Stoned44 Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Panowie proszę o poradę. Jak w temacie. Jest faktura na zakup silnika o pojemności 125 11kw. Jest dokument/zaświadczenie wystawione przez zakład który dokonał wymiany. Przyjeżdża na badanie robię okresowe + dodatkowe zmiany konstrukcyjne. Robię zdjęcia do dokumentacji. Odpowiednio wypełniam rubryki i koniec ? Czy na coś jeszcze zwrócić szczególną uwagę ? Cytuj
Stoned44 Napisano 29 Lipiec 2014 Autor Napisano 29 Lipiec 2014 Taaakk. Można to zrobić to tak jak pisałem ? Jak to ugryźć ??? Nikt nie pomoże Cytuj
IVVO Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Oświadczenie producenta czy w danym modelu był montowany silnik 125 - jeśli tak to nie ma problemu - w oświadczeniu masz wszystkie dane do rejestracji - ostatnio miałem takich kilka z Yamahy - przebudowy dokonał serwis autoryzowany nie G 45-20 bo do motorów G jest inne Cytuj
Stoned44 Napisano 29 Lipiec 2014 Autor Napisano 29 Lipiec 2014 cz g45-20 może dokonać takiej usługi ? czy dokument od producenta jest niezbędny ? Cytuj
IVVO Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 45.20.Z Konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych, z wyłączeniem motocykli Na motory nie pamiętam Oświadczenie jest niezbędne - przebudowy można dokonać za zgodą producenta - chyba że chcesz całą odpowiedzialność wziąć na siebie - ale WK też niechętnie patrzą na samowolę - podobnie jak przy wymianie silnika w osobówce - wiele tematów na forum Cytuj
luket Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Zaczyna się kurna. Buahaha .... no niestety. Cytuj
danielg539 Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 W tym wypadku nie następuje zmiana rodzaju pojazdu a zatem nie potrzeba żadnego zaświadczenia z firmy dokonującej zmian. Cytuj
adam1501 Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Oświadczenie jest niezbędne - przebudowy można dokonać za zgodą producenta - chyba że chcesz całą odpowiedzialność wziąć na siebie Zmiany konstrukcyjne dokonuje właściciel (zakład...) wg jego wizji i czego wymagać od producenta? Żadne oświadczenie, od żadnego producenta nie zwolni diagnosty z odpowiedzialności. Nie twórzmy mitów. teraz to już zgłupiałem Pomyśl chwilkę, a nie zgłupiejesz. Zmiany konstrukcyjne nie są zabronione w granicach przepisów o warunkach technicznych (po to jest BT). Więc wymiana silnika w każdą stronę jest dopuszczalna (prawo nie zabrania wymiany silnika), nie potrzeba do tego żadnych oświadczeń - zaświadczeń - żadnego PKD bo nie następuje zmiana rodzaju pojazdu (tylko przy zmianie rodzaju potrzebuje się firmy i odpowiedniego PKD). Jedynym dokumentem jaki diagnosta może żądać to opinia rzeczoznawcy na temat dokonanej zmiany, zastosowanego silnika (moc, pojemność...), mocowania... Cytuj
aboz Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Mam kilka pytań do autora: - jak sprawdziłeś czy silnik został faktycznie wymieniony i jaką ma pojemność i moc - co z DMC, MW i naciskami (jak określiłeś) - co z hamulcami odnośnie punktu powyżej. Z mojej strony to wszystko Cytuj
Stoned44 Napisano 29 Lipiec 2014 Autor Napisano 29 Lipiec 2014 jeszcze nic nie sprawdziłem dopiero badam sprawę, przyjechał klient i pytał. A ja żeby nie wyjść później jak Zabłocki na mydle wolałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów. Cytuj
IVVO Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 teraz to już zgłupiałem Spokojnie - G nie jest potrzebny - pisałem o moich przypadkach gdzie w motorach silniki były wymieniane w serwisie Yamahy , który daje na to papier ze swoimi G - ale nie jest to wymagane. Oświadczenie producenta z nr VIN - wystarczy dla diagnosty - kto dokonał samej wymiany nie ma znaczenia. Robisz opis zmian " w uwagach" z nowymi danymi. Ja osobiście oprócz wpisu do uwag robię "opis zmian" ze zięciami - chociaż jest to nie wymagane - bo to takie zmiany oferuje mi program - i mam podkładkę Cytuj
Stoned44 Napisano 29 Lipiec 2014 Autor Napisano 29 Lipiec 2014 Ja zdjęcia robię obowiązkowo. Dziękuję za zaangażowanie Panowie. Podarowaliście mi spokojny sen. Dobrze, że zbadałem trochę bardziej ten temat. Bo gdy powiedziałem PACJENTOWI o rzeczoznawcy od razu rakiem się wycofał. Pewnie nawet nie zmienił tego silnika, ale papierami machał już na progu. Cytuj
adam1501 Napisano 29 Lipiec 2014 Napisano 29 Lipiec 2014 Ja osobiście oprócz wpisu do uwag robię "opis zmian" ze zięciami - chociaż jest to nie wymagane Wymiana silnika to zmiany konstrukcyjne, także opis zmian jest obowiązkowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi