Kiya Napisano 16 Czerwiec 2014 Napisano 16 Czerwiec 2014 http://www.klubdiagnosty.pl/index.php/component/content/article/34-ogolne/ogolnodostepne/359-12-06-2014-prawomocny-wyrok-wojewodzkiego-sadu-administracyjnego Cytuj
adam1501 Napisano 16 Czerwiec 2014 Napisano 16 Czerwiec 2014 http://www.klubdiagnosty....ministracyjnego...Nasza opinia jednoznacznie wskazuje, że urzędnik rejestrujący pojazd sprowadzony z zagranicy NIE MA PRAWA wydać pozwolenia czasowego, nie znając stanu technicznego pojazdu, którego pozwolenie to dotyczy... To jak się to ma do art 74 ust 2 pkt 1 "...2. Czasowej rejestracji dokonuje się: 1) z urzędu - po złożeniu wniosku o rejestrację pojazdu;..." Ściągnąłem pojazd, i poszedłem do WK zarejestrować go, składam wniosek i co ma zrobić urzędnik...? Cytuj
Psuj Napisano 16 Czerwiec 2014 Napisano 16 Czerwiec 2014 Jak dobrze pamiętam to sąd zgodził się, ze diagnosta zrobił źle, ale ze względu na to, ze jest to małe przewinienie i od wejścia w życie rozporządzenia upłynęło mało czasu nie należy cofać mu uprawnień. Było to już gdzieś na forum. Sprawa podobna jak z sobotami - NSA orzekło, ze sobota jest dniem wolnym od pracy, a pewni ludzie dopisali sobie, że sad poparł tezę, że termin btp nie określamy na sobotę tylko na poniedziałek... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
aboz Napisano 16 Czerwiec 2014 Napisano 16 Czerwiec 2014 przepisy § 2 ust. 3, ust. 4 pkt 2, ust. 5 oraz § 6 ust. 2 rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 26 czerwca 2012 r., dotyczą wyłącznie pojazdów, które są zarejestrowane i winny być zatem obowiązkowo wyposażone w tablice rejestracyjne.Jakkolwiek zgadzam się ze stanowiskiem, że obowiązek posiadania TR powinien uwzględniać wyłączenie BT, o którym mowa w art. 81 ust. 3 PORD, to nigdzie w/w wymienionym rozporządzeniu nie widzę wzmianki, że przepis dotyczy wyłącznie pojazdów zarejestrowanych (tak u nas, jak i zagranicą). Poza tym literalnie nasze prawo nie przewiduje powtórnej rejestracji pojazdu wyrejestrowanego, poza kilkoma wyjątkami I nie ma tam mowy o pojeździe, który został wyrejestrowany zagranicą na podstawie ichniejszych przepisów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi