AUTO-SERWIS Napisano 22 Listopad 2005 Share Napisano 22 Listopad 2005 Witam. Czy odnośnie wentylacji TDT stawia jakieś wymagania ? np. wydajność wentylacji pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Jania Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 Nie sprawdzali wydajności, natomiast dość szczegółowo sprzwdzali czy i jak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontroler2 Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 U mnie też nie sprawdzali wydajności ,bo brak kryterii w/g nowego Rozporządenia. Ma być i ma zapewniać awaryjną wymianę powierza.Sprawdzali czujniki, które wprawiły w ruch wentylację i było OK Czujnik metanu pod sufitem został sprawdzony organoleptycznie, czyli jest i świeci to OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjc Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 mam pytanie : jak powinny być rozmieszczone poszczególne czujniki? jestem przed odbiorem przez TDT. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontroler2 Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 mam pytanie : jak powinny być rozmieszczone poszczególne czujniki? jestem przed odbiorem przez TDT. Najlepiej zaglądnij do instrukcji dołączonej przy każdym czujniku. Czujnik metanu napewno pod sufitem, gazu LPG przy podłodze,lub w kanale, a CO po lewej stronie przy stanowisku analizatorów (mój jest na wysokości 1,2 m.)jak w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 U mnie sprawdzali tylko czy jest wywiewna i nawiewna ale bez pytań o wydajność. A sprawa czujników gazu to czujnik LPG około 15 cm nad powierznią ławy lub kanału, ziemny pod sufitem a CO na wysokości około 1,5 m nad powierzchnią - takie zalecenia zostawił dozór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 Nam montowała firma instalacje i dostaliśmy DT tej instalacji jak się komuś przyda to zacytuje pkt 6. opracowania. "celem instalacji jest intensywny nawiew świeżego powietrza do kanału SKP. Zgodnie z zaleceniami (VDI 2053, Art. I 09.89) należy przyjąć , że jednostkowa emisja substancji szkodliwych nie przekracza niżej wymienionych ilości (w przeliczeniu na jeden pojazd): -objętość spalin 17,5 mn3/h -zawartość CO 5,0 % obj -objętość CO 0,60 mn3/h W rzeczywistości ilość spalin, zawartość w nich, CO są różne i zależą od rodzaju pojazdu, jego wielkośći i stanu technicznego, a podane wyżej wlk są wartościami granicznymi przyjmowanymi do obliczeń." Teraz dalsza część po opuszczeniu kilku zagadnień : "Rzeczywista kubatura kanałów wynosi 28,7 m3. Dla obliczeń przyjęto 29 m3. Przy przyjętych założeniach wymagana ilość świeżego powietrza wynosi 174 m3/h.. Jednak dla tego typu obiektów nie powinna być mniejsza 4-5 wymian na godzine.Do nawiewu zastosowano wentylator kanałowy typu TD 800/200 o wydajności 880m3/h. Daje to w rzeczywistości 30-krotną wymianę powietrza w przestrzeni kanałów." Tak naprawde jest tam jeszcze mowa o tłumikach dźwięku i pare innych sprawach.Co to za norma VDI i art. zawarte to nie jestem wstanie pomóc. Dokumentacja jest jak książka więc nie bardzo wiadomo co cytować. Jedyna rzecz na co trzeba zwrócić uwage to osobna sprawa wentylacji kanałów i Pozostałej części SKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Jania Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 mam pytanie : jak powinny być rozmieszczone poszczególne czujniki?jestem przed odbiorem przez TDT. pozdrawiam U nas jest: czujnik LPG około 20 cm nad powierzchnia stanowiska czujnik CNG ok. 30 cm od sufitu czujnik CO ok. 150 cm nad powierzchnią stanowiska i było OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.K.P-POZNAŃ Napisano 24 Listopad 2005 Share Napisano 24 Listopad 2005 CO na wysokości około 1,5 m nad powierzchnią - takie zalecenia zostawił dozó mam czujnik CO typ CGS2/1 CO 1P i w/g instrukcji montażu należy go zamontować 30cm od podłogi .TDT nie może zostawić takich zalecen -wszystko zalezy od typu czujnika i instrukcji montażu producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjc Napisano 25 Listopad 2005 Share Napisano 25 Listopad 2005 dzięki wszystkim kolegom za informacje. bardzo mi się przydadzą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano 3 Grudzień 2005 Share Napisano 3 Grudzień 2005 widzę, że temat się kończy. Zdam ja pytanie, czy w kanale posiadacie tylko nawiew? jeśli również "wywiew" to ma byc zabezpieczenie "antywybuchowe" a swoją drogą, teraz jak zostały złagodzone warunki /do 31.12.210r./ to pozostałe wymogi są sprawdzane bardzo szczegółowo i podejrzewam za brak napisu PODSTAWOWA będzie decyzja odmowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkpChoszczno Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 A co powiecie na temat indywidualnych wyciągów spalin a w szczególności o końcówkach do różnych typów pojazdów. Mamy balansowy odsysacz spalin zamontowany na kanale samouszczelniającym wzdłóżcałej hali, TDT zakwestionowało nam brak różnego rodzaju końcówek na rury wydechowe, ponoć jedna uniwersalna nie wystarcza. Problem w tym, że firma Klimawent z Gdyni nie rozumie o co TDT chodzi i są skłonni zaprojektować nam te końcówki tyle, że nie wiedzą po co i jak mają wyglądać, już nam przesłali jedną propozycję ale ciekawe czy to wystarczy. Sam Klimawent był zaskoczony gdyż sprzedając nam ten wyciąg dał na niego Certyfikat i ITS puścił a TDT nie. Jakie wy macie końcówki na rury wydechowe i czy komuś się czepiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Jania Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 Mamy zwykłą, metalową końcówkę z klapką i końcówką na sondę do analizatora spalin i nikt się nigdy nie czepiał (nawet TDT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wald Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 A co powiecie na temat indywidualnych wyciągów spalin a w szczególności o końcówkach do różnych typów pojazdów. Mamy balansowy odsysacz spalin zamontowany na kanale samouszczelniającym wzdłóżcałej hali, TDT zakwestionowało nam brak różnego rodzaju końcówek na rury wydechowe, ponoć jedna uniwersalna nie wystarcza. Problem w tym, że firma Klimawent z Gdyni nie rozumie o co TDT chodzi i są skłonni zaprojektować nam te końcówki tyle, że nie wiedzą po co i jak mają wyglądać, już nam przesłali jedną propozycję ale ciekawe czy to wystarczy. Sam Klimawent był zaskoczony gdyż sprzedając nam ten wyciąg dał na niego Certyfikat i ITS puścił a TDT nie.Jakie wy macie końcówki na rury wydechowe i czy komuś się czepiali. Mam dokładnie taki sam odsysacz spalin. Słyszałem że TDT kwestionuje jego uniwersalność ( chodzi właśnie o końcówki ), pomimo że przyrząd posiada aktualny certyfikat ITS. Myślałem ze to żart ,teraz widzę że nie. Jak coś się dowiesz więcej prosze o pryw. wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkpChoszczno Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 Niestety to nie żarty , nie mamy pomysłu jak ten problem rozwiązać. Mamy to na piśmie tzn. protokole pokontrolnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 Jak coś się dowiesz więcej prosze o pryw. wiadomość. A na forum to nie łaska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wald Napisano 6 Grudzień 2005 Share Napisano 6 Grudzień 2005 Ok. nie jestem samolubem, przecież takie odsysacze zamontowane są nie tylko w naszych SKP. Poprostu dla mnie stało sie to problemem na teraz ( a nawet na przedwczoraj) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjc Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 zgodnie z § 15 pkt. 6 rozporządzenia dot. wymagań na skp "czujnik nadmiernego poziomu tlenku węgla, który może automatycznie uruchamiać wentylację",pytanie: czy jest tak , że podczas odbioru skp przez panów z TDTwentylacja musi być uruchamiana automatycznie? w kilku postach spotkałem się ze stwierdzeniem, że sprawdzane było automatyczne włączanie wentylacji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Jania Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 sprawdzane było automatyczne włączanie wentylacji.pozdrawiam automatyka włączania wentylacji nie jest wymagana i przynajmniej u nas panowie z TDT nie mieli tutaj zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 może włączać nie znaczy musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wald Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 może włączać nie znaczy musi Ja rozpatrywałem ten temat od drugiej strony. U mnie było tak ,że włączenie wentylacji było możliwe tylko przez czujniki. Doszedłem do wniosku ,że to jest nieprawidłowo musi być też możliwość włączenia ręcznego. Więc zamontowano dodatkowo.... pstryczek elektryczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontroler2 Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 może włączać nie znaczy musi To prawda , ale jak jest automatyka to sprawdzali czy działa. Mamy także ręcze włączenie i to był plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzakol Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 zgodnie z § 15 pkt. 6 rozporządzenia dot. wymagań na skp "czujnik nadmiernego poziomu tlenku węgla, który może automatycznie uruchamiać wentylację", tylko to znowu zależy od interpretacji i chęci rozumienia tekstu bo wg mnie można go zinterpretować dwojako: 1. "może" uruchamiać - ale nie musi 2. "może" znaczy jest wstanie załączyć wentylację Teraz jaką opcję wybierze TDT ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wald Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 1. "może" uruchamiać - ale nie musi 2. "może" znaczy jest wstanie załączyć wentylację Teraz jaką opcję wybierze TDT ??? Proste....orzeł ,czy reszka Dlatego mam teraz możliwość włączenia ręcznego jak również przez czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzakol Napisano 13 Grudzień 2005 Share Napisano 13 Grudzień 2005 1. "może" uruchamiać - ale nie musi 2. "może" znaczy jest wstanie załączyć wentylację Teraz jaką opcję wybierze TDT ??? Proste....orzeł ,czy reszka Dlatego mam teraz możliwość włączenia ręcznego jak również przez czujniki. i mucha nie siada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi