papieju Napisano 24 Czerwiec 2014 Napisano 24 Czerwiec 2014 Ponieważ wyszukiwarka nic nie wypluwa z hasłem BLOS - stąd pytanie: czy BLOS w Polsce jest legalny, legalny ale czy też w ogóle nie powinien się znajdować pod maską? Cytuj
Arton Napisano 24 Czerwiec 2014 Napisano 24 Czerwiec 2014 jeżeli w samochodzie nie jest wymagana prawem instalacja II generacji lub wyższej to nie widzę przeszkód, osobiście nigdy nie trafiłem na blosa przy przegladzie Cytuj
papieju Napisano 24 Czerwiec 2014 Autor Napisano 24 Czerwiec 2014 jeżeli w samochodzie nie jest wymagana prawem instalacja II generacji lub wyższej Możesz to rozwinąć? Bo generalnie ja ciągle słyszę że BLOS zamiast sekwencji, w gaźnikowych na I generacji wystarczy mikser i dobra regulacja. I do BLOS przyznają się ludzie nie w starych polonezach, a w autach nieco nowszych gdzie na 100% nie ma już nawet monowtrysku. Znam też auta z wielopunktem z instalacjami I generacji z regulacją na śrubę i jakoś też jeżdżą i przeglądy robią, więc ciekawi mnie konkretnie ten zapis o wymogach prawnych. Cytuj
elliot Napisano 24 Czerwiec 2014 Napisano 24 Czerwiec 2014 Diagnosta na BT nie sprawdza, czy masz BLOS-a, czy nie bo nie ma takich uprawnień. Prawnie nie jest zabroniony - oferowała go chociażby taka firma jak BRC. Ale nie wiem czemu chcesz zamontować coś co technologicznie nie osiągnęło żadnego sukcesu i teraz w zasadzie jest na wymarciu Cytuj
papieju Napisano 24 Czerwiec 2014 Autor Napisano 24 Czerwiec 2014 Nie chcę, mam sekwencję i dobrze mi, ale mam grupę wielbicieli BLOS i toczymy dyskusje Cytuj
IVVO Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 BLOS- jest jak najbardziej legalny pod warunkiem posiadania wcześniejszej zalegalizowanej instalacji. Czy warto - to zależy - trzeba podłączać parę rzeczy sterowanych modułem gazu i zawierzyć urządzeniu mechanicznemu, rozkręcić na full reduktor, odpiąć silniczek krokowy i mieć nadzieję,że się nie stanie - znajomemu rozbiegał silnik i tylko miał szczęście, że nie spanikował i zdążył wyłączyć gaz. Jeśli jest sprawny to właściwie zastępuję całą elektronikę. W blos jest wyposażonych sporo aut z Holandii Cytuj
Psuj Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 BLOS- jest jak najbardziej legalny odpiąć silniczek krokowy No to są chyba sprzeczności... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
IVVO Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 No to są chyba sprzeczności... Blos jest to właściwie mikser i połowa diagnostów nawet by tego nie zauważyła, że to element wykonawczy. Przed przeglądem gazu II-generacji wystarczy dopiąć krokówkę i też będzie chodziło - albo zaprogramować moduł gazu i wyłączyć kroczka - z tą wtyczką to tak praktyczniej, bo BLOS musi dostać pełny przepływ gazu na siebie - on odpowiada za skład mieszanki [ Dodano: 25-06-2014, 14:54 ] Tutaj jeszcze z pewnego forum"Jak chcesz być spokojny to zakładasz "na sztukę" silnik krokowy z kabelkami biegnącymi do ...(nie widać) i tyle Musiałby być wyjątkowo upierdliwy diagnosta aby się doczepi" Druga sprawa to taka,ze blos nie posiada homologacji 67R-01 - czyli z legalnością lipa - ale kto zauważy, że to blos a nie mikser - wyjątkowo upierdliwy diagnosta Cytuj
fuks Napisano 25 Czerwiec 2014 Napisano 25 Czerwiec 2014 IVVO (no offence) to w końcu jest legalny czy nie? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 26 Czerwiec 2014 Napisano 26 Czerwiec 2014 wyjątkowo upierdliwy diagnosta Za takie stwierdzenie klienta pewien diagnosta odwdzięczył się niedawno zaświadczeniem z ośmioma usterkami UI ,,, Cytuj
IVVO Napisano 26 Czerwiec 2014 Napisano 26 Czerwiec 2014 IVVO (no offence) to w końcu jest legalny czy nie Nie ma 67R-01 - więc nie legalne, a jak pokazuje życie kwestia "spostrzegawczości " diagnosty i "upierdliwość" to podstawa . Dla tego jak pisałem wcześniej instalacji homologowanej na BLOS nie zrobisz, ale "magicy" zakładają i jeżdżą przystosowując do homologowanej instalacji Cytuj
adam1501 Napisano 26 Czerwiec 2014 Napisano 26 Czerwiec 2014 Dla tego jak pisałem wcześniej instalacji homologowanej na BLOS nie zrobisz, ale "magicy" zakładają i jeżdżą przystosowując do homologowanej instalacji Dlatego proponowałem zmiany aby za pojazd odpowiadał tylko i wyłącznie właściciel. Przy wypadku, bez względu na przyczynę, zakład ubezpieczeń jak wyłapałby niesprawność pojazdu - nie wypłaca odszkodowania i cała odpowiedzialność na właściciela z własnej kieszeni. Skończyły by się garażowe naprawy (bez kwitu), wycieczki po SKP (która klepnie) - wręcz przeciwnie szukano by konkretnej stacji i rzetelnego diagnosty. A tak to mamy takie "palenie Janka".... Cytuj
IVVO Napisano 26 Czerwiec 2014 Napisano 26 Czerwiec 2014 Dla tych mniej upierdliwych różnica miedzy mikserem a blos-em, na dole plik o blosie blos_pl_v2.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi