Wojciech84r Napisano 18 Maj 2015 Share Napisano 18 Maj 2015 Witam, mam pytanie. Przekroczone spaliny w silniku benzynowym. Wiadomo wynik badania Negatywny. Ale czy to nie jest przypadek w którym możemy zatrzymać DR?Według Dziennika ustaw Pozycja 996 możemy tylko wybrać Usterkę Istotną.Z góry dziękuję za wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 18 Maj 2015 Share Napisano 18 Maj 2015 Ale czy to nie jest przypadek w którym możemy zatrzymać DR? Pewnie tych przypadków byłoby więcej.Dużo usterek z 996 można podciagnąć pod Art. 132. A jednak nie zatrzymujemy DR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 18 Maj 2015 Share Napisano 18 Maj 2015 No chyba, że zatrzymasz na podstawie ustawy. Masz takie prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 19 Maj 2015 Share Napisano 19 Maj 2015 No chyba, że zatrzymasz na podstawie ustawy. Masz takie prawo Ja bym dodał, że masz obowiązek zatrzymać DR bo ustawa jest aktem prawnym rangi wyższej niż rozporządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 19 Maj 2015 Share Napisano 19 Maj 2015 Spoko, spoko bo już mam splątanie. Żeby zrealizować punkt 4 artykułu 132 jako jednostka upoważniona do przeprowadzania badań i zatrzymać Dowód Rejestracyjny z pozycji SKP na podstawie artykułu 132 ustęp 1 punkt 1) litera c), że pojazd narusza wymagania ochrony środowiska, tu w poście wykazano przekroczenie tak zwanych normy analizy spalin, należy zastosować się do artykułu 81 ustęp 15, który mówi o sposobie i zakresie przeprowadzania badań: 15. Minister właściwy do spraw transportu określi, w drodze rozporządzenia, zakres i sposób przeprowadzenia badań technicznych oraz wzory dokumentów stosowanych przy tych badaniach, uwzględniając w szczególności zakres warunków technicznych pojazdów podlegających badaniu. A zakres i sposób z naciskiem na: "uwzględniając w szczególności zakres warunków technicznych pojazdów podlegających badaniu" jakby nie dysponuje znakiem [X] w przypadku USZ przy "analizie".No więc jak będzie z dowodu zatrzymaniem w tej sprawie? No bo raczej nie to, że wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 19 Maj 2015 Share Napisano 19 Maj 2015 Ja bym dodał, że masz obowiązek zatrzymać DR Nie bądźmy nadgorliwi, w zupełności wystarcza UI. Tu akurat ustawodawca wiedział chyba, iż większość diagnostów jakością spalin się nie przejmuje,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi