Zybi Napisano 18 Czerwiec 2015 Share Napisano 18 Czerwiec 2015 Witam pięknie Szanowne Towarzystwo I Bardzo proszę o pomoc. Wykonywałem BTP w latach 1988-1991 (nawet tych do przewozu mat. niebezpiecznych) Potem życie skierowało mnie w zupełnie inną stronę... Teraz kolega namawia mnie do powrotu do zawodu Mam świadectwa z PZMotu (Radomskiego centralnego ośrodka szkolenia diagnostów) Pracowałem jako diagnosta w KT PKS Czechowice-Dziedzice (który dawno nie istnieje) Nie mam żadnych dokumentów dot. uprawnień (to miał pracodawca, a ja nawet nie pamiętam numerów...) Powiedzcie proszę czy po tylu latach uprawnienia jeszcze są ważne i gdzie szukać (przynajmniej ich numerów, odpisów, czegokolwiek) Z góry Wam dziękuję za pomoc i przepraszam że gitarę na "dzień dobry" zawracam Pozdrawiam serdecznie Zybi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 19 Czerwiec 2015 Share Napisano 19 Czerwiec 2015 Jak mnie pamięć nie myli to w tych czasach uprawnienia były w gestii wojewody, to może tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 19 Czerwiec 2015 Share Napisano 19 Czerwiec 2015 Dostałeś ze Starostwa imienne uprawnienia diagnosty? Jeśli nie dostałeś , to chyba po herbacie - od początku. Znam diagnostę , który stracił uprawnienia na 5 lat(miał uprawnienia robione "po staremu), po upływie tego terminu Starostwo "zawinszowało" sobie nowy kurs i nowy egzamin w TDT. Znam też diagnostę, który zdawał egzaminy po staremu, z różnych względów nie był czynnym diagnostą, a jednak dostał imienne uprawnienia, w obecnym stanie prawnym. ....................... Zależy od Starostwa - jak się okazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker100 Napisano 19 Czerwiec 2015 Share Napisano 19 Czerwiec 2015 w gestii wojewody, to może tam to raczej do archiwum, po reformie administracyjnej (zmiana ilości województw) różne rzeczy mogły się dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zybi Napisano 19 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2015 Witam ponownie. Pięknie dziękuję za Wasze odpowiedzi Pamiętam (jak przez mgłę) że wtedy uprawnienia przez wojewodę były nadawane, czy z up. wojewody (ale nic bym sobie za to uciąć nie dał). Sęk w tym że pracowałem w kontroli technicznej PPKS Bielsko-Biała Odział II z siedzibą w Czechowicach-Dziedzicach, a to dwa różne województwa (z czego Bielskie nie istnieje) Archiwum firmy jest w Tychach ale bardzo nie kompletne... Uprawnienia mieć miałem, skoro miałem swoje pieczątki i przeprowadzałem BTP. Nie mam na to "papierów" i nawet numerów nie pamiętam Pytanie czy te dokumenty "gdziekolwiek" są i (jeśli tak to) gdzie... Pozdrawiam serdecznie Zybi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 20 Czerwiec 2015 Share Napisano 20 Czerwiec 2015 Pytanie czy te dokumenty "gdziekolwiek" są i (jeśli tak to) gdzie... na pewno gdzieś są -tylko trzeba sie zastanowić czy gra jest warta wysiłku jaki trzeba włożyć w bieganie po urzędach - bo tam by trzeba było zadać najpierw pytanie jak twój wydział komunikacji podejdzie do Wykonywałem BTP w latach 1988-1991 niektórzy musieli po sądach się ciągać ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DMG1 Napisano 24 Czerwiec 2015 Share Napisano 24 Czerwiec 2015 Miałem stare uprawnienia (dożywotnie?) i przerwę w zawodzie, po 1999 roku chciałem podjąć pracę jako diagnosta, zaniosłem uprawnienia i otrzymałem odpowiedź iż muszę je odnowić i zdać egzamin, ponieważ w 1999 roku zmieniły się przepisy i mam nieaktualne wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUR2214 Napisano 25 Czerwiec 2015 Share Napisano 25 Czerwiec 2015 Miałem stare uprawnienia (dożywotnie?) i przerwę w zawodzie, po 1999 roku chciałem podjąć pracę jako diagnosta, zaniosłem uprawnienia i otrzymałem odpowiedź iż muszę je odnowić i zdać egzamin, ponieważ w 1999 roku zmieniły się przepisy i mam nieaktualne wiadomości. Potwierdzam. Szkolenia i uprwanienia do 1999r sa niewazne. Trzena zaliczyc pozytywnie egazminy. Jak rowniez praktyka i wykształcenie powinno byc zgodne z obowiazujacymi przepisami.Proponuje zapytac u zródeł czyli w Starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 25 Czerwiec 2015 Share Napisano 25 Czerwiec 2015 Potwierdzam. Szkolenia i uprwanienia do 1999r sa niewazne. Mogę podstawę prawną na takie stwierdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 25 Czerwiec 2015 Share Napisano 25 Czerwiec 2015 Potwierdzam. Szkolenia i uprwanienia do 1999r sa niewazne. Przecież diagności pracujący przed 1999, czynni zawodowo, nie aktualzowali swoich uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUR2214 Napisano 25 Czerwiec 2015 Share Napisano 25 Czerwiec 2015 Nie podam podsstway. wiem tylko ,ze kolega ukonczył w 1998 r szkolenie,a w 2004r zlozyl dokumenty a Starosta odmowil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 26 Czerwiec 2015 Share Napisano 26 Czerwiec 2015 a Starosta odmowil. Inny starosta, bez problemu przyjął i wydał nowe uprawnienia,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 26 Czerwiec 2015 Share Napisano 26 Czerwiec 2015 Inny starosta, bez problemu przyjął i wydał nowe uprawnienia,,, Potwierdzam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 26 Czerwiec 2015 Share Napisano 26 Czerwiec 2015 kolega ukonczył w 1998 r szkolenie,a w 2004r zlozyl dokumenty a Starosta odmowil. O jaki powiat chodzi, bo na pewno nie o lubelski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryczynski A Napisano 28 Czerwiec 2015 Share Napisano 28 Czerwiec 2015 Więc przemeldować się zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 29 Czerwiec 2015 Share Napisano 29 Czerwiec 2015 albo walczyć jak zrobił to jeden z naszych kolegów -jak coś to mogę przesłać na maila wyrok sądu a tej sprawie -aby kolega się zorientował o co biega......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 29 Czerwiec 2015 Share Napisano 29 Czerwiec 2015 Tak jest ja po dziesięciu latach nie prcacowania na okręgówce na powrót dostałem materiały (towary)niebezpieczne, uprawnienia są dożywotnie, chyba, że "ktoś" je zabrał wyrokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 29 Czerwiec 2015 Share Napisano 29 Czerwiec 2015 uprawnienia są dożywotnie, chyba, że "ktoś" je zabrał wyrokiem Pod warunkiem, że ktoś je wcześniej uzyskał a z tym bywało różnie bo znam takich diagnostów, którzy zdobyli uprawnienia jeszcze przed wprowadzeniem jakichkolwiek rozszerzeń (Gaz, ADR itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skpauto Napisano 30 Czerwiec 2015 Share Napisano 30 Czerwiec 2015 Dwóch moich diagnostów zdawało egzaminy na nowych zasadach bez powodu, okazało się, że wyrokiem Sądu Najwyższego, powinni utrzymać swoje wcześniejsze uprawnienia, mimo przerwy w wykonywaniu zawodu i niedopełnieniu formalności zgłoszenia do Starosty prośby o wydanie nowych zaświadczeń. Poza tym Na SKP, czy OSKP pracodawcy mają obowiązek zatrudniać "uprawnionego diagnostę" ale ani słowa w Ustawie nie wspomina nikt o zakresie tych uprawnień. Posiadanie Zaświadczeni ze starostwa właściwego do adresu zamieszkania, uprawia właściciela do zatrudnienia i otworzenia SKP, lub OSKP. Oczywiście diagnosta nie może wykonywać badań pojazdów do których nie ma uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwester68 Napisano 3 Lipiec 2015 Share Napisano 3 Lipiec 2015 Czasem pracodawca nawet diagnosty nie zatrudnia lecz pracownika na innym stanowisku mającego uprawnienia i prowadzi stację kontroli pojazdów. A kontrole ślepe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 3 Lipiec 2015 Share Napisano 3 Lipiec 2015 A kontrole ślepe. Diagnosta też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi