Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie. Przekroczone spaliny w silniku benzynowym. Wiadomo wynik badania Negatywny. Ale czy to nie jest przypadek w którym możemy zatrzymać DR?Według Dziennika ustaw Pozycja 996 możemy tylko wybrać Usterkę Istotną.Z góry dziękuję za wasze opinie

Napisano
Ale czy to nie jest przypadek w którym możemy zatrzymać DR?

Pewnie tych przypadków byłoby więcej.Dużo usterek z 996 można podciagnąć pod Art. 132. A jednak nie zatrzymujemy DR.

Napisano

No chyba, że zatrzymasz na podstawie ustawy. Masz takie prawo :D

Napisano
No chyba, że zatrzymasz na podstawie ustawy. Masz takie prawo :D

Ja bym dodał, że masz obowiązek zatrzymać DR bo ustawa jest aktem prawnym rangi wyższej niż rozporządzenie.

Napisano

Spoko, spoko bo już mam splątanie. 8/:evil:

Żeby zrealizować punkt 4 artykułu 132 jako jednostka upoważniona do przeprowadzania badań i zatrzymać Dowód Rejestracyjny z pozycji SKP na podstawie artykułu 132 ustęp 1 punkt 1) litera c), że pojazd narusza wymagania ochrony środowiska, tu w poście wykazano przekroczenie tak zwanych normy analizy spalin, należy zastosować się do artykułu 81 ustęp 15, który mówi o sposobie i zakresie przeprowadzania badań:

15. Minister właściwy do spraw transportu określi, w drodze rozporządzenia, zakres i sposób przeprowadzenia badań technicznych oraz wzory dokumentów stosowanych przy tych badaniach, uwzględniając w szczególności zakres warunków technicznych pojazdów podlegających badaniu.
A zakres i sposób z naciskiem na: "uwzględniając w szczególności zakres warunków technicznych pojazdów podlegających badaniu" jakby nie dysponuje znakiem [X] w przypadku USZ przy "analizie".

No więc jak będzie z dowodu zatrzymaniem w tej sprawie?

No bo raczej nie to, że wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności.

Napisano
Ja bym dodał, że masz obowiązek zatrzymać DR

Nie bądźmy nadgorliwi, w zupełności wystarcza UI. Tu akurat ustawodawca wiedział chyba, iż większość diagnostów jakością spalin się nie przejmuje,,,