Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A wygodną interpretacją jest właśnie pomysł, że przedsiębiorca w swojej własnej firmie nie może swobodnie prowadzić działalności gospodarczej. W granicach obowiązującego prawa rzecz jasna.

Nigdy nie winiłem zaradnych, że obchodzą przepisy. Irytuje mnie zawsze fakt powstawania przepisów, które nie są przestrzegane ,,,

Dlatego zawsze uważałem, iż bez tych hektarów ustaw byłby taki sam burdel ,,,

Napisano
Irytuje mnie zawsze fakt powstawania przepisów, które nie są przestrzegane ,,,

Które przepisy, w/g Ciebie naruszamy dokonując, innych niż urzędowe, badania pojazdów?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Które przepisy, w/g Ciebie naruszamy

Kilka różnych by się znalazło, a najbardziej niewpisanie do rejestru ,,,

Napisano
Kilka różnych by się znalazło, a najbardziej niewpisanie do rejestru ,,,

Do rejestru wpisujesz badania okresowe, dodatkowe, zgodności i nadanie cech. No dawaj konkretne paragrafy, które naruszam. Bądź konsekwentny w swoich twierdzeniach.

Należy jednak odróżnić czynność polegającą na sprawdzeniu (zbadaniu) stanu technicznego pojazdu – czego ustawa nie zakazuje diagnoście – od wystawienia przez niego zaświadczenia, a tym samym wprowadzenia do obrotu prawnego dokumentu, będącego w tym przypadku dowodem, że pojazd spełnia ścisłe kryteria art. 66 ustawy Prawo o ruchu drogowym.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BD6049FE1C

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

No widzisz . U nas łatwiej wyrok, czy orzeczenie pod potrzebę załatwić, niż wydać jednoznaczne przepisy,,,

Napisano
U nas łatwiej wyrok, czy orzeczenie pod potrzebę załatwić,

Zwróć uwagę, że to nie tej kwestii dotyczył wyrok i nie jest ok korzystny dla diagnosty. Widzę, ze jak nie po Twojej myśli, to na pewno "załatwione" było. Nie tędy droga.

Wykonując inne badania i sprawdzenia (NIE NAPRAWY !!) niż urzędowe na stacji, nie łamię żadnego przepisu. A jeśli ktoś twierdzi inaczej to musi mi to wskazać. My jako diagności zatrudnieni na "naszej" skp (bo tak ją trochę traktujemy) dbamy o to, aby interes się jakoś kręcił, bo to są obopólne korzyści. I dla nas i dla szefostwa. Nikt nas nie ciśnie w kwestii badań, my nie oburzamy się jak mamy dla klienta sprawdzić hamulce, czy auto przed zakupem. To nie jest tak, że ja jestem PAN DIAGNOSTA i nic poza bt nie zrobię, bo sobie ręce pobrudzę...

Napisano
Widzę, ze jak nie po Twojej myśli, to na pewno "załatwione" było.

Ty mnie ciągle nie rozumiesz. Ja robię wszystko podobnie jak Ty, ręce też podobnie brudzę. Chodzi mi tylko o to, aby zapisy o treści jak ta z wyroku tylko jeszcze jaśniejsze widniały w naszym rozporządzeniu. Nie byłoby prób straszenia TDT- em, ani różnych kombinacji ,,,

Napisano
Chodzi mi tylko o to, aby zapisy o treści jak ta z wyroku tylko jeszcze jaśniejsze widniały w naszym rozporządzeniu ,,,

Ale po co? W ten sposób nasze rozporządzenie, czy ustawa będzie miało z 10 tomów po 500 stron każdy. Kto to ogarnie?? Nie można wszystkiego dokładnie opisać, bo się po prostu nie da. Jasno jest napisane, ze skp ma stanowisko kontrolne, więc można na nim kontrolować - nie naprawiać, i ustawa nie zakazuje wykonywać kontroli poza badaniami urzędowymi. Jest to jasne i klarowne i nic więcej nie trzeba tworzyć.

Napisano

I masz ty świętą rację nie dajmy się zwariować

Napisano

Ja też bym się z tym zgodził. Wiadomo że przepisy nie są do końca jasne ale działając w dobrej intencji może nikt ich nie wykorzysta przeciwko nam. Miejmy optymistyczne nastawienie do wykonywanej pracy! :D

[ Dodano: 16-06-2014, 14:34 ]

U nas bardzo podoba mi się podejście kilkunastu może kilkudziesięciu klientów którzy kilka tygodni czy dni przed badaniem przyjeżdżają na stację sprawdzić pojazd przed badaniem i ewentualnie uzupełniają niedomagania. My nie pobieramy za to opłaty, klient zadowolony, diagnosta zadowolony, bez uwag przeprowadzone badanie. Same atuty.

Napisano
Wiadomo że przepisy nie są do końca jasne

Są jasne jak słońce. Zakaz musi być zapisany w ustawie - takie mamy prawo. Nie ma zakazu to wolno...

Napisano
Zakaz musi być zapisany w ustawie - takie mamy prawo. Nie ma zakazu to wolno...
Znam takich co uważają odwrotnie :x Co nie jest dozwolone jest zabronione :razz:
Napisano

Ja nie sprawdzam na SKP samochodów przed zakupem w związku z bardzo częstym sprawami diagnostów oskarżonych ( i czasem nawet skazanych ) za współudział w ........... Znam 3 takie przypadki.

Napisano
My nie pobieramy za to opłaty
:shock:
klient zadowolony
nic dziwnego
diagnosta zadowolony,
a z czego?
Napisano
diagnosta zadowolony,
a z czego?

Z klienta, który za rok wróci na SKP i znów zrobi przegląd i dzięki temu, będzie z czego wypłacić pensję.

Jak na razie diagności są pracownikami firm działających na zasadach swobody działalności gospodarczej i jak na razie " tak krawiec kraje, jak mu materii staj".

Jeżeli jest zysk, jest dobra pensja, brak zysku to kryzys dla wszystkich w firmie.

Te prawdy, może nie są powszechnie akceptowane na tym forum, ale tak wygląda życie. :sad:

W wielu wypowiedziach diagnostów, którzy utożsamiają się z firmą, w której pracują, to widać.

Może na forum większość z nas stara się być świętszym od Papierza, ale na odzień szukamy raczej " złotego środka" staramy się utrzymać poziom bezpieczeństwa, ale i dbamy o dobry nastrój klientów.

Jeżeli uważacie, że plotę bzdury, to na chwile zastanówcie się nad realiami codzienności.

Napisano
to na chwile zastanówcie się nad realiami codzienności.

to jedna wielka fikcja ...................................

Napisano
Jeżeli jest zysk, jest dobra pensja, brak zysku to kryzys dla wszystkich w firmie.
:evil::evil::evil:
Napisano
Jak na razie diagności są pracownikami firm działających na zasadach swobody działalności gospodarczej i jak na razie " tak krawiec kraje, jak mu materii staj".

Oraz wielu innych durnych przepisów, które powodują, że przy odrobinie pecha musisz się tłumaczyć, "iż nie jesteś zającem tylko tak dziwnie wyglądasz",,,

Napisano
Z klienta, który za rok wróci na SKP i znów zrobi przegląd
Ok powiedzmy że masz 5000 klientów, to większości sprawdzisz za friko samochody żeby za dwa tygodnie przyjechali? :shock: To może róbmy od razu BTP po 50 pln. Tak się chyba (P)suje rynek. Może niech Ci zapłaci taki klient za takie sprawdzenie z 40 pln.
Napisano
Z klienta, który za rok wróci na SKP i znów zrobi przegląd
Ok powiedzmy że masz 5000 klientów, to większości sprawdzisz za friko samochody żeby za dwa tygodnie przyjechali? :shock: To może róbmy od razu BTP po 50 pln. Tak się chyba (P)suje rynek. Może niech Ci zapłaci taki klient za takie sprawdzenie z 40 pln.

Wolę tak, niż rozdawać gadżety, paliwo, lub zniżki na naprawy.

Napisano

mowa była o kilkunastu czy kilkudziesięciu klientach rocznie, a roczny obrót stacji to ok:2000szt. Więc jest czas na sprawdzenie stałemu klientowi za free. Poza tym w trakcie badania nie muszę szarpać nerwów i wytykać usterek- gdyż klient usunął je po sprawdzeniu wcześniejszym. Nie tylko zysk jest ważny, zadowolenie klienta również!!! Szczególnie jeśli mieszka się w małej miejscowości i spotyka swoich klientów na każdym kroku.....