Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam otwieram temat z powodu dzisiejszej odmowy na przeglądzie.

Zacznijmy od początku zakupiłem Volvo S40 wiadomo sedan/limuzyna aczkolwiek autko zarejestrowane jest jako ciężarowe. Samochodzik mechanicznie bez zarzutu przeszło przegląd ale gdy diagnosta poprosił mnie o dowód zapytał się gdzie jest kratka. Dzwoniłem do poprzednich właścicieli i twierdzą iż owej kratki nigdy nie było. W dowodzie widnieje samochód ciężarowy z 4 miejscami siedzącymi. Dodam że autko posiada wszystko co posiada auto osobowe czyli 5 miejsc siedzących i tyle samo pasów. Autko jest z 2000 roku. I nie wiem jak podejść do tego tematu. Ponieważ nawet jeśli to nie ma co usuwać w tym autku. Dodam iż autko jest z polskiego salonu a wpis w karcie pojazdu jest przy 1 rejestracji że zmieniono coś czego nie zmieniono. Dodam że potrzebuje samochodu osobowego a nie ciężarowego. Dodaje również załączniki z KP i DR

Proszę o szybką pomoc

2014-05-28-192.thumb.jpg.29e754d1433edd953f5f246d5a57933a.jpg

2014-05-28-193.thumb.jpg.3cfd3b2de09fcb97c2f33a905e641dee.jpg

2014-05-28-189.thumb.jpg.4ac646c8076bcd7ee58e732798531120.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Paprock

11

• crackers

9

• Grzegorz Łódź

8

• koluS

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

- a to nie był jakiejś starej daty "bankowóz"???

- trza dopytać właścicieli, albo szukać po archiwach dokumentów zmian bez zmian :x

Napisano

Jeśli dobrze widzę to w KP jest LM (liczba miejsc 4) czyli S1 w DR powinna być 4

Może skontaktować się z WK z Poznania i dowiedzieć się na jakiej podstawie zmienili rodzaj pojazdu.Powinni mieć dokumenty.

Napisano
Jeśli dobrze widzę to w KP jest LM (liczba miejsc 4) czyli S1 w DR powinna być 4

- wyrzucili jedno bo w karcie ładowność wynosi 500 kg, a już w dowodzie 505 kg

Napisano

Kontakt mam tylko z dwoma wcześniejszymi właścicielami którzy twierdzą że tak było i wszystko było ok. Jak może być ok skoro nie jest ok i jestem uziemiony od 1 czerwca :/. Ogólnie autko posiada hak ale to nie zmienia faktu że z Sedan nie da się w żaden sposób zrobić ciężarówki. Nawet jeśli to gdzie niby ta krata ma być przejrzałem cały tył i nie ma żadnych śladów ingerencji w oryginalną część pojazdu. Teraz pytanie jak odwrócić coś co nie jest tym co podane jest w DR. A na głównym wpisie jest że to auto osobowe

Napisano
Jeśli dobrze widzę to w KP jest LM (liczba miejsc 4)
dobrze widzisz Grzesiu
czyli S1 w DR powinna być 4
a po czym wnosisz' date='że nie ma,przecież
W dowodzie widnieje samochód ciężarowy z 4 miejscami siedzącymi.
:)
Napisano
Teraz pytanie jak odwrócić coś co nie jest tym co podane jest w DR. A na głównym wpisie jest że to auto osobowe

- bez urazy, ale trza pytać tego co tam pieczątkę przywalił, jest też numer stacji :x

Napisano
Kontakt mam tylko z dwoma wcześniejszymi właścicielami którzy twierdzą że tak było i wszystko było ok

Może skontaktować się z WK z Poznania i dowiedzieć się na jakiej podstawie zmienili rodzaj pojazdu.Powinni mieć dokumenty.

Napisano
A na głównym wpisie jest że to auto osobowe
kiedyś było,ale ktoś dokonał zmian na ciężarowy,co odnotowano w KP(po zmianie rodzaju pojazdu,lub innych danych nie wymienia się KP,tylko wpisuję odpowiednie adnotacjję
Napisano
a po czym wnosisz,że nie ma,przecież

koluS napisał/a:

W dowodzie widnieje samochód ciężarowy z 4 miejscami siedzącymi.

oj tam oj tam.Nie widziałem na zdjęciu DR z tymi parametrami.A Kolega koluS mógł się pomylić :P

p.s Czepiasz się ;):)

Napisano
Sedan nie da się w żaden sposób zrobić ciężarówki. Nawet jeśli to gdzie niby ta krata ma być

- nie zawsze chodziło o "kratkę" kiedyś tam w bagażnikach montowano mini-kasetki na niby-szmal i to były niby-bankowozy, niby-ciężarowe... po tylu latach po kasetce nie został nawet ślad tylko zapiski w papierach.

Napisano
odpowiednie adnotacjję

Nie to że się czepiam :-D

Napisano
I nie wiem jak podejść do tego tematu.
zamontować katkę i zrobić przegląd,albo zmienić powrotnie na osobówkę(w tym celu udał bym się na jakąś okręgową stacje kontroli,pokierują Cię,co i jak)
Napisano
niby-bankowozy, niby-ciężarowe

A nie niby specjalne :?

Napisano

w DR zgadza się są wpisane 4 miejsca ale w praktyce w aucie mam 5 miejsc i tyle samo pasów bezpieczeństwa. Sprzątałem jakiś czas temu i 5 pas znalazł się pod kanapą na środku. Czy diagnosta może wydać zaświadczenie że dane z dowodu nie odpowiadają praktyce ?

Napisano
Czy diagnosta może wydać zaświadczenie że dane z dowodu nie odpowiadają praktyce ?

- musi!!! :x

Napisano
Czy diagnosta może wydać zaświadczenie że dane z dowodu nie odpowiadają praktyce ?
tak może,a nawet musi i wynik BT negatywny...bez pieczątki :x
Napisano

koluS a na finale powiedzą żebyś zrobił tzw. opis zmian konstrukcyjnych, czyli żeby obecnie diagnosta opisał to co widzi... że w pojeździe jest 5 miejsc siedzących że nie ma stałej przegrody itp. etc.. oraz abyś zgromadził oświadczenie warsztatu i jego PKD. z tymi kwitami do urzędu tam wymiana dowodu i przestaniesz być uziemiony ;)

PS

a mówili że się nie da aby sedan był ciężarowy - żartuję sobie oczywiście bez urazy ::D

Napisano
wynik BT negatywny...bez pieczątki :x

Ja tam stawiam nawet przy N (no na zaświadczeniu)

Napisano
bez pieczątki

- wyjaśnij, że chodzi o "bez pieczątki w dowód"

- bo na zaświadczeniu z badania z wynikiem N (negatywnym) musi postawić cztery

Napisano

Polska klasyfikacja działalności gospodarczej

Napisano

Tak na marginesie to nie bardzo wiem dlaczego wymagacie kratki w sedanie skoro same fotele s przegrodą oddzielającą przestrzeń pasażerska od towarowej, oczywiście pod warunkiem, że oparcia kanapy sie nie składają.

Napisano

Ale ja jestem osobą fizyczną nie posiadającą firmy