seba201287 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Witam wszystkich. Mam pytanie : czy na O.B.T jest obowiązek wymagać od klienta przedstawienia aktualnego ubezpieczenia OC pojazdu? jeśli nie ma aktualnego OC to odmówić wykonania badania?Czy jest to gdzieś zapisane w ustawie? Cytuj
seba201287 Napisano 6 Październik 2014 Autor Napisano 6 Październik 2014 no ja osobiście rówież twierdze ze to nie nasza sprawa Cytuj
biker100 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 no ja osobiście rówież twierdze ze to nie nasza sprawa w obecnym stanie prawnym Nie nasza sprawa. , Cytuj
danielg539 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 seba201287, skąd taki pomysł, że trzeba sprawdzać OC? Zakresy badań ujęte są w Dz U 996 i tym należy się kierować. Cytuj
seba201287 Napisano 6 Październik 2014 Autor Napisano 6 Październik 2014 znajomy był ostatnio w olsztynie na szkolenu (..nie będe mówił u kogo...) i takie niusy im tam przedstawili. Ale na zdrowy rozum to przecież żeby podpisać umowe na oc to trzeba najpierw przegląd mieć. bynajmniej w PZU.Ja nigdy nie prosiłem klienta o oc i chciałem Szanownych Klubowiczów poprosić o zdanie na ten temat Cytuj
Jacdiag Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Czy jest to gdzieś zapisane w ustawie? TAK Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie: 6)372) nieokazania przez kierującego dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub dowodu opłacenia składki za to ubezpieczenie, jeżeli pojazd ten jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c; 4. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1, 3 i 4 dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) zatrzyma również jednostka upoważniona do przeprowadzania badań technicznych. Przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio. w 4. nie ma odniesienia do 1. 6) Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
biker100 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 seba201287, skąd taki pomysł, że trzeba sprawdzać OC? takie pomysły Danielu pojawiają się od pewnego czasu, PIU w ramach propozycji wniesionych do projektu CEPIK 2.0 zgłosiła uwagę aby kontrolować spełnienie obowiązku posiadania ubezpieczenia OC podczas rejestracji. Zapewne gdyby uwaga została przyjęta kontrola przedmiotowego ubezpieczenia zapewne i ns SKP byłaby obowiązkowa. Na obecną chwilę w obecnym stanie prawnym nie ma takiego obowiązku na SKP w trakcie badania technicznego pojazdu. Cytuj
kowal Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Brak OC - jak by to było - UD czy UI a może USZ ....... Cytuj
biker100 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Chociaż również PISKP coś wnosił w tym zakresie, jak to ujęli "(...) W ocenie Izby należy połączyć kwestię zawartej polisy ubezpieczenia OC z faktem posiadania przez pojazd ważnego badania technicznego." seba201287, skąd taki pomysł, że trzeba sprawdzać OC? Spytaj Danielu Jaroluda Cytuj
danielg539 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Spytaj Danielu Jaroluda Spytam Cytuj
wojteczek Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 znajomy był ostatnio w olsztynie na szkolenu (..nie będe mówił u kogo...) i takie niusy im tam przedstawili Jak tu ma być dobrze skoro nawet szkolący puszczają w eter takie bzdury. Cytuj
danielg539 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Jak tu ma być dobrze skoro nawet szkolący puszczają w eter takie bzdury Bo teraz wszyscy karmią się sensacją - takie już mamy czasy. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 znajomy był ostatnio w olsztynie na szkolenu (..nie będe mówił u kogo...) i takie niusy im tam przedstawili. Nie byłeś, nie słyszałeś w jakiej formie to padło (może o propozycji mówiono), a rozpowszechniasz,,, Tak tylko plotki powstają,,, Jak tu ma być dobrze skoro nawet szkolący puszczają w eter takie bzdury. Póki co nie wiemy, czy przypadkiem to szkoleni źle nie słuchali ,,, Cytuj
markes30 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Jestem za sprawdzaniem polis OC na badaniu pod warunkiem, że ubezpieczyciel nie zawrze OC bez ważnego badania technicznego. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Jestem za sprawdzaniem polis OC na badaniu pod warunkiem, że ubezpieczyciel nie zawrze OC bez ważnego badania technicznego. Dokładnie, jeśli mamy współpracować to w obie strony ,,, Cytuj
aboz Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Jestem za sprawdzaniem polis OC na badaniu pod warunkiem, że ubezpieczyciel nie zawrze OC bez ważnego badania technicznego. Dokładnie, jeśli mamy współpracować to w obie strony ,,, A zapłacisz TU za taką współpracę? Bo oni jeśli nie zarobią to zrzucają wszystko na inne podmioty. Cytuj
rurek777 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 To co ,mało jeszcze macie do sprawdzania ? może jeszcze trzeżwość kierowcy podczas badania Cytuj
seba201287 Napisano 6 Październik 2014 Autor Napisano 6 Październik 2014 Padło to w takiej formie -,,klient wyjechał ze stacji miał wypadek w dniu badania a nie miał oc. sprawa w sądzie o odszkodowania dla poszkodowanego i rzekomo stacja miała problemy ze dopuściła do ruchu pojazd bez OC..." Cytuj
mirek.g Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Padło to w takiej formie -,,klient wyjechał ze stacji miał wypadek w dniu badania a nie miał oc. sprawa w sądzie o odszkodowania dla poszkodowanego i rzekomo stacja miała problemy ze dopuściła do ruchu pojazd bez OC..." Haha, bez komentarza. Cytuj
biker100 Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Padło to w takiej formie -,,klient wyjechał ze stacji miał wypadek w dniu badania a nie miał oc. sprawa w sądzie o odszkodowania dla poszkodowanego i rzekomo stacja miała problemy ze dopuściła do ruchu pojazd bez OC..." już to słyszałem ale nie na szkoleniu zresztą nie tylko takie rewelacje Typowe zagranie na straszaka ... bez komentarza. Apel do diagnostów: - sprawdzajcie referencje, wykształcenie, doświadczenie zawodowe prelegentów oraz wykładowców. Cytuj
seba201287 Napisano 6 Październik 2014 Autor Napisano 6 Październik 2014 no właśnie mnie też to bawi Cytuj
michal_k Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Wystarczy przeczytać ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych: 2. Do przeprowadzania kontroli spełnienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych: 1) są obowiązane: a) Policja, b) organy celne, c) Straż Graniczna, d) organy właściwe w sprawach rejestracji pojazdów, e) Inspekcja Transportu Drogowego; 2) są uprawnione: a) Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny, b) inne organy uprawnione do kontroli ruchu drogowego, c) Inspekcja Ochrony Środowiska. Diagnosta nie jest ani zobowiązany ani nawet uprawniony - i tyle w temacie. Cytuj
eborg Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Diagnosta nie jest ani zobowiązany ani nawet uprawniony - i tyle w temacie. Już wcześniej chciałem napisać , że w zasadzie dyskusja jest bezprzedmiotowa. Cytuj
Jacdiag Napisano 6 Październik 2014 Napisano 6 Październik 2014 Jestem za sprawdzaniem polis OC na badaniu pod warunkiem, że ubezpieczyciel nie zawrze OC bez ważnego badania technicznego. : OC musi być przed wyjechaniem pojazdu na drogi Art. 29.1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych: 1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych, ale nie później niż z chwilą wprowadzenia pojazdu do ruchu; 2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów historycznych; 3) przed przekroczeniem granicy, w przypadku gdy posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym zarejestrowanym za granicą w państwie innym niż określone na podstawie art. 25 ust. 2 nie posiada ważnej Zielonej Karty lub ubezpieczenia granicznego; 4) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, które nie zostały zarejestrowane; 5) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów historycznych, które nie zostały dopuszczone do ruchu; 6) (uchylony); 7) najpóźniej w dniu ustania odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń w przypadku określonym w art. 28 ust. 3; 8 ) najpóźniej w dniu rozwiązania się dotychczasowej umowy w przypadkach określonych w art. 27 ust. 6 oraz w art. 31 ust. 1 i 4; 9) najpóźniej w dniu rozwiązania dotychczasowej umowy w związku z jej wy-powiedzeniem w przypadku określonym w art. 28 ust. 1; Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Rekomendowane odpowiedzi