Sebastian ZG Napisano 3 Czerwiec 2014 Napisano 3 Czerwiec 2014 Mam wątpliwości: czy motocykl może nie mieć włącznika światła stop przy hamulcu tylnym (uruchamianym nogą). Zgodnie z tabelką świateł poz 4 -> 4a światło stop powinno zapalać się w momencie uruchomienia hamulca roboczego. Rozdział IV Hamulce, określa hamulec roboczy dla pojazdów z wyjątkiem motocykla. pkt 3. Motocykl powinien być wyposażony w dwa niezależne hamulce, z których jeden działa co najmniej na przednie koło (koła), a drugi – co najmniej na tylne koło (koła). Czyli zakładamy, że w motocyklu oba niezależne hamulce są roboczymi? Cytuj
grzegorz70 Napisano 3 Czerwiec 2014 Napisano 3 Czerwiec 2014 Czyli zakładamy, że w motocyklu oba niezależne hamulce są roboczymi? Ja tak uważam. Cytuj
JACEK GUZ Napisano 3 Czerwiec 2014 Napisano 3 Czerwiec 2014 Czyli zakładamy, że w motocyklu oba niezależne hamulce są roboczymi? Ja tak uważam. Dokładnie tak Cytuj
jast Napisano 3 Czerwiec 2014 Napisano 3 Czerwiec 2014 Niekiedy posiada zapięcie na dzwignię przedniego i jest jako postojowy. Cytuj
Logen Napisano 2 Czerwiec 2018 Napisano 2 Czerwiec 2018 Witam. A jak jest z światłem oświetlającym tylną tablicę rejestracyjną ?? Czy motocykl musi posiadać to światło ?? Cytuj
mirek_handlarz Napisano 2 Czerwiec 2018 Napisano 2 Czerwiec 2018 Cyt. "5 Oświetlające tylną tablicę rejestracyjną kolumna 4.: liczba taka, aby zapewniała dobre oświetlenie tablicy rejestracyjnej" Cytuj
Logen Napisano 2 Czerwiec 2018 Napisano 2 Czerwiec 2018 No właśnie według warunków technicznych motocykl powinien mieć światło oświetlające tylną tablicę rejestracyjną. W praktyce większość motocykli go nie posiada, dlatego zastanawiam się czy jest jakieś wyłączenie czy coś w ty stylu ?? Cytuj
jast Napisano 2 Czerwiec 2018 Napisano 2 Czerwiec 2018 Są to przeróbki właścicieli, bo jeżeli nie ma w lampie zespolonej to musi mieć osobną do oświetlenia tablicy. Cytuj
Paprock Napisano 2 Czerwiec 2018 Napisano 2 Czerwiec 2018 W praktyce, to większość ma podgięte tablice lub przeniesione na ośkę po lewej stronie. Wątpię, żeby takie miejsce na tablicę było homologowane, czy tam fabryczne. Cytuj
kurant2000 Napisano 3 Czerwiec 2018 Napisano 3 Czerwiec 2018 Ciekawostką jest to że te podpięte tablice po lewej stronie dostają przeglądy. A co z licznikiem bo niektórzy Motocykliści potrafią przyjechać bez niego i dla nich to jest normalka po co im ten licznik Cytuj
adam1501 Napisano 3 Czerwiec 2018 Napisano 3 Czerwiec 2018 6 godzin temu, kurant2000 napisał: Ciekawostką jest to że te podpięte tablice po lewej stronie dostają przeglądy. Może spełniają warunki techniczne? Cytuj
danielg539 Napisano 4 Czerwiec 2018 Napisano 4 Czerwiec 2018 Minimalna wysokość i kąty w przepisach są ściśle określone a więc spełnienie wymagań łatwo sprawdzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi