traper Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 Witam Kolegów. Próbuję znaleźć przepis, który reguluje sprawę ilosci tablic rejestracyjnych w jaką powinien być wyposażony pojazd. Przyjęło się że przyczepa, ciągnik rolniczy, motocykl/motorower mają jedną a pozostałe dwie TR. Nie mogę jednak doszukać się tego w przepisach. I drugi temat na który natknąłem się w trakcie moich poszukiwań. Zacytuję pewien przepis : "§ 53.2.( Dz.U. 2015/305 ) Motorower powinien być wyposażony w następujące światła: 4) boczne światło odblaskowe, o kształcie innym niż trójkąt, barwy żółtej samochodowej, w liczbie jedno lub dwa z każdej strony pojazdu, umieszczone nie niżej niż 300 mm oraz nie wyżej niż 900 mm od powierzchni jezdni." Tutaj przyznam szczerze, że nigdy na to nie zwracałem uwagi, ale i nie wydaje mi się aby którykolwiek motorower takowe swiatło posiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdz Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 odblaski najczęściej są ukryte w kierunkowskazach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 Próbuję znaleźć przepis, który reguluje sprawę ilosci tablic rejestracyjnych w jaką powinien być wyposażony pojazd. Poszukaj w Dz U z 05.11.2014r poz 1522 [ Dodano: 21-04-2015, 15:52 ] § 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych,z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 1a–2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 ale i nie wydaje mi się aby którykolwiek motorower takowe swiatło posiadał. Szkoda, że źle się Ci wydaje ,,, [ Dodano: 21-04-2015, 16:08 ] są ukryte w kierunkowskazach Bardzo często występują też oddzielnie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdz Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 jeszcze to 6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy – po lewej stronie pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 po lewej stronie pojazdu. Czyli na lewych drzwiach , na przykład ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duchu Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 Tutaj przyznam szczerze, że nigdy na to nie zwracałem uwagi, ale i nie wydaje mi się aby którykolwiek motorower takowe swiatło posiadał. Zwróć uwagę na nówki- na 100% mają. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdz Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 środek szerokości (nie długości) lub po lewej- tak ja to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 tak ja to rozumiem Ważne jak brzmi, nie jak Ty rozumiesz,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdz Napisano 21 Kwiecień 2015 Share Napisano 21 Kwiecień 2015 masz rację chyba wszystko można interpretować na kilka sposobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi