Gacek Napisano 30 Lipiec 2015 Share Napisano 30 Lipiec 2015 Mam do szanownego grona pytanie techniczne. Czasami na wahaczach w pojazdach ciężarowych jest dodatkowa taśma metalowa. Wygląda to tak, że z jednej strony wahacz jest połączony z ramą za pośrednictwem poduszki pneumatycznej, a z drugiej za pośrednictwem tulei metalowo-gumowej. Wahacz jest jakby "owinięty" wzdłuż blachą o grubości ok. 3mm. Nie wiem jaką to pełni funkcje, bo to jest kawał taśmy metalowej, który raczej nie jest w stanie przenosić istotnych sił. Raz widziałem to pęknięte i zastanawiam się czy takie coś dyskwalifikuje z przeglądu- na szczęście wóz miał parę innych usterek i przy okazji powiedziałem klientowi, żeby to też naprawił, ale gdyby byłoby tylko to, to miałbym dylemat czy wyłączyć klientowi z ruchu np. naczepę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 30 Lipiec 2015 Share Napisano 30 Lipiec 2015 Kolego - jest to zabezpieczenie w razie pęknięcia pół resora - ma zapobiec odjechania osi - pełni taką samą funkcję jak jak drugie pióra w zwykłym resorze zawinięte na pierwszym tzw. ucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gacek Napisano 4 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2015 Przeszło mi to przez myśl, ale zawsze lepiej spytać bardziej doświadczonego kolegę Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi