Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przyjechał na badanie klient motorowerem Piaggio z 2001 roku. Numer nadwozia w dowodzie rejestracyjnym posiada 12 znaków i jest zgony z numerem na motorowerze. Problem polega na tym, że w dowodzie rejestracyjnym data pierwszej rejestracji to

10.01.2008. Zadzwoniłem więc do WK i pani sprawdziła w archiwum. Okazało się, że motorower sprowadzony był z Francji, a tam nie podlegają rejestracji. Więc tak musi być. Mnie nurtuje w takim razie czy taki motorower mógł w ogóle zarejestrowany bez odstępstwa. Wyczytałem przepisy, przewertowałem forum, nie znalazłem jakiegoś wyjątku aby to dopuścić do ruchu bez numeru VIN. W dowodzie już była pieczątka z badania na innej stracji 2 lata temu. Może ktoś podpowiedzieć jak postąpić?

Napisano
przyjechał na badanie klient motorowerem Piaggio z 2001 roku

"...46)26) motorower – pojazd dwu- lub trójkołowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3 lub w silnik elektryczny o mocy nie większej niż 4 kW, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;..." (PoRD)

Wyczytałem przepisy, przewertowałem forum, nie znalazłem jakiegoś wyjątku aby to dopuścić do ruchu bez numeru VIN.

"...§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN)..." (warunki 951)

"...33) pojazd samochodowy – pojazd silnikowy,..." (PoRD)

"...32) pojazd silnikowy – pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;..." (PoRD)

Napisano
Mnie nurtuje w takim razie czy taki motorower mógł w ogóle zarejestrowany bez odstępstwa.

Nie mógł. Chociaż są starostwa, które dla takich pojazdów nierejestrowanych wpisują datę I rejestracji 01.01 roku produkcji - i wtedy by grało.

Może ktoś podpowiedzieć jak postąpić?

Badanie z wynikiem N. Albo niech klient szuka innej stacji :x

Napisano
Chociaż są starostwa, które dla takich pojazdów nierejestrowanych wpisują datę I rejestracji 01.01 roku produkcji - i wtedy by grało.

Tak jest ,to jest wyjście :ok

Napisano
Dz.U. 951 pkt 14 dział VI przepisy przejściowe.
- czyli:
14. Numeru identyfikacyjnego pojazdu (VIN), o którym mowa w § 53 ust. 4 pkt 1, nie wymaga się dla motoroweru zarejestrowanego przed dniem 1 stycznia 2003 r.
Napisano

Czemu nikt nie podchwycił tematu, że zgodnie z warunkami technicznymi tak młody motorower (data pierwszej rejestracji) nie może mieć innego oznaczenia jak VIN, nawet nabitego na oddzielnych przepisach.

Napisano
Czemu nikt nie podchwycił tematu, że zgodnie z warunkami technicznymi tak młody motorower (data pierwszej rejestracji) nie może mieć innego oznaczenia jak VIN, nawet nabitego na oddzielnych przepisach.

Zdaje się Adaś, że napisałem to już kilka miesięcy temu - czyżby przeoczenie ministra?

[ Dodano: 14-08-2014, 13:30 ]

Jednak pamięć mnie nie zawiodła:

www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=14605

Napisano
że napisałem to już kilka miesięcy temu

Szukałem tego, bo zdawało mi się, że przerabialiśmy ten temat ale nie mogłem znaleźć. Przy okazji żywego przypadku chciałem wspomnieć o tym niedopatrzeniu, jak również zwrócić uwagę na sposób umieszczania przepisów przejściowych. Zamiast w danym punkcie określić, że od dnia to ma mieć ...., kwestia przeredagowania punktu, to cudują w przepisach przejściowych jako świeży paragraf.... :evil:

Napisano

póki co Starostwo gdzie jest zarejestrowany motorower nie widzi problemu i nie wie o co mi chodzi. Dzisiaj niestety nie miałem czasu z nimi rozmawiać, ale jak się dowiem coś o dalszych losach tego problemu to dam znać.

[ Dodano: 21-08-2014, 10:29 ]

tak na zakończenie wątku: WK nie widzi problemu i twierdzi że diagnosta spokojnie może dać pozytywny wynik badania.