające wątpliwość skąd wziąć F3 było niefortunne. Zabrzmiało to zabawnie i zwróciłem na to uwagę, ale bez złośliwości pod Twoim adresem. Jeśli poczułeś się dotknięty to jeszcze raz przepraszam.

Napisano

abcs, pytałem, które wartości przyjąć za właściwe. Logicznym jest wzięcie F1 z lewej strony dla pojazdu bez przyczepy, bo taka wartość jest określona naszymi przepisami. Natomiast F3 z prawego słupka TZ. Jak widać większość zrozumiała tak jak chciałem :P:D