Arizona Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 Witam, mam klienta z problemem. Kupił samochód (Daewoo Nubira) i poszedł do WK rejestrować. Tam niespodzianka - Pani stwierdziła przeprawienie daty po diagnoście coś na zasadzie 5 na 6 czy 3 na 8. Dowód zatrzymany został przez Policje. Mam tylko spis i opis rzeczy dobrowolnie oddanych pochodzący z komendy, umowę kupna-sprzedaży. Niestety Karta Pojazdu nigdy nie wydana. Klient potrzebuje przegląd. Na jakiej podstawie mogę mu zrobić badanie. Ponoć Pani w WK i na KMP mówili że to wystarczy. Czy Starostwo w którym miał być zarejestrowany pojazd może wydać skierowanie na badanie? Czy trzeba wyciągać zaświadczenie o zarejestrowaniu z poprzedniego WK. Chciałbym jakieś PC chociaż na badanie, tylko do którego WK go wysłać najpierw. PS. Klient jest porządnych człowiekiem więc nie podejrzewam go aby mógł maczać ręce w przerobieniu dat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 Dowód zatrzymany został przez Policje Czyli WK wezwało Policję bo stwierdzili fałszerstwo. Jeśli to tak wygląda to samochód ma "wadę prawną" i trzeba czekać do wyjaśnienia - nie masz podstaw do wykonania badania chyba że Policja dała potwierdzenie zatrzymania dowodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 Jeżeli stare BT ważne, to zaświadczenie z SKP. Jeżeli ma pokwitowanie na zatrzymany DR, to (w zależności od rejonu i podejścia) albo BO na pokwitowaniu albo TR próbne PC i na SKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arizona Napisano 4 Maj 2015 Autor Share Napisano 4 Maj 2015 Właśnie nie mam typowego pokwitowania za zatrzymany dowód rejestracyjny tylko w formacie A4 spis i opis rzeczy wydanych dobrowolnie po wezwaniu dokonującego czynność. I tam jest wpisane, że to dowód rejestracyjny seria numer. Czy WK może odmówić wydania próbnych tablic w celu dokonania badania? Nawet jeżeli tamto badanie było ważne to problematyczny temat, bo to dość dużo kilometrów, wydaje mi się że szybciej próbne tablice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 wydaje mi się że szybciej próbne tablice Na podstawie czego - nie zgubiony tylko zatrzymany do wyjaśnienia - tu trzeba zapytać "nasze WK" - może coś pomogą - ale miałem podobny przypadek - sprawa ciągła się dość długo a klient czekał na umorzenie postępowania i zwrot dokumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 Nawet jeżeli tamto badanie było ważne to problematyczny temat, bo to dość dużo kilometrów, wydaje mi się że szybciej próbne tablice.Ludzie wymyśli telefon i list. Nie dość tego można sprawdzić czy ma ważne badanie tu: https://historiapojazdu.gov.pl/ - nie wiedząc nic o stacji.Co do wydania nowego DR to jest taka możliwość, a skoro jest możliwość to znaczy, że wydadzą PC. Prawdopodobnie "swojego" DR już nie odzyska. Co do wydania dokumentu niech wypowiedzą się forumowicze z WK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arizona Napisano 4 Maj 2015 Autor Share Napisano 4 Maj 2015 Nawet jeżeli tamto badanie było ważne to problematyczny temat, bo to dość dużo kilometrów, wydaje mi się że szybciej próbne tablice.Ludzie wymyśli telefon i list. Nie dość tego można sprawdzić czy ma ważne badanie tu: https://historiapojazdu.gov.pl/ - nie wiedząc nic o stacji.Co do wydania nowego DR to jest taka możliwość, a skoro jest możliwość to znaczy, że wydadzą PC. Prawdopodobnie "swojego" DR już nie odzyska. Co do wydania dokumentu niech wypowiedzą się forumowicze z WK Ludzie wymyślili telefon, ale Pani z WK stwierdziła że nie ma podstaw aby podać mi datę pierwszej rejestracji. Jak klient chce niech przyjedzie, to dadzą zaświadczenie z danymi. Więc nie mogę sprawdzić w HISTORIA POJAZDU, gdyż nie posiadam daty pierwszej rejestracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 Dowód zatrzymany został przez Policje. Mam tylko spis i opis rzeczy dobrowolnie oddanych pochodzący z komendy, umowę kupna-sprzedaży. Czy tutaj nie doszło do naruszenia ustawy 2. W razie zatrzymania dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego), policjant wydaje kierowcy pokwitowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 Czy tutaj nie doszło do naruszenia ustawy To dotyczy kontroli drogowej a tutaj - Uprzejmie donoszę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 Moim zdaniem nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 4 Maj 2015 Share Napisano 4 Maj 2015 Jak klient chce niech przyjedzie, to dadzą zaświadczenie z danymi. więc jak chce będzie mógł sprawdzić w HISTORIA POJAZDU, Nie dość tego myślę, że jak będzie chciał to dostanie na ten pojazd jakiś dokument z WK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arizona Napisano 5 Maj 2015 Autor Share Napisano 5 Maj 2015 WK twierdzi, że wyda skierowanie na badanie okresowe. Wg mnie nie ma takiej możliwości, gdyż WK kieruje na badanie jeśli pojazd po wypadku lub na ustalenie danych. Czy WK może skierować pojazd z pierwszego postu na badanie okresowe, dać samo skierowanie? Jest możliwość próbnych tablic (za którą ja jestem) ale nie chcą klienta na koszty "naciągać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 5 Maj 2015 Share Napisano 5 Maj 2015 Właśnie nie mam typowego pokwitowania za zatrzymany dowód Czyli nie masz nic, a chcesz pomóc,,, WK twierdzi, że wyda skierowanie na badanie okresowe. Po pierwsze nie może a po drugie nie ma takiej potrzeby, wystarczy zaświadczenie z danymi pojazdu ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arizona Napisano 5 Maj 2015 Autor Share Napisano 5 Maj 2015 Pani Koordynator z WK cały czas jest zdania że wyda skierowanie i będzie dobrze, Mówi, że w tym miesiącu był już taki przypadek, wszystko tak poszło: skierowanie - badanie - dowód. Nie ma potrzeby czasowych tablic. Co ciekawe powołała się na Art. 81 pkt 11 2)a:Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3-5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd: 2) skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu: a)w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji, Na nic tłumaczenia, że dotyczy to tylko badań dodatkowych. "Odpuszczam temat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 5 Maj 2015 Share Napisano 5 Maj 2015 Pani Koordynator z WK cały czas jest zdania że wyda skierowanie i będzie dobrze Niech się lepiej nie kompromituje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 7 Maj 2015 Share Napisano 7 Maj 2015 Baba jest walnięta i się nie zna... Ale cóż - staniesz okoniem to zwyczajnie pójdzie do kogo innego ten Twój Klient i tak się sprawa skończy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi