Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam przyczepę d-35m oleśnica od nowości i od nowości nie była rejestrowana, chcąc ją teraz zarejestrować powiedziano mi w WK, że nie ma takiej możliwości poniewaz nie posiadam świadectwa homologacji, a posiadam tylko fakture, karte gwarancyjną i instrukcje obsługi. Niejestem pewien czy w roku 90 kiedy przyczepa zostałą wyprodukowana to wogule były wydawane jakiekolwiek świadectwa. Z kolei homologacje mogą żądać tylko od nowej przyczepy tak jest zapisane w dzienniku ustaw a ta przyczepa nie jest nowa skoro ma już 25 lat, więc bardzo prosiłbym o porady jak to załątwić, w końcu mam dokumenty na tą przyczepę i czy w ogóle da się to załątwić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Napisano
Niejestem pewien czy w roku 90 kiedy przyczepa zostałą wyprodukowana to wogule były wydawane jakiekolwiek świadectwa

Dokument taki nie był wymagany ale czasy się zmieniły

a ta przyczepa nie jest nowa skoro ma już 25 lat

Dla WK jest "nowa" i przy jej rejestracji wymagane są dokumenty zgodne z obecnymi przepisami. Raczej ciemno widzę jej rejestrację ale poczekajmy na "nasze WK" powinien się nie długo pokazać :D

Napisano

tyle, że nowy pojazd też jest konkretnie opisany tzn jest pewien termin kiedy przyczepa nowa już nie jest nowa i jak dobrze pamiętam to mija to po czasie 6 miesięcy od zakupu więc też nie mają prawa mi wpierać że jest to nowa przyczepa, dzwoniłem do inspektoratu transportu drogowego i oni mi tak powiedzieli ale co wk zrobi to oni za to nie odpowiadaja

Napisano

Ustawa PoRD

62) nowy pojazd - pojazd fabrycznie nowy, który nie był zarejestrowany;

Reszta to interpretacje...

Napisano

fabrycznie nowy, który nie był zarejestrowany.

Ta przyczepa zarejestrowana nie była bo ktoś nie dopełnił formalności natomiast nowa to już nie jest bo ma ~25 lat (zaraz zabytek) jest używana oraz (tutaj przepisy chyba skarbowe) ma pewnie ponad 6tys przebiegu lub ponad 6 miesięcy była używana więc straciła "nowość". Napewno zaraz ktoś z szacownego grona przypomni o co biegało.

Ogólnie zmienić WK ;) albo wystąpić na piśmie o rejestrację i czekać na pisemną odmowę z podstawami prawnymi itp.

Napisano

Złóż dokumenty łącznie z oświadczeniem, że przyczepa była używana, ale nie była nigdy zarejestrowana. Poproś o odpowiedź na piśmie, bo na gębę łatwo klienta zbyć, a pisemnie trudniej, zwłaszcza przy tak niejednoznacznej definicji pojazdu nowego.

Napisano
Ustawa PoRD

62) nowy pojazd - pojazd fabrycznie nowy, który nie był zarejestrowany;

Dyrektywa 2007/46/WE

Dodatek 2

Wymagania dotyczące dopuszczenia na podstawie art. 24 kompletnych pojazdów należących do kategorii M 1 i N 1 , produkowanych w dużych seriach w państwach trzecich lub na ich rzecz

0. CEL

Pojazd uznaje się za nowy, jeżeli:

a) nie był jeszcze nigdy zarejestrowany; lub

b) od chwili rejestracji pojazdu do chwili złożenia wniosku o dopuszczenie indywidualne upłynęło mniej niż sześć miesięcy.

Pojazd uznaje się za zarejestrowany, jeżeli otrzymał stałe, tymczasowe lub krótkookresowe zezwolenie administracyjne na dopuszczenie do ruchu drogowego, pociągające za sobą identyfikację pojazdu i nadanie numeru rejestracyjnego ( 1 ).

zwłaszcza przy tak niejednoznacznej definicji pojazdu nowego.

Nawet z dyrektywy wychodzi że nowy to tylko kategorii M1 i N1. W artykule 3 "Definicje" nie ma ani słowa o nowym,dopiero w Dodatku 2 na str.181 jest to co zacytowałem.

Napisano

Dziękuje bardzo za duze zainteresowanie i liczne porady, to co pisalem odnosnie pojazdu nowego to poprostu przekazuje dalej co uslyszalem od inspektora transportu, niemniej jednak fabrycznie nowa to ona nie jest i tak tez mi tlumaczyl ten inspektor ze nie zabardzo maja prawo ode mnie tego żądać. Probojac z innej strony chcialem gdzies uzyskac te świadectwo homologacji i dzwoniłem do autosanu i oni maja cale archiwum i mogli by duplikat wydac jednak okazalo sie ze ta przyczepa jest z olesnicy ( kij ze autosan robilo identyczne przyczepy, jednak nazywaly sie d 45) a w olesnicy nikt nic nie wie ten zaklad upad, sprzedali i nikt nie wie kto to nawet ma. Jedna babko tez stwierdzila ze robila od 89 w WK i juz byly takie swiadectwa jednak ja naprawde posiadam wszystkie papiery ktore dostalem przy zakupie, mam jeszcze z 2 innych przyczep które byly zakupione nieco wczesniej i zarejestrowa e i tez mam gwarancje instrukcje itp a homologacji brak, dzwonilem tez po ludziach kto sprzedaje takie same przyczepy ale o homologacji nikt nie slyszal, naprawde troche mnie zszokowalo ze posiadahac papiery ze nie jest kradziona i jest fabrycznie oryginalna dzisiaj nie da sie zarejestrowac...

[ Dodano: 06-05-2015, 14:54 ]

noo i po paru potyczkach słownych z naczelnikiem wydziału udało zarejestrować się przyczepę bez żadnej homologacji, tylko na podstawie danych z instrukcji obsługi, faktura i karta gwarancyjna. Dzięki za rady i pozdrawiam.