l-zawadzki Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 Interesuje mnie czy można przeprowadzić BT każdej przyczepy do 3,5 dmc, na każdej PSKP (nowej)?? Jeśli nie to jakie warunki musi spełniać taka stacja?? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jelon Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 Jeśli stacja ma wyróżnik E to może - ABTE Jeśli nie ma literki E to nie może robić przyczep, czyli stacje ABT Aby otrzymać symbol E stacja musi być przelotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 3. Stanowisko kontrolne może znajdować się w pomieszczeniu nieprzelotowym wyłącznie na stacji kontroli pojazdów przeprowadzającej badania techniczne pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t, przy czym na stacjach upoważnionych do przeprowadzania badań technicznych przyczep przeznaczonych do łączenia z tymi pojazdami długość stanowiska lub kanału przeglądowego powinna wynosić co najmniej 12 m. Wiecej tutaj http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20060400275 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 Aby otrzymać symbol E stacja musi być przelotowa Nie musi ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 Interesuje mnie czy można przeprowadzić BT każdej przyczepy do 3,5 dmc, na każdej PSKP (nowej)?? - są stacje z kanałem co przyczepki robią i są bez kanału (z podnośnikiem), ale przyczep nie robią. Niestety w decyzje nie zaglądałem, ani długości kanału/stanowiska nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 A jak myślicie - co z przyczepami powyżej 3,5 t, które łączone są z ciągnikami rolniczymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jast Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Powinny być badane na OSKP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Ale dlaczego przecież zapis uprawnień PSK pozwala na wykonywanie badań ciągników rolniczych bez ograniczenia dmc i przyczep do łączenia z nimi literka E nie posiada ograniczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 zapis uprawnień PSK pozwala na wykonywanie badań ciągników rolniczych bez ograniczenia dmc i przyczep Dawno było i nieprawda. Obecnie jest takie brzmienie zapisu : Art. 83. 1. Badanie techniczne jest przeprowadzane na koszt właściciela lub posiadacza pojazdu, w:1) podstawowej stacji kontroli pojazdów - w zakresie: a) okresowego badania technicznego pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z zastrzeżeniem lit. c, b) dodatkowych badań technicznych w odniesieniu do pojazdów, o których mowa w lit. a, z zastrzeżeniem ust. 1a, c) badań technicznych przyczep przeznaczonych do łączenia z pojazdami określonymi w lit. a, o ile stacja spełnia wymagania, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 84a ust. 1 pkt 1 ustawy w zakresie długości stanowiska kontrolnego; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 zapis uprawnień PSK pozwala na wykonywanie badań ciągników rolniczych bez ograniczenia dmc Mogę prosić o podstawę prawną? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 No dobra DARIO64 ma rację. Jestem na oskp to nie wnikam zawsze bo można robić wszystko. Dzięki za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Dzięki za czujność Tu nie chodzi o czujność tylko pokrycia swoich informacji przepisami a nie na zasadzie "bo tak robią" "bo tak słyszałem". Czyli konkretnie odnieść się do tego zapis uprawnień PSK pozwala [ Dodano: 27-05-2015, 09:58 ] Jestem na oskp to nie wnikam zawsze bo można robić wszystko. Niekoniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Rozmawiałem kiedyś z diagnostą z psk i tak mówił. Ale faktycznie po analizie jego wyjaśnień i zapisu wynika jednoznacznie, że psk nie może nic pow. 3,5 t Kończę temat bo myślę, że nie ma co dalej drążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 i tak mówił A jego wiedza skończyła się na 155 i art 66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 "bo tak robią" "bo tak słyszałem". bo niestety ale tak bywa na wielu stacjach bowiedza skończyła się na 155 i art 66 i nikomu to nie przeszkadza -nawet starostwo do którego dochodzą takie wiadomości nic z tym nie robi ........................ jakoś to się kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker100 Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 i nikomu to nie przeszkadza -nawet starostwo do którego dochodzą takie wiadomości nic z tym nie robi ........................ jakoś to się kręci zatrudni drugiego i będzie dalej bił kasę ,a jak ten się nie sprawdzi to będzie następny i tak do czasu aż nikt nad tym nie zapanuje http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=235270&highlight=#235270 kowal w opisywanym przez Ciebie drugim przypadku również tajemnicą poliszynela jest fakt poruszony przez Ciebie co więcej nie tylko nadzór ale również służby wiedzą i co? I nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi