muczi Napisano 22 Marzec 2015 Napisano 22 Marzec 2015 Witam, Chciałbym zapytać czy ostatnimi czasy zmieniło się coś w zasadach rejestracji pojazdów. Posiadam przyczepę rolniczą HW8011, która została przywieziona z Niemiec. Jako że nie była tam rejestrowana lub została już wyrejestrowana mam tylko duży Brief. Wiem że kiedyś jak ją kupiłem to nie można było, ale pytam dlatego że kolega napomknął mi że coś się zmieniło w przepisach i mogę ją zarejestrować. Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj
michal_k Napisano 23 Marzec 2015 Napisano 23 Marzec 2015 Zgodnie z przepisami wymagany jest dowód rejestracyjny - "mały brief". Natomiast istnieją wyroki sądów (np. WSA w Poznaniu), które mówią, że skoro Niemcy zabierali DR to nie można go teraz wymagać - tak w skrócie. Dlatego niektóre urzędy nie będą tego wymagać, a inne, zgodnie z ustawą - będą, bo wyrok w sumie dotyczy jednej konkretnej sprawy. Cytuj
IVVO Napisano 23 Marzec 2015 Napisano 23 Marzec 2015 Tak dokładnie to nie wiem jak jest z tymi przyczepami rolniczymi w niemcowni ale ... kolega teraz taką kupuje i jest nie rejestrowana gdyż traktowana jest jako "przyczepa podwórzowa" ma zielone tablice takie same jak ciągnik rolniczy. Do 6t ponoć nie podlegają rejestracji. Zakupił taką i do naszych WK potrzebne są dokumenty - więc zarejestrował w niemcowni, dostał brif - tylko wynika z niego że jest ciężarowa nie rolnicza więc po zarejestrowaniu w polsce musi przebudować na rolniczą Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 23 Marzec 2015 Napisano 23 Marzec 2015 jak jest z tymi przyczepami rolniczymi w niemcowni ale ... kolega teraz taką kupuje i jest nie rejestrowana więc zarejestrował w niemcowni, dostał brif - tylko wynika z niego że jest ciężarowa nie rolnicza Coś to się gryzie jedno z drugim Cytuj
muczi Napisano 23 Marzec 2015 Autor Napisano 23 Marzec 2015 To akurat nie miało by aż takiego znaczenia dla mnie czy byłaby ona ciężarowa czy rolnicza. Jakby mi się udało pokonać opory urzędnicze w rejestracji to już przezyłbym te przeglądy co rok. Cytuj
IVVO Napisano 23 Marzec 2015 Napisano 23 Marzec 2015 jak jest z tymi przyczepami rolniczymi w niemcowni Chyba troszeczkę źle to sformułowałem - przyczepy używane w rolnictwie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi