Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam potrzebuje do DIPu rozstaw kół i osi

nr VIN U6yJE55228L031783

to jest mój pierwszy dip i nie mogę dać sobie rady

[ Dodano: 06-08-2014, 11:36 ]

Literówka się wkradła KIA SPORTAGE

[ Dodano: 06-08-2014, 11:37 ]

KIA SPORTAGE

Napisano
rozstaw kół i osi

Te dane zawsze najszybciej uzyskasz, i to do każdego modelu, biorąc w rękę miarkę która w tym celu znajduje się na każdej skp.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
potrzebuje do DIPu rozstaw kół i osi
- metrówkę ktoś skubnął ;)

to jest mój pierwszy dip i nie mogę dać sobie rady
- wybaczone ;)
Napisano

Tak tez zrobiłem poszedłem i zmierzylem, trochę w panikę wpadłem bo klient nad głową stoi i pogania,

Jeszcze jedno pytanie w dowodzie było napisane Kia ( sk ) tzn kraj produkcji tak?

Napisano
Jeszcze jedno pytanie w dowodzie było napisane Kia ( sk ) tzn kraj produkcji tak?
- no może być kraj produkcji, no tu za granicą składają Kijanki zaraz, w Slovensko.
Napisano
bo klient nad głową stoi i pogania,

Nie przejmuj się i rób swoje. Klient poganiać to może krowy na pastwisku, a nie uprawnionego diagnostę przy pracy.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Dziękuje wszystkim za pomoc jestem już badaniu czuje sie jak młody, który był pierwszy raz z panną

Napisano
który był pierwszy raz z panną

nie TY pierwszy i ostatni :-D ten pierwszy raz najgorszy :( dasz radę naprawdę :-D

Napisano

Rozstawy kół i osi znajdziesz w AutoData, która musi znajdować się na SKP. Pytanie tyko czy jest aktualna.

Napisano
która musi znajdować się na SKP

Która, powinna się znajdować, nie musi.

Napisano

U nas TDT żąda pokazania przy kontrolach rocznych czy jest Autodata.

Napisano
która musi znajdować się

ja akurat nie używam tego wolę Vivid-a i powiem że u nas przy kontroli z TDT nikt nie żąda jakich kolwiek programów diagnostycznych typu AUTODATA

Napisano

No przecież Piotrze ci sami są u mnie i musiałem dokupić Autodatę motocykli.

Napisano
No przecież Piotrze ci sami są u mnie i musiałem dokupić Autodatę motocykli

no Powiem Ci że tu mnie zszokowałeś :? ani razu podczas kontroli nikt mam nie mówił o takowych programach naprawdę :)

Napisano
ani razu podczas kontroli nikt mam nie mówił o takowych programach naprawdę :)

Bo kontrole miałeś dawno temu, u nas w lipcu już była moda na " aktualne dane do regulacji " niekoniecznie autodata , czyli dojdzie też do Ciebie ,,,

Napisano
aktualne dane do regulacji
do regulacji czego -jeżeli na stacji można regulować tylko powietrze w kołach....... :D
Napisano
" aktualne dane do regulacji "

do regulacji czego

czytaj: do porównania stanu faktycznego w pojeździe, dane regulacyjne z wartościami zalecanymi przez producenta.

Napisano
JANUSZ60 napisał/a:

aktualne dane do regulacji

....z nich korzystamy używając klucza dynamometrycznego do sprawdzania momentów dokręcenia połączeń śrubowych w zawieszeniu w badaniu powypadkowym.... ;)

np sprawdzając grubość tarczy hamulcowej korzystamy ...............itp... ;)

U nas obowiązkowo.

Napisano
czytaj: do porównania stanu faktycznego w pojeździe, dane regulacyjne z wartościami zalecanymi przez producenta.

a ja sobie to znajdę w necie :-D i co wpiszą mi w protokół pokontrolny że nie mam takich programów :-?

Napisano
używając klucza dynamometrycznego do sprawdzania momentów dokręcenia połączeń śrubowych
sprawdzając grubość tarczy hamulcowej

i ty to robisz przy badaniu technicznym ................. :D:D

Napisano

Oczywiście autodata nie jest obowiązkowa. Obowiązkowe są katalogi danych technicznych (nie regulacyjnych !!! ), my mamy its książkowy, autodata motocykle, trochę kart its-u, fabryczne katalogi najnowszych modeli kilku marek, kat dip z norcomu, a od niedawna its on-line co praktycznie rozwiązuje wszystkie problemy przy kontrolach...

Napisano
do regulacji czego -jeżeli na stacji można regulować tylko powietrze w kołach

M.in z wartościami zalecanego ciśnienia w ogumieniu :D

Napisano
do regulacji czego -jeżeli na stacji można regulować tylko powietrze w kołach.....

Bardzo śmieszne - do regulacji geometrii akurat sobie życzą. Po Tobie bym się nie spodziewał, iż nie wpadniesz na to, że dane potrzebne do regulacji można również użyć do sprawdzenia poprawności ustawień ,,,

i co wpiszą mi w protokół pokontrolny że nie mam takich programów :-?

Dokładnie, wpisują, nawet jeśli je posiadasz, a tylko nieaktualne (do starszych modeli),,,