Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Ile dzisiaj zrobiliście badań na VAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim rejonie księgowi orzekli, że dziś ostatni na wykonanie badania na VAT

Je jestem zajechany :razz:

Od godz. 15.00 do 20.00 - 18 badań a ogółem 24

Napisano
Je jestem zajechany :razz:
jutro nam odpuszczą :D od 14.00 do 19.00 - 16 badań na VAT,a ogółem 21
Napisano

No to trzymasz podobną średnią ;)

jutro nam odpuszczą

Tylko dlaczego zawsze, takie rzeczy na ostanią chwilę :razz:

Napisano

nie zrobiłem 4 dzięki stronie historiapojazdu - podrodzaj furgon

w tym jeden co OBT "wyszło" w 2009, a chciał tylko VAT :razz:

oraz berlingo osobowy, 5 miejsc, też chciał VAT :evil:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Tylko dlaczego zawsze, takie rzeczy na ostanią chwilę :razz:
Marku,u nas tak ze wszystkim,nawet z kolegą rozmawialiśmy że poniedziałek będzie pod znakiem Vat-ów i się nie pomyliliśmy,można by rzec-rodacy nas nie zawiedli :evil:
nie zrobiłem 4 dzięki stronie historiapojazdu - podrodzaj furgon

w tym jeden co OBT "wyszło" w 2009' date=' a chciał tylko VAT :razz:

oraz berlingo osobowy, 5 miejsc, też chciał VAT :evil:[/quote']takich kwiatków troche było,dużo dubel kabin

Napisano
berlingo osobowy, 5 miejsc, też chciał VAT :evil:

takich kwiatków troche było,dużo dubel kabin

U mnie mistrzem był właściciel Toyoty Hilux, który chciał jeszcze kombinować z wyrzuceniem II rzędu siedzeń :evil:

i właściciel wielozadaniowego :) Sprintera 7-osobowego który zdemontował już dawno siedzenia ale nie dopilnował wykonania zmian konstrukcyjnych i w DR nadal 7 miejsc.

a strona historiapojazdu nieoceniona! :ok

Napisano

U mnie lajtowo, vatów z pięć tylko... Ale najlepszy był kierowca sprintera (dwa rzędy siedzeń) kłócący się, że chce vat i wymachujący starą ustawą vatowską... :evil: Mina po przeczytaniu nowej - bezcenna...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
a strona historiapojazdu nieoceniona!
Miałem przypadek, że pojazdu nie znalazło w spisie mimo, że już od kilku lat w Polsce. Mieliście takie przypadki? Szukałem po starych i nowych numerach rejestracyjnych i nic.
Napisano
pojazdu nie znalazło w spisie mimo, że już od kilku lat w Polsce

Spraw prosta OBT nie zostało wysłane do CEPIK-u.

Napisano

Musiałoby być nie wysłane z czterech różnych stacji przez cztery lata. Mało prawdopodobne moim zdaniem.

Napisano

Dobrze , że już koniec bo wiele miałem fugonów o przeznaczeniu uniwersalnym i te tłumaczenia dlaczego nie, i wyjmowanie ustaw i pokazywanie dlaczego Pan nie może miec vat 1a :razz:

Napisano
Musiałoby być nie wysłane z czterech różnych stacji przez cztery lata. Mało prawdopodobne moim zdaniem.

To faktycznie mało prawdopodobne :(

Napisano

U mnie US informował, że badanie można wykonać na " jedynej słusznej OSKP" także " fala mnie nie zalała" 5/32 A od rana same niedobitki furgonowe więc 0

Napisano

odrzuciłem wczoraj 6 furgonów posiadających stary VAT1 i przekonałem 4 żeby nie robili bo ważny plus 8 robionych badań watowskich.

Napisano

Wiem że badanie vatowskie miało być zrobione przy najbliższym okresowym lub najdalej 3 m-ce od wejścia ustawy, a jak dziś czy za tydzień przyjedzie " bo go księgowy go wysłał" to co nie robić ? Czy można zrobić wziąść kasę :) a czy księgowy będzie zasadnie odliczał vat to już jego sprawa?

I druga sprawa (pewnie temat już był wałkowany) czy specjalny- pomoc drogowa łapie się na vat?. Miałem wczoraj klienta ,dyskusja o vacie na pomoc drogową i mówię mu, że pomoc drogową powinien zgłośić do skarbówki że wykonuje nią działalność gospodarczą i tyle -żadnych vatów się nie robi. Wrócił dzisiaj rano , że księgowy chce vat2, podparłem się interpretacją przepisów i ustawą. Oczywiście nie było to po jego myśli i pojechał szukać "lepszych diagnostów".

Napisano
to co nie robić ? Czy można zrobić

Nigdzie nie jest napisane że nie można.

pomoc drogowa łapie się na vat?.

Tak,ale bez dodatkowego badania na OSKP.

[ Dodano: 01-07-2014, 13:08 ]

pojechał szukać "lepszych diagnostów".

Raczej księgowych :)

Napisano

Przed chwilą dowiedziałem się że któraś stacja w Polsce odmówiła badania .

Konsekwencje z niedotrzymania 3 miesięcznego okresu może wyciągać US, a dla diagnosty nie ma żadnej podstawy prawnej do niewykonania badania.

Napisano

, a dla diagnosty nie ma żadnej podstawy prawnej do niewykonania badania.

Tak też ja rozumuję ten przepis.

Wrócił dzisiaj rano , że księgowy chce vat2,

Tak dla uściślenia- ten księgowy podobno dzwonił do skarbówki i powiedzieli mu że nie ma druków zgloszenia takich pojazdów (coś a la PIT) i że można odliczać na podstawie DBT. Chyba ta skarbówka jest troszkę niedopoinformowana :x

Napisano

Raczej do US odpowiedniego dla miejsca zamieszkania podatnika.

Napisano
I druga sprawa (pewnie temat już był wałkowany) czy specjalny- pomoc drogowa łapie się na vat?.

Dz.U. 2014 poz. 709

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28 maja 2014 r. w sprawie przypadków, w których nie stosuje się warunku prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu

Napisano
a jak dziś czy za tydzień przyjedzie " bo go księgowy go wysłał" to co nie robić ?

Jak nie robić???? Ten termin dotyczył tylko pojazdów które mają weryfikację starego vat-u. A przecież każdy nowo nabyty przez firmę, albo taki co wcześniej nie był a teraz będzie odpisywany, można podstawić w każdym terminie na OSKP na takie badanie. Dzisiaj, jutro, za tydzień, za miesiąc...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
I druga sprawa (pewnie temat już był wałkowany) czy specjalny- pomoc drogowa łapie się na vat?.

Dz.U. 2014 poz. 709

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28 maja 2014 r. w sprawie przypadków, w których nie stosuje się warunku prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu

Właśnie tym rozporządzeniem się podparłem.

Jak nie robić???? Ten termin dotyczył tylko pojazdów które mają weryfikację starego vat-u

No właśnie chodziło mi o to jak teraz przyjedzie na weryfikację starego vatu bo się księgowy zorientował. Nie ma przepisu zabraniającego to robić brać kasę i resztą się nie martwić :D:D

Napisano

ja w poniedziałek zrobiłem trzy badania vatowskie z wynikiem negatywnym, i to na wniosek klienta :? . Co on z tym ma zamiar zrobić to nie wiem.

A odnosnie dotychczasowych wpisów vat1. Ksiegowi nie chcą (czy nie wiedzą?) uznawac starych wpisów vat1 w dowodach rejestracyjnych i wysyłają klientów na badania po nowe zaświadczenia. Nie wiem jak wk podchodzą do tej sprawy - czy wbiją w dr vat1a jak jest zaświadczenie sprzed 1 kwietnia z wpisem vat1?