S.K.P-POZNAŃ Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Miała sobie wypadek.Nie wiem który rocznik i jaki model. Rama do wymiany.Nowa kosztuje oooooo! To sobie klient ściąga z USA,ale z numerem ramy .,czyli używana ,bo tańsza Nie wnikałem co i jak. Przekłada na tą ramę wszystko co zostało z rozbitej corvetty ,numer z podszybia zostaje "stary" bo deska nadaje sie do przełożenia. Czy na odczytanie numerów i wykonanie TZ przyjeżdża na próbnych tablicach ze skierowaniem z WK (to tak w/g mnie ),czy na starych blachach i co w tym układzie wpisać na zaświadczeniu? Co będzie wpisane w DR? Na podszybiu będzie inny i na ramie i TZ inny numer? Cytuj
markes30 Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 PORD Art. 66. 4. Zabrania się: . . 5) wymiany nadwozia pojazdu posiadającego cechy identyfikacyjne, o których mowa w ust. 3a pkt 1; Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 20 Sierpień 2014 Autor Napisano 20 Sierpień 2014 zabrania się: markes30 napisał/a: 5) wymiany nadwozia pojazdu posiadającego cechy identyfikacyjne czy napisano że ramy? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Grzegorz Łódź napisał/a:markes30 napisał/a: 5) wymiany nadwozia pojazdu posiadającego cechy identyfikacyjne Skasowałem swój post Nie mam nic więcej do powiedzenia Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 20 Sierpień 2014 Autor Napisano 20 Sierpień 2014 Nie mam nic więcej do powiedzenia Jeszcze zostało parę pytań Pytam ,bo przerabiam po raz pierwszy taki temat . Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Pytam ,bo przerabiam po raz pierwszy taki temat . Domyślam się Cytuj
Paprock Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Pytam ,bo przerabiam po raz pierwszy taki temat .- a w życiu z czymś takim zaszczytu nie miałem.Po mojemu to powinien zgłosić WK fakt dokonania zmian w pojeździe powodujących zmianę danych w DR, a nawet nie zmianę danych tylko konflikt cech identyfikacyjnych. Więc ze starym dowodem (numerem ramy) jakiekolwiek wcześniejsze czynności na SKP skutkują najłagodniej wynikiem N. Czyli PC z aktualnym numerem ramy i cała reszta z tabliczką zastępczą. Tak mi się zdaje. Ale bardzo, bardzo meczy mnie rama używana numerowana. Nie prościej tak: Art. 66a2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu: 2) w którym dokonano wymiany ramy lub podwozia na odpowiednio ramę lub podwozie bez numeru fabrycznego; 6) w którym cecha identyfikacyjna uległa skorodowaniu lub została zniszczona podczas wypadku drogowego albo podczas naprawy; Cytuj
darkdog Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Na podszybiu będzie inny i na ramie i TZ inny numer? tu powinien wypowiedzieć się Markes jako rzeczoznawca bo powiem tak że, skoro inna rama z nr. to tak jakby przeszczep . i takie coś jeszcze znalazłem; http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=54CE6015 Cytuj
Marek1 Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 skoro inna rama z nr. to tak jakby przeszczep W tym stanie rzeczy, to bym określił, że to typowy składak a zabrania się składania pojazdu poza wytwórnią! Cytuj
michal_k Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Czy na odczytanie numerów i wykonanie TZ przyjeżdża na próbnych tablicach ze skierowaniem z WK (to tak w/g mnie ),czy na starych blachach i co w tym układzie wpisać na zaświadczeniu? Może przyjechać na stałych tablicach, nie ma to żadnego znaczenia. co w tym układzie wpisać na zaświadczeniu? Robisz badanie z opisem zmian - wymiana ramy. Więc ze starym dowodem (numerem ramy) jakiekolwiek wcześniejsze czynności na SKP skutkują najłagodniej wynikiem N Nie skutkują - od tego jest opis zmian żeby opisać zmianę ramy z numerem. Czyli PC z aktualnym numerem ramy i cała reszta z tabliczką zastępczą. A na jakiej podstawie ma dostać PC z nowym numerem ramy? Dostanie dopiero w wyniku pozytywnego badania po zmianach. Gdyby przyjechał na PC z nowym numerem to niby jakie zmiany opisywać? Ale bardzo, bardzo meczy mnie rama używana numerowana. Bezpodstawnie. Rama jest normalnym wymiennym elementem i numer absolutnie w niczym nie przeszkadza. bo powiem tak że, skoro inna rama z nr. to tak jakby przeszczep J.w. Wymiana ramy jest dopuszczalna i nawet dokładnie opisana od strony WK w rozporządzeniu. tym stanie rzeczy, to bym określił, że to typowy składak J.w. Żaden składak. Zwykły pojazd z wymienioną ramą, która, jeszcze raz podkreślę, JEST ELEMENTEM WYMIENNYM. Cytuj
Paprock Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 No może... nie wiem... Ale z powyższego by wynikało, że mając dwa różne motocykle mogę sobie do woli podmieniać ramy. Na przykład z Suzuki Bandit 1200 do Vulcan Kawasaki 900. Cały czas mowa o numerze ramy. Cytuj
michal_k Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Ale z powyższego by wynikało, że mając dwa różne motocykle mogę sobie do woli podmieniać ramy. Na przykład z Suzuki Bandit 1200 do Vulcan Kawasaki 900.Cały czas mowa o numerze ramy. Teoretycznie żaden przepis nie wskazuje, że rama musi pochodzić z tej samej marki czy modelu. Cytuj
Paprock Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Teoretycznie żaden przepis nie wskazuje, że rama musi pochodzić z tej samej marki czy modelu. No ale w rejestrach WK numer ramy jest odnotowany. Ta przedmiotowa rama też gdzieś za zachodem słońca zaiste była/jest rejestrowana. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Wymiana ramy jest dopuszczalna i nawet dokładnie opisana od strony WK w rozporządzeniu. Dobrze prawi 4. W przypadku zawiadomienia o wymianie podwozia lub ramy w pojeêdzie zarejestrowanym organ rejestrujàcy przyjmujàcy to zawiadomienie: 1) zamieszcza na dowodzie wΠasnoÊci podwozia lub ramy adnotacj´ o treÊci: „Podwozie/ram´ zamontowano do pojazdu o Nr rej. ....., data .....”, wpisujàc numer rejestracyjny i dat´ zawiadomienia organu o wymianie podwozia lub ramy, oraz przystawia pieczàtk´ organu rejestrujàcego, wykonuje kserokopi´ tego dokumentu, a dowód wΠasnoÊci podwozia lub ramy zwraca wΠaÊcicielowi pojazdu; 2) zamieszcza w dowodzie rejestracyjnym pojazdu lub na innym dokumencie potwierdzajàcym rejestracj ´ pojazdu, z którego pochodzi podwozie lub rama, adnotacj´ o treÊci: „Pojazd bez podwozia/ramy” oraz przystawia pieczàtk´ organu rejestrujàcego albo 3) przyjmuje zaÊwiadczenie, o którym mowa w § 14 ust. 1 pkt 4 rozporzàdzenia o rejestracji pojazdów, i zamieszcza na tym zaÊwiadczeniu adnotacj´ o treÊci: „Podwozie/ram´ zamontowano do pojazdu o Nr rej. ..., data ... ”, wpisujàc numer rejestracyjny i dat´ zawiadomienia organu o wymianie podwozia lub ramy, oraz przystawia pieczàtk´ organu rejestrujàcego; 4) wykonuje kserokopi´ dokumentu, o którym mowa w pkt 2, po czym dokument ten zwraca wΠaÊcicielowi pojazdu; 5)44) zamieszcza na dowodzie odprawy celnej przywozowej podwozia, ramy lub pojazdu, z którego pochodzi podwozie lub rama, je˝eli pojazd, podwozie lub rama zostaΠy sprowadzone z terytorium paƒstwa trzeciego, adnotacj´ o treÊci: „Podwozie/ram´ zamontowano do pojazdu o Nr rej. ..., data ...”, wpisujàc numer rejestracyjny i dat´ zawiadomienia organu o wymianie podwozia lub ramy, oraz przystawia pieczàtk´ organu rejestrujàcego, wykonuje kserokopi´ tego dokumentu, po czym dokument zwraca wΠaÊcicielowi pojazdu albo 6) sprawdza zamieszczenie na dowodzie wΠasnoÊci podwozia lub ramy, lub pojazdu, z którego pochodzi podwozie lub rama, odpowiedniej adnotacji potwierdzajàcej speΠnienie formalnoÊci celnych w przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 8 lit. b rozporzàdzenia; 7) w przypadku, o którym mowa w pkt 2, zawiadamia organ rejestrujàcy, który wydaΠ dowód rejestracyjny pojazdu, z którego pochodzi podwozie lub rama, o monta˝u tego podwozia lub ramy do innego pojazdu; do zawiadomienia doΠàcza kopi´ dowodu rejestracyjnego pojazdu, z którego pochodzi podwozie lub rama; w przypadku, o którym mowa w pkt 3, zawiadamia organ rejestrujàcy, który wydaΠ zaÊwiadczenie; do zawiadomienia doΠàcza kopi´ tego zaÊwiadczenia. Tak mi się skopiowało Cytuj
michal_k Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Ta przedmiotowa rama też gdzieś za zachodem słońca zaiste była/jest rejestrowana. Mogła być, ale DR albo zaświadczenia wymaga się jedynie dla ramy pochodzącej z pojazdu zarejestrowanego w kraju. Cytuj
Paprock Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Tak mi się skopiowało - no ładnie Za to w temacie jaśniej. Cytuj
michal_k Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Proponuję przeczytać jeszcze par. 14 pkt 4 rozporządzenia w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Proponuję przeczytać jeszcze par. 14 pkt 4 rozporządzenia w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. § 14. 1. W przypadku zawiadomienia o zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym, wynikającej: 1) ze zmiany adresu miejsca zamieszkania właściciela pojazdu, powodującej zmianę właściwości miejscowej organu rejestrującego, organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu dokonuje rejestracji pojazdu; 2) ze zmiany adresu miejsca zamieszkania właściciela pojazdu niepowodującej zmiany właściwości miejscowej organu rejestrującego, organ rejestrujący wydaje nowy dowód rejestracyjny oraz dokonuje legalizacji tablic rejestracyjnych zgodnie z zasadami określonymi w przepisach w sprawie legalizacji tablic rejestracyjnych; 3) (uchylony); 4) z wymiany podwozia lub ramy w pojeździe zarejestrowanym, do zawiadomienia dołącza się: a) dowód własności podwozia lub ramy, b) dowód odprawy celnej przywozowej, jeżeli podwozie lub rama zostały sprowadzone z terytorium państwa niebędącego państwem członkowskim Unii Europejskiej, c) dowód rejestracyjny pojazdu lub zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce rejestracji pojazdu, z którego pochodzi podwozie lub rama, jeżeli to podwozie lub rama pochodzi z pojazdu zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej; [ Dodano: 20-08-2014, 23:00 ] I teraz pytanie do michał-k Nie widzę w tym pogrubionym tekście mowy o zaświadczeniu z SKP Tak jak w tej części 5) z wprowadzenia w pojeździe zarejestrowanym zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj pojazdu, do zawiadomienia dołącza się: a) dokument potwierdzający, że dokonane zmiany konstrukcyjne zmieniające rodzaj pojazdu wykonane zostały przez przedsiębiorcę, o którym mowa w art. 66 ust. 4 pkt 6 lit. b ustawy, b) zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego potwierdzające, że dokonane zmiany są zgodne z przepisami określającymi warunki techniczne pojazdów. Cytuj
michal_k Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 I teraz pytanie do michał-k Nie widzę w tym pogrubionym tekście mowy o zaświadczeniu z SKP Masz rację - tam tego nie ma. Ale pod spodem jest mowa, że par. 2-5 stosuje się odpowiednio, a w par. 2 mowa jest o badaniu. Ponadto, z mocy samej ustawy badanie dodatkowe może być wymagane - jest wymiana elementu (ramy) powodująca zmianę danych w DR (numer identyfikacyjny). Cytuj
michal_k Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Chociaż pewnie może zdarzyć się sytuacja, że jakieś WK będzie wymagało wyłącznie dokumentów wymienionych w punktach od a) do c) i wymieni DR bez badania technicznego. Z punktu widzenia dokumentów to tylko zmiana numeru, ale z punktu widzenia bezpieczeństwa - to bardzo poważna ingerencja w pojazd (rozebranie i ponowne złożenie znacznej ilości części podczas wymiany ramy). Cytuj
Marek1 Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 Nie prościej tak:Art. 66a2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu: 2) w którym dokonano wymiany ramy lub podwozia na odpowiednio ramę lub podwozie bez numeru fabrycznego; 6) w którym cecha identyfikacyjna uległa skorodowaniu lub została zniszczona podczas wypadku drogowego albo podczas naprawy; Taki przypadek ja przerabiałem. Była to rama w motocyklu w którym serwis BMW założył nową, nienumerowaną ramę. Motocykl dostarczono z PC i TTR z decyzją o nadaniu numerów i TZ co wykonałem + badanie po zmianach konstrukcyjnych z zakresem badania okresowego oczywiście... Cytuj
michal_k Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 Taki przypadek ja przerabiałem.Była to rama w motocyklu w którym serwis BMW założył nową, nienumerowaną ramę. Przypadek w temacie jest identyczny z tą różnicą, że rama jest numerowana, więc odpada nabicie numeru. Reszta bez zmian. Cytuj
duchu Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 Czyli rozumiem ze po takiej operacji w DR bedzie nowy nr VIN? Ten z ramy. A co jeżeli ta rama bedzie z innego roku i tak też będzie wynikało z rozkodowania, jaki rok będzie w DR nadwozia czy ramy? Cytuj
Marek1 Napisano 21 Sierpień 2014 Napisano 21 Sierpień 2014 Przypadek w temacie jest identyczny z tą różnicą, że rama jest numerowana, więc odpada nabicie numeru. Reszta bez zmian. Identyczny, bo wymiana ramy, ale jednak inny Ta rama ma nr, który jest nr VIN pojazdu z którego pochodzi. Z tego co piszesz wynika, że pojazd po tej "naprawie" otrzyma VIN pojazdu od którego pochodzi ta rama... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi