Gacek Napisano 30 Lipiec 2015 Napisano 30 Lipiec 2015 Mam do szanownego grona pytanie techniczne. Czasami na wahaczach w pojazdach ciężarowych jest dodatkowa taśma metalowa. Wygląda to tak, że z jednej strony wahacz jest połączony z ramą za pośrednictwem poduszki pneumatycznej, a z drugiej za pośrednictwem tulei metalowo-gumowej. Wahacz jest jakby "owinięty" wzdłuż blachą o grubości ok. 3mm. Nie wiem jaką to pełni funkcje, bo to jest kawał taśmy metalowej, który raczej nie jest w stanie przenosić istotnych sił. Raz widziałem to pęknięte i zastanawiam się czy takie coś dyskwalifikuje z przeglądu- na szczęście wóz miał parę innych usterek i przy okazji powiedziałem klientowi, żeby to też naprawił, ale gdyby byłoby tylko to, to miałbym dylemat czy wyłączyć klientowi z ruchu np. naczepę. Cytuj
IVVO Napisano 30 Lipiec 2015 Napisano 30 Lipiec 2015 Kolego - jest to zabezpieczenie w razie pęknięcia pół resora - ma zapobiec odjechania osi - pełni taką samą funkcję jak jak drugie pióra w zwykłym resorze zawinięte na pierwszym tzw. ucho Cytuj
Gacek Napisano 4 Sierpień 2015 Autor Napisano 4 Sierpień 2015 Przeszło mi to przez myśl, ale zawsze lepiej spytać bardziej doświadczonego kolegę Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi