Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Protokół TDT/UDT w badaniu pojazdów z urz. podozorowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy zapis w rozporządzeniu DzU 996 zał.1

Tabela I pkt. 6.5

" Brak ważnego w dniu badania technicznego dokumentu stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego" UI

jest niezgodny z zapisem w ustawie PoRD par 81 ust. 12:

" Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego."

Napisano
jest niezgodny z zapisem w ustawie PoRD

Tak

A dlaczego? Bo tak. :evil:

Napisano
Tak

A dlaczego? Bo tak. :evil:

To bardzo ciekawa interpretacja ! :)

Jednak czy odróżniasz, jak to chcą w ustawie: "brak dokumentu potwierdzającego sprawność" od braku "ważnego w dniu badania dokumentu" potwierdzającego tę sprawność jak chcą tego w rozporządzeniu?

Napisano

Dla mnie

Brak ważnego w dniu badania technicznego dokumentu stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego

jest jednoznaczne z brakiem

dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego

Na podstawie czego mamy stwierdzić czy urządzenie jest sprawne?Moim zdaniem na podstawie ważnego w dniu badania dokumentu.

Napisano
Na podstawie czego mamy stwierdzić czy urządzenie jest sprawne?Moim zdaniem na podstawie ważnego w dniu badania dokumentu.

Jednak wymóg z ustawy jest spełniony:

JEST dokument potwierdzający sprawność tego urządzenia, dlatego można przystąpić do badania.!!!

Dlatego jednak dojdzie do wykonania badania, które zakończy się wynikiem "N" zgodnie z zapisami w rozporządzeniu ponieważ skończyła się WAŻNOŚĆ tego dokumentu.

Napisano

Ja mam tu inne zdanie.

Jak nieważny dokument może stwierdzić sprawność urządzenia :?

Napisano
Ja mam tu inne zdanie.

Jak nieważny dokument może stwierdzić sprawność urządzenia :?

Jednak w PoRD jest mowa o BRAKU tego dokumentu, jako niedopuszczalnym przypadku

a jeśli jest to w DzU 996 o jest mowa o jego nieważności jako dyskwalifikującym czynniku !!!

Napisano
Jednak w PoRD jest mowa o BRAKU tego dokumentu,

stwierdzającego sprawność :)

Napisano
stwierdzającego sprawność :)

W PoRD bardziej chodzi o jego istnienie, dlatego mowa o jego braku jako dyskwalifikującym wyniku!

Dopiero w rozporządzeniu mowa o kwestii jego ważności, czyli JEST ale jest już nieważny

Napisano
W PoRD bardziej chodzi o jego istnienie
,które stwierdza sprawność urządzenia :)

Dla mnie nieważny dokument nie stwierdza sprawności urządzenia.

Napisano

No i ten dokument stwierdza jego sprawność /bo przecież nie stwierdza jego niesprawności/ , Jedynie jego termin jest już nieważny!

Ale jednak dokument JEST!!!

Napisano

No i ten dokument stwierdza jego sprawność /bo przecież nie stwierdza jego niesprawności/ , Jedynie jego termin jest już nieważny!

Ale jednak dokument JEST!!!

Ale decyzja na urządzenie techniczne stwierdza jego sprawność tylko w przypadku, gdy nie upłynęła data jej ważności. Jeżeli decyzja wygasła to tak jakby jej nie było. To wynika bodaj z przepisów o dozorze technicznym. Czyli zarówno brak dokumentu jak i nieważność decyzji jest tożsame.
Napisano
Ale decyzja na urządzenie techniczne stwierdza jego sprawność tylko w przypadku, gdy nie upłynęła data jej ważności.
Jeżeli decyzja wygasła to tak jakby jej nie było. To wynika bodaj z przepisów o dozorze technicznym. Czyli zarówno brak dokumentu jak i nieważność decyzji jest tożsame.

Nasze przepisy ujmują to jednak wyraźnie inaczej.

W PoRD mowa jest o fizycznym istnieniu takiego dokumentu, nie rozstrzygając o jego ważności czy nieważności.

O tym jest mowa dopiero w rozporządzeniu i to na podstawie jego zapisów rozstrzygamy czy jest ten dokument ważny "P" czy nie ważny UI "N"

Napisano
W PoRD mowa jest o fizycznym istnieniu takiego dokumentu, nie rozstrzygając o jego ważności czy nieważności.
A to?
12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podle-gającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego.
Decyzja nieważna ze względu na datę, nie stwierdza sprawności urządzenia.
Napisano
A to?

12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podle-gającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego

A czy można inaczej nazwać ten dokument niż jako: "dokument, który potwierdza sprawność" urządzenia dozorowego?

Bo przecież nie ma takiego który stwierdza niesprawność.

No i gdzie tu jest mowa o ważności tego dokumentu?

Czy jest tu mowa o:

"Braku ważnego dokumentu potwierdzającego sprawność urządzenia" jako okoliczności uniemożliwiającej przeprowadzenie badania?

Jest, dopiero w rozporządzeniu, które dopuszcza do badania nieważny dokument co skutkuje wynikiem "N"

Napisano

Marek1, już o tym pisałem. Decyzja, której upłynęła data ważności, nie stwierdza sprawności urządzenia, więc warunek odnośnie dokumentu stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego nie został spełniony.

Napisano
już o tym pisałem.

Pisałeś, tylko, że w ustawie nt temat nic nie napisali :)

Decyzja, której upłynęła data ważności, nie stwierdza sprawności urządzenia

Póki co, ustawa nie rozstrzyga tego w taki sposób, wystarczy, że jest taki dokument.

O jego ważności rozstrzyga rozporządzenie!

• 3 weeks later...
Napisano

Jeżeli można to ja z innej mańki, a mianowicie kto i komu zezwala na eksploatację urządzenia (tu zbiornika)?

Pytam, ponieważ protokoły i decyzje z badań doraźnych wystawiane są imiennie na właściciela/posiadacza pojazdu z podaniem marki, modelu, numeru VIN i numeru rejestracyjnego samochodu, a przy tych powiedzmy drukach fabrycznych jakby producent jest dysponentem zbiornika. :?

No i z tego powodu mam na weekend decyzyjnego mętlika. :hah:

Dziękuję i pozdrawiam. :piwo

Decyzja.jpg.4d69e2d619e9aefb0a06cad66c998ecd.jpg

Napisano
kto i komu zezwala na eksploatację urządzenia (tu zbiornika)?

No Transportowy Dozór Techniczny-właścicielowi zbiornika :)

a przy tych powiedzmy drukach fabrycznych jakby producent jest dysponentem zbiornika. :?

No tak bo docelowego właściciela jeszcze brak :) Jest nim na razie producent.

No i z tego powodu mam na weekend decyzyjnego mętlika.

No i po co :) Po :piwo też możesz mieć mętlik :-D;)

Napisano

No i jakie wszystko w moment stało się proste. Wystarczyło na forum napisać.

Teraz mogę spokojnie szykować się do niedzielnego pikniku. ;)

Napisano
Teraz mogę spokojnie szykować się do niedzielnego pikniku. ;)

No to udanego piknikowania :-D:piwo:piwo:piwo:piwo:piwo:piwo:piwo:piwo

Napisano
No i z tego powodu mam na weekend decyzyjnego mętlika.

Chociaż Grześ już wytłumaczył to pozwolę sobie na małe uzupełnienie dlaczego tak, a nie inaczej. Należy tutaj zacząć od definici decyzji oraz jakie minimum minimorum musi spełniać.

Decyzja administracyjna – podstawowa forma rozstrzygnięć organów administracji. Akt rozstrzygający władczo. Jest to jednostronne rozstrzygnięcie o prawach i obowiązkach konkretnej osoby w indywidualnej sprawie. Rozstrzyga sprawę co do jej istoty w całości lub części. Adresatem decyzji jest zawsze strona postępowania. Decyzja, co do zasady, powinna mieć formę pisemną. Do niezbędnych elementów każdej decyzji należy:

* oznaczenie organu administracji,

* data wydania decyzji,

* oznaczenie strony lub stron, do których decyzja jest skierowana,

* podstawa prawna decyzji,

* rozstrzygnięcie sprawy,

* uzasadnienie faktyczne i prawne,

* pouczenie o możliwości odwołania, terminach i trybie,

* podpis z podaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby upoważnionej do wydania decyzji.

No to, teraz nasuwa mi się pytanie (nie pamiętam po prostu, a z czysto ludzkiego lenistwa w niedzielę rano nie chce mi się odświeżać pamięci :-P ) czy wraz ze zmianą prawa własności, przeniesieniem rzeczonego zbiornika LPG nie powinna zostać wydana nowa decyzja? Proszę o odpowiedź koleżanki, kolegów po administracji.

Miłego pikniku.

[ Dodano: 06-07-2014, 21:12 ]

ok, nie ma odpowiedzi. Przypomnijcie sobie jak wygląda decyzja z badania doraźnego ;)

Kto, komu na co zezwala :cool:

[ Dodano: 06-07-2014, 22:36 ]

Oraz proszę odnaleźć:

* pouczenie o możliwości odwołania, terminach i trybie,

[ Dodano: 06-07-2014, 22:41 ]

Gdzie jest napisane, że stronie przysługuje prawo odwołania, stron w tym przypadku jest:

TDT vs. STAKO

• 6 months later...
Napisano
Znajdź 10 szczegółów...
przecież to są dwa różne dokumenty.
Napisano

Pomijając że od dwóch różnych zbiorników,to ten z prawej po zmiętoleniu można wykorzystać. :lol: