Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbliża mi się termin odbioru stacji kontroli i jest dylemat z miernikiem as-120.rok pr.1999.

Firna Sonopan (monopolista w tej branży) ,uważa ,że przyrząd już się nie nadaje do eksploatacji i TDT przy odbiorze może mieć zastrzeżenia.Na stronie PISKP jest pismo , że można nadal używać tego urządzenia.Rozmawiałem z dziś z TDT i wykręcili się mówiąc , że proszę stosować się do przepisów.Jestem w kropce , może ktoś już miał odbiór stacji z tym miernikiem i powie czy się udało? - pozdrawiam

Napisano

Mieliśmy as-120 i tak samo był z 1999 r. I już 5 lat temu tdt zakwestionował sprzęt i trzeba było zmienić

Napisano

Podobnie było z analizatorami spalin jakiś czas temu.....ale czy podali podstawę prawną albo jakieś pismo?

Napisano

Ja mam taki z 2000r i problemów żadnych nie miałem z odbiorem, w zeszłym roku.Więc nie wiem na jakiej podstawie twierdzą, że się nie nadaje :shock:

Napisano
AS-200

Temat dotyczy AS-120

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Mam Sonopan AS-120 Z r.1997.

Jest na SKP do dnia dzisiejszego i nikt go nie zakwestionował ,a w corocznych kontrolach uczestniczył przedstawiciel TDT.

certyfikat zgodności ITS nr.Z/15/68/97 wazny od 19.03.1997 do 18.03.2000r.

No okoliczność odbioru pięcioletniego SKP,który jest przed nami, przyrząd został skalibrowany(świadectwo wzorcowania) przez akredytowane laboratorium pomiarowe.

Potrzebnie czy nie ,ale wrażenie jest na kontroli.... :-D:P

Napisano
Mam Sonopan AS-120 Z r.1997.

No okoliczność odbioru pięcioletniego SKP,który jest przed nami, przyrząd został skalibrowany(świadectwo wzorcowania) przez akredytowane laboratorium pomiarowe.

Potrzebnie czy nie ,ale wrażenie jest na kontroli.... :-D:P

Gdzie robiles wzorcowanie?

Napisano

Nie róbmy zamieszania jeżeli Urząd Miar i Wag nie wymaga legalizacji urządzenia (również TDT nie wymaga) to nie robimy. Nawet jeżeli producent rozsyła "dziwne" argumentacje

• 9 months later...