Skocz do zawartości

Pskp a przyczepa.

l-zawadzki

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie czy można przeprowadzić BT każdej przyczepy do 3,5 dmc, na każdej PSKP (nowej)??

Jeśli nie to jakie warunki musi spełniać taka stacja??

Z góry dziękuję za pomoc :)

Jeśli stacja ma wyróżnik E to może - ABTE

Jeśli nie ma literki E to nie może robić przyczep, czyli stacje ABT

Aby otrzymać symbol E stacja musi być przelotowa

3. Stanowisko kontrolne może znajdować się

w pomieszczeniu nieprzelotowym wyłącznie na stacji

kontroli pojazdów przeprowadzającej badania techniczne

pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do

3,5 t, przy czym na stacjach upoważnionych do przeprowadzania

badań technicznych przyczep przeznaczonych

do łączenia z tymi pojazdami długość stanowiska

lub kanału przeglądowego powinna wynosić co

najmniej 12 m.

Wiecej tutaj

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20060400275

Interesuje mnie czy można przeprowadzić BT każdej przyczepy do 3,5 dmc, na każdej PSKP (nowej)??
- są stacje z kanałem co przyczepki robią i są bez kanału (z podnośnikiem), ale przyczep nie robią. Niestety w decyzje nie zaglądałem, ani długości kanału/stanowiska nie sprawdzałem.

Ale dlaczego przecież zapis uprawnień PSK pozwala na wykonywanie badań ciągników rolniczych bez ograniczenia dmc i przyczep do łączenia z nimi literka E nie posiada ograniczenia :)

zapis uprawnień PSK pozwala na wykonywanie badań ciągników rolniczych bez ograniczenia dmc i przyczep

Dawno było i nieprawda. Obecnie jest takie brzmienie zapisu :

Art. 83. 1. Badanie techniczne jest przeprowadzane na koszt właściciela lub posiadacza pojazdu, w:

1) podstawowej stacji kontroli pojazdów - w zakresie:

a) okresowego badania technicznego pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z zastrzeżeniem lit. c,

b) dodatkowych badań technicznych w odniesieniu do pojazdów, o których mowa w lit. a, z zastrzeżeniem ust. 1a,

c) badań technicznych przyczep przeznaczonych do łączenia z pojazdami określonymi w lit. a, o ile stacja spełnia wymagania, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 84a ust. 1 pkt 1 ustawy w zakresie długości stanowiska kontrolnego;

zapis uprawnień PSK pozwala na wykonywanie badań ciągników rolniczych bez ograniczenia dmc

Mogę prosić o podstawę prawną? Z góry dziękuję.

No dobra DARIO64 ma rację. Jestem na oskp to nie wnikam zawsze bo można robić wszystko. Dzięki za czujność :lol:

Dzięki za czujność

Tu nie chodzi o czujność tylko pokrycia swoich informacji przepisami a nie na zasadzie "bo tak robią" "bo tak słyszałem".

Czyli konkretnie odnieść się do tego

zapis uprawnień PSK pozwala

[ Dodano: 27-05-2015, 09:58 ]

Jestem na oskp to nie wnikam zawsze bo można robić wszystko.

Niekoniecznie

Rozmawiałem kiedyś z diagnostą z psk i tak mówił. Ale faktycznie po analizie jego wyjaśnień i zapisu wynika jednoznacznie, że psk nie może nic pow. 3,5 t

Kończę temat bo myślę, że nie ma co dalej drążyć.

"bo tak robią" "bo tak słyszałem".
bo niestety ale tak bywa na wielu stacjach bo
wiedza skończyła się na 155 i art 66
i nikomu to nie przeszkadza -nawet starostwo do którego dochodzą takie wiadomości nic z tym nie robi ........................ jakoś to się kręci :cool::x

i nikomu to nie przeszkadza -nawet starostwo do którego dochodzą takie wiadomości nic z tym nie robi ........................ jakoś to się kręci

zatrudni drugiego i będzie dalej bił kasę ,a jak ten się nie sprawdzi to będzie następny i tak do czasu aż nikt nad tym nie zapanuje

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=235270&highlight=#235270

kowal w opisywanym przez Ciebie drugim przypadku również tajemnicą poliszynela jest fakt poruszony przez Ciebie co więcej nie tylko nadzór ale również służby wiedzą i co? I nic.