Skocz do zawartości

odstępstwo

rurek777

Rekomendowane odpowiedzi

czy klient może wystąpić o odstępstwo od war .tech.

pojazd jest zarejestrowany na PC.

W DOW. -PC w poz F-1-33000

F-2-26000

F-3-40000

na tabliczce są tylko masy maksymalne czyli w drugim polu .

33000

60000

7500

13000

13000

jest to DAF3-osiowy najw nać. na oś w dow. jest 93.1kn. nie ma podstawy do N.a klient chce zwiększyć zespół do 60t .jak to zrobić ?

Tak w tym przypadku tylko badanie z wynikiem negatywnym i wniosek do ministerstwa o odstępstwo.

Masy są zgodne z warunkami technicznymi (F2=26000kg) zatem nie widzę powodu występowania o odstępstwo. Administracyjne naciski osi 7 500, 9 500, 9 500.

60000 to będzie mmc. wpisze to wk. na podstawie zaświadczenia z skp. ale czy może taki zestaw poruszać się bez odstępstwa ?

ale czy może taki zestaw poruszać się bez odstępstwa

A w czym problem - żaden parametr nie jest przekroczony - ale będzie miał taką możliwość w razie "W"

A jak tam z tylnymi osiami 2xbliźniak czy 1x bliźniak i podnoszona - to dość ważne bo 25 lub 26 t

Jak podnoszona to najprawdopodobniej zawieszenie pneumatyczne i też będzie OK. Choć sądząc po masach to pewnie jest wywrotka z bliźniakami na tylnych osiach.

czy klient może wystąpić o odstępstwo od war .tech.

pojazd jest zarejestrowany na PC.

A tak się zapytam - Jakaś SKP ustaliła dane które są w PC - to po co klient zawitał do Ciebie - może wystarczy telefon do WK i zobaczyć co było w DIP przy pierwszej

klient , z tego co wiem poj. zakupił , ma wielką naczepę i chce wozić duże gabaryty a poj. jest zarejestrowany 500km. ode mnie .

Podobny temat był nie tak dawno poruszany na forum i doszliśmy do wniosku, że można wystąpić o odstępstwo lub występować do zarządcy drogi o zezwolenia na przejazd, kiedy pojazd porusza się z ładunkiem o masie powodującej przekroczenie wartości administracyjnych.

[ Dodano: 07-05-2015, 14:22 ]

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=15827&highlight=naczepa+s%B3up%F3w

nie ma podstaw do N. więc z czym klient ma wystąpić do ministerstwa , wystarczy wniosek?zrobiłem kilka naczep na odstępstwo ale ciągnika jeszcze nie :( jutro mam dać odpowiedż , i co? :)

więc z czym klient ma wystąpić do ministerstwa

Z tym, że MMC zespołu wynosi więcej niż DMC.

Z tym, że MMC zespołu wynosi więcej niż DMC.

I co dalej?

Żeby pojazd mógł mieć 60T MMC w zestawie to jego DMC musiałoby wynosić conajmniej 30T żeby mógł ciągnąć przyczepę o DMC 30T.

To są parametry nie do pogodzenia bo przy takim DMC pojazd przekracza dopuszczalne naciski i przyczepa, jeśli nie jest czteroosiowa, również.

Na takie przekroczenie ministerstwo napewno nie da odstępstwa.

a MIiR w odpowiedzi zacytuje z Dz.U.2013.951

§3.1.Dopuszczalna masa całkowita pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2-13, nie może przekraczać w przypadku:

...

2.Udział masy na oś lub osie napędowe pojazdu lub zespołu pojazdów nie może być mniejszy niż 25% w przypadku ich maksymalnej masy całkowitej.

3.W przypadku pojazdu uczestniczącego w ruchu drogowym podstawą sprawdzenia wymagań, o których mowa w ust 1 i 2, są wartości rzeczywiste wymienionych mas.

ok. podpowiedzcie co napisać w N a resztę zostawmy klientowi i ministerstwu i jeszcze raz spytam czy klient do wniosku o odstępstwo musi przedstawić zaświadczenie z badania ?

Dla ministra musi być zaświadczenie, ponieważ stacja jest jednostką do oceniania zgodności z warunkami technicznymi. Natomiast w N napisałbym to co klient chce, że F3 ma być 60 000 kg. Resztę niech motywuje w piśmie do ministra, że prowadzi działalność taką a taką i dla niego takie parametry są nie zbędne do egzystencji na tym łez padole.

Podaj mi maila to ci prześlę skany zaświadczenia oraz wniosku do ministerstwa w tamtym roku robiłem takie coś ale IVECO .

Ja osobiście pisał bym o zwiększenie nacisku na osie /13000/ nie na DMC - bo tu może być odmowa - wykupujesz na przejazd ponadnormatywny i można jechać 60000 kg - dopilnować tylko MMC w adnotacjach w DR

Ja osobiście pisał bym o zwiększenie nacisku na osie /13000/ nie na DMC

Tak nie da rady, bo pojazd jest trzyosiowy i jako taki ma już z góry ograniczone DMC do 26T

Tak nie da rady, bo pojazd jest trzyosiowy i jako taki ma już z góry ograniczone DMC do 26T

Zauważ że F.1 jest określone jako konstrukcyjne - więc o nie nie występował by gdyż jest w PC i we wniosku był by to argument do samych osi