Skocz do zawartości

Następny Microcar

Featured Replies

Napisano

G 370 w dokumentah holenderskich

vin VH840BBL000020427

Napisano
G 370 w dokumentah holenderskich

A ważyłeś go? Może to jednak masa z kierowcą?

Reszta parametrów wskazywałaby bardziej na czterokołowiec lekki.

Napisano

G. Massa rijklaar 370 kg Massa leding voertuig 350

Napisano

Czyli zaś 20 kg na paliwo ?

Napisano
Kolejny temat do zamknięcia. Po co te kombinacje? Jak spełnia war. dla lekkiego czy ciężkiego to nie ma problemu, a jak nie to nie. Osobówka i już.

Nie rozpędzaj się tak. Jeszcze jest samochodowy inny - inny... a nie od razu osobówka...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Widzę, że ceny Microcarów wcale nie sa takie mikro, bo można za te pieniążki kupić całkiem sporą osobówkę.

Napisano

Szczerze to nie wiem jak mam go zarejestrować, chyba się poddam pierwszy raz od 5 lat

Napisano

Szczerze to nie wiem jak mam go zarejestrować, chyba się poddam pierwszy raz od 5 lat

I nie będziesz wiedział bo zawsze jest jakieś ale. Ja za to winę niejasne przepisy. A może czterokołowiec lekki 350kg i 550 kg. Pozwolenie na motorower i już się śmiga.
Napisano

Przecież te kombinacje mają tylko jedno na celu. Poruszanie się po drogach bez odpowiedniego uprawnienia(B). Analogiczne sytuacje z autami o DMC 5500 i przerejestrowywanie ich na 3500 żeby na B się mieścić. To kierowca powinien się dostosować, a nie pojazd.

Napisano

To zażądaj opinii rzeczoznawcy, który określi masę własną oraz MMC/DMC. Te dane pozwolą na sklasyfikowanie pojazdu.

Napisano
To zażądaj opinii rzeczoznawcy, który określi masę własną oraz MMC/DMC
Śliski temat.
Napisano

To zażądaj opinii rzeczoznawcy, który określi masę własną oraz MMC/DMC
Śliski temat.
pismo do producenta lub jego przedstawiciela.
Napisano

Microcar Virgo 40 z 2005r tłumaczenie DR :

Massa rijklaar = 380kg-masa pojazdu w stanie gotowym do jazdy ( z czym nie do końca się zgadzam)

Massa ledig voertulg (nie voertig)=350kg-masa własna

Wyszedłeś przed szereg i masz problem ale chęci uzasadnione.

Tłumaczenie rozwiąże( albo i nie )problem.

Massa rijklaar =430kg - masa pojazdu w stanie gotowym do jazdy (tu uzasadniona bo kierowca ma ok. 75kg a nie jak u mnie 30kg).

Napisano
To zażądaj opinii rzeczoznawcy,

Po której decyzja i tak do Ciebie będzie należała, szkoda zatem kasy i czasu ,,,

U nas na pewno motorowerem to być nie powinno, choć w unii chodzi ,,,

a nie jak u mnie 30kg).

Bo często jest to masa płynów eksploatacyjnych, nie kierującego ,,,

Napisano

Po której decyzja i tak do Ciebie będzie należała, szkoda zatem kasy i czasu ,,,

To jak inaczej ustalić MMC?

U nas na pewno motorowerem to być nie powinno, choć w unii chodzi ,,,

O motorowerze w ogóle nie ma mowy. Chodzi bardziej o to, czy łapie się na czterokołowca albo czterokołowca lekkiego.

Napisano
Chodzi bardziej o to, czy łapie się na czterokołowca albo czterokołowca lekkiego.

michal_k , Literalnie (to ulubiony Twój zwrot) nie łapie się na żaden z nich, jednak już bez grzebania w parametrach można go puścić jako samochodowy inny, podrodzaj inny (moim zdaniem to furtka), przynajmniej do czasu ujednolicenia przepisów,,,

Napisano
Literalnie (to ulubiony Twój zwrot) nie łapie się na żaden z nich

A skąd o tym wiesz? Znasz MMC pojazdu? Zresztą nawet jeśli MMC jest większe niż powinno to DMC można ograniczyć zgodnie z warunkami technicznymi.

Napisano
Zresztą nawet jeśli MMC jest większe niż powinno to DMC można ograniczyć zgodnie z warunkami technicznymi.

Jeśli nawet masz rację, to jak(wyrokiem sądowym?) przekonać sceptyczne WK do zmian parametrów w unijnym motorowerze ,,,

Napisano
to jak(wyrokiem sądowym?) przekonać sceptyczne WK do zmian parametrów w unijnym motorowerze ,,,

Przepisami tzn. definicjami + warunki techniczne (DMC).

Napisano

Przepisami tzn. definicjami + warunki techniczne (DMC).

Tylko, że nie zawsze to poskutkuje a w odwołania do SKO lub sądu raczej nikomu nie chce się bawić.

Napisano

W instrukcji obsługi podano tylko takie dane.

5ae1a6526c29e_DanetechniczneMicrocarVirgoII40.thumb.png.cc19a5f04f78e28bc6144343bef7e591.png

5ae1a652f2d57_DanetechniczneMicrocarVirgoII40_1.thumb.png.9e66cc2bf825dbedf4c2d91955b7f866.png