zenon Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 witam mam zapytanie do diagnostów, ktorzy maja doswiadczenie w sprawie badań tech. pojazdow samochodów z urządzeniem dzwigowym. Czy samochód cięzarowy z zamontowanym urządzeniem dzwigowym tyou HDS do załadunku drewna lub materiałówn sypkich ma obowiązek przedstawic na badanie tech. zaświadczenie z TDT o sprawności tego urządzenia?. Cytuj
pablo Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 Do Zenona jeżeli jest to urządzenie dzwigowe klient na badaniu okresowym ma obowiązek przedstawć decyzję TDT tego urządzenia. Dz.U. nr 120 poz 1021 z 2002 roku w sprawie urzadzeń tech podlegajacych dozorowi technicznemu. Cytuj
abc Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 oraz Dz.U.03.227.2250 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach § 13. 4. W przypadku gdy badanie techniczne dotyczy pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu, uprawniony diagnosta dokonujący badania technicznego pojazdu zamieszcza w rejestrze lub w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu wpis potwierdzający, że pojazd odpowiada warunkom technicznym dozoru technicznego, z podaniem numeru i daty wydania protokołu przez właściwy organ dozoru technicznego. a później w zkresie badań tabela, poz. 8.2 wynik negatywny gdy 1. Brak ważnego w dniu badania technicznego dokumentu stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego wydanego przez organ dozoru technicznego. i na koniec chyba nie chodzi o TDT /transportowy dozór techniczny / ale o UDT /urząd dozoru technicznego/ Cytuj
kysy Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 Dz.Ust. z 2005 Nr.108 poz.908 z pózn. zm.Art.81 pkt.9 "Badanie techniczne z zamontowanym urządzenien technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być pprzeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez organ dozoru technicznego ,stwierdzającego sprawność urzązdenia technicznego ." Dz. Ust. Nr 227 z 2003 poz. 2250 paragraf 13 pkt 4 "W przypadku gdy badanie techniczne dotyczy pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu , uprawniony diagnosta dokonujący badania technicznego pojazdu zamieszcza w rej. lub w zaśw. z badania technicznego wpis potwierdzający , że pojazd odpowiada warunkom technicznym dozoru technicznego , z podaniem numeru i daty wydania protokołu Transportowego Dozoru Technicznego." Cytuj
Darek :-) Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 Wszystko się zgadza, ale jeszcz może swoje trzy grosze wtrące. Otóż ostatnio miałem żuraw samochodowy zaraz po przeglądzie dozorowym. I oczywiście było N. Dlaczego? A no dlatego, że pompy ciekło jak z kranu, i zafajdało mi cały kanał. Co na to dozorowieć? Nie wpływa na pracę żurawia Ja Ale wpływa na bezpieczeństwo jazdy. Dozorowiec. Nie zauważyłem I tak dalej i tak dalej. Konserwatorzy mieli w tym momęcie przegwizdane, ponieważ czekało ich uszczelnienie układu. Darek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi