Skocz do zawartości

FORD FOCUS Z USA a HAK

pingwin12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miałem na badaniu Forda focusa z USA klientowi kończył sie dowód tak więc chciałem ustalić masę F.3 zespołu pojazdów jednakże na tabliczce tego auta nic nie było na temat masy zespołu pojazdów a hak jest wbity od 6 lat i sa ustalone masy przyczep tak więc nie wpisałem nic odnosnie tej masy

Moje pytanie czy WK nie wróci klienta celem ustalenia tego F.3 jeżeli wróci co wtedy zrobic na jakiej podstawie to ustalić

a ogolnie zawsze ustalacie mase F.3 gdzy nie ma jej w dowodzie ?

Jeśli jest hak, to wypada.

jeżeli nie klient nie bedzie mogł przyniesc homologacji ??

... to katalogi, zapytanie w serwisie itp.

czyli katalog bez problemu przechodzi ? trzeba ewentualnie zapisać na jakiej podstawie ustaliłem tą masę ??

a poprzez dodanie o.1 i f.2 można by ?

no ok a jesli nie ma haka i nie ma f.3 to wpisujecie jak skonczya sie miejsca w dowodzie i klient wymienia dowód ???

pozatym nie mam katalogu ITS a katalogi te które mam nie mowią nic o masie zestawu czym sie posiłkować tak konkretnie ?

...

pozatym nie mam katalogu ITS a katalogi te które mam nie mowią nic o masie zestawu czym sie posiłkować tak konkretnie ?

...

Tylko dane producenta. (Homo, katalogi, instrukcja obsługi, serwis inne wiarygodne źródła )

Powtórzę .. SERWIS, INNE WIARYGODNE ŻRÓDŁA. Innymi słowy trzeba zadzwonić. Wyszukać numer w necie i tyrknąć.

Jeśli muszę zadzwonić, wyszukuję i zapisuję sobie numer na przyszłość.

Miałem na badaniu Forda focusa z USA klientowi kończył sie dowód tak więc chciałem ustalić masę F.3 zespołu pojazdów

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Nie ma obowiązku robić takich rzeczy, więc po cóż zabijać sobie głowę.

Jeżeli zawodzą wszelkie możliwe sposoby patrz przepisy: "...13. W razie powstania trudności w ustaleniu parametrów pojazdu, badanie techniczne może być przeprowadzone po przedstawieniu opinii rzeczoznawcy samochodowego, o którym mowa w art. 79a...." art. 81 biblii.

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Nie ma obowiązku robić takich rzeczy
U mnie niektóre DR wracają bez uzupełnienia danych, które powinny w nich być, więc piszę co widzę na TZ i tyle. Choć czasem widzę DR po sobie z rubrykami po staremu.

Kiedyś sądziłem, że ten bałagan to z niewiedzy diagnostów albo z ich nieróbstwa, dlatego są puste rubryki, bo urząd nie ma danych do uzupełnienia. Niestety to nie ich wina, że DR są z pustymi rubrykami i szybko się to nie zmieni. Nawet CEPik 2 tego nie zmieni podejrzewam.

Oczywiście, że nie ma. Badanie techniczne HAKa też nie wymusza uzupełniania żadnych danych (F3 czy też mas przyczep). To, że w niektórych częściach kraju jest taka "tradycja", to nie znaczy, że jest taki ustawowy obowiązek. Gdyby to był obowiązek to nie widzielibyśmy świecących pustką DR. Zobacz kiedy następuje ustalenie danych wg 776 i masz odpowiedź. Tylko w tych przypadkach jesteś zobowiązany do ustalania danych, a i to, zawsze możesz się posiłkować rzeczoznawcą, kiedy nie masz dostępu do jakiegoś parametru. Oczywiście jest to czynność dodatkowo płatna 6.9.

czyli w zasadzie nie trzeba nic wpisywac gdy klientowi konczy sie dowod jednakze jak WK wroci go do mnie bez skierowania a chca zeby byly dane uzupełnione to biore za to pieniadze