Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Motocykl BMW C1 zmiana silnika z 176 cm3 na 125 cm3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie proszę o poradę. Jak w temacie.

Jest faktura na zakup silnika o pojemności 125 11kw.

Jest dokument/zaświadczenie wystawione przez zakład który dokonał wymiany.

Przyjeżdża na badanie robię okresowe + dodatkowe zmiany konstrukcyjne. Robię zdjęcia do dokumentacji. Odpowiednio wypełniam rubryki i koniec ?

Czy na coś jeszcze zwrócić szczególną uwagę ?

Napisano

Taaakk. Można to zrobić to tak jak pisałem ?

Jak to ugryźć ??? Nikt nie pomoże :(

Napisano

Oświadczenie producenta czy w danym modelu był montowany silnik 125 - jeśli tak to nie ma problemu - w oświadczeniu masz wszystkie dane do rejestracji - ostatnio miałem takich kilka z Yamahy - przebudowy dokonał serwis autoryzowany nie G 45-20 bo do motorów G jest inne

Napisano

cz g45-20 może dokonać takiej usługi ?

czy dokument od producenta jest niezbędny ?

Napisano

45.20.Z Konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli

Na motory nie pamiętam

Oświadczenie jest niezbędne - przebudowy można dokonać za zgodą producenta - chyba że chcesz całą odpowiedzialność wziąć na siebie - ale WK też niechętnie patrzą na samowolę - podobnie jak przy wymianie silnika w osobówce - wiele tematów na forum

Napisano

W tym wypadku nie następuje zmiana rodzaju pojazdu a zatem nie potrzeba żadnego zaświadczenia z firmy dokonującej zmian.

Napisano
Oświadczenie jest niezbędne - przebudowy można dokonać za zgodą producenta - chyba że chcesz całą odpowiedzialność wziąć na siebie

Zmiany konstrukcyjne dokonuje właściciel (zakład...) wg jego wizji i czego wymagać od producenta? Żadne oświadczenie, od żadnego producenta nie zwolni diagnosty z odpowiedzialności. Nie twórzmy mitów.

teraz to już zgłupiałem

Pomyśl chwilkę, a nie zgłupiejesz. Zmiany konstrukcyjne nie są zabronione w granicach przepisów o warunkach technicznych (po to jest BT). Więc wymiana silnika w każdą stronę jest dopuszczalna (prawo nie zabrania wymiany silnika), nie potrzeba do tego żadnych oświadczeń - zaświadczeń - żadnego PKD bo nie następuje zmiana rodzaju pojazdu (tylko przy zmianie rodzaju potrzebuje się firmy i odpowiedniego PKD).

Jedynym dokumentem jaki diagnosta może żądać to opinia rzeczoznawcy na temat dokonanej zmiany, zastosowanego silnika (moc, pojemność...), mocowania...

Napisano

Mam kilka pytań do autora:

- jak sprawdziłeś czy silnik został faktycznie wymieniony i jaką ma pojemność i moc

- co z DMC, MW i naciskami (jak określiłeś)

- co z hamulcami odnośnie punktu powyżej.

Z mojej strony to wszystko :cool:

Napisano

jeszcze nic nie sprawdziłem dopiero badam sprawę, przyjechał klient i pytał. A ja żeby nie wyjść później jak Zabłocki na mydle wolałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów.

Napisano
teraz to już zgłupiałem

Spokojnie - G nie jest potrzebny - pisałem o moich przypadkach gdzie w motorach silniki były wymieniane w serwisie Yamahy , który daje na to papier ze swoimi G - ale nie jest to wymagane. Oświadczenie producenta z nr VIN - wystarczy dla diagnosty - kto dokonał samej wymiany nie ma znaczenia. Robisz opis zmian " w uwagach" z nowymi danymi. Ja osobiście oprócz wpisu do uwag robię "opis zmian" ze zięciami - chociaż jest to nie wymagane - bo to takie zmiany oferuje mi program - i mam podkładkę

Napisano

Ja zdjęcia robię obowiązkowo. Dziękuję za zaangażowanie Panowie.

Podarowaliście mi spokojny sen. Dobrze, że zbadałem trochę bardziej ten temat. Bo gdy powiedziałem PACJENTOWI o rzeczoznawcy od razu rakiem się wycofał.

Pewnie nawet nie zmienił tego silnika, ale papierami machał już na progu.

Napisano
Ja osobiście oprócz wpisu do uwag robię "opis zmian" ze zięciami - chociaż jest to nie wymagane

Wymiana silnika to zmiany konstrukcyjne, także opis zmian jest obowiązkowy.