S.K.P-POZNAŃ Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 Mandat za brak opon zimowych! 17.11.2005 12:21 Niemieckie ministerstwo komunikacji planuje zmianę kodeksu drogowego, aby skłonić kierowców do stosowania opon zimowych - podał w czwartek niemiecki dziennik "Sueddeutsche Zeitung". Jazda w zimowych warunkach bez zimowych opon ma kosztować 20 euro. Jeżeli brak odpowiedniego ogumienia spowodował zakłócenie w ruchu, właściciel pojazdu może dostać mandat w wysokości 40 euro - dowiedziała się gazeta. O tym, czy naruszono przepisy, decydować będzie na miejscu policja. Izba wyższa parlamentu, Bundesrat, zamierza w połowie grudnia wprowadzić do kodeksu nowy przepis: "Należy dostosować wyposażenie pojazdów drogowych do warunków zimowych". Obowiązkiem kierowcy będzie też posiadanie niezamarzającego płynu do wycieraczek. Opony w INTERIA.PL Ministerstwo zastrzega, że nowe przepisy nie oznaczają wprowadzenia powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych. Urzędnicy mają kłopot z ustaleniem obowiązującej na terenie całego kraju definicji zimy - wyjaśnia "SZ". Jak dojechać bezpiecznie do lata? Niemiecki automobilklub ADAC popiera plany zmiany przepisów. Z danych szacunkowych wynika, że 20 milionów z 45,4 milionów samochodów poruszających się po niemieckich drogach nie zmienia opon na zimę. "SZ" przypomina, że zimowe opony powinny mieć bieżnik o profilu co najmniej 1,6 milimetra, jednak zalecane są cztery milimetry. Bez "zimówek" nie wjedziemy również na Litwę. Zgodnie z litewskim Kodeksem ruchu drogowego, w okresie jesienno-zimowym samochody o masie do 3,5 tony muszą jeździć na oponach zimowych - przypomina polska Straż Graniczna. W czwartek na przejściu granicznym w Budzisku (Podlaskie) nie wpuszczono na Litwę dwóch polskich kierowców, którzy jechali samochodem na letnich oponach. "Po stwierdzeniu tego faktu przez litewskie służby, zostali oni zawróceni do Polski" - poinformowała rzeczniczka Podlaskiego Oddziału SG w Białymstoku Anna Wołoszyn. "Zwracamy na to uwagę kierowcom wybierającym się na Litwę w okresie jesienno-zimowym, by nie spotkała ich niemiła niespodzianka" - dodała Wołoszyn. Nakaz używania opon zimowych obowiązuje na Litwie od 10 listopada do 1 kwietnia. Wprowadzony został do tamtejszego Kodeksu ruchu drogowego dwa lata temu. (INTERIA.PL/PAP) Cytuj
Darek :-) Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 Ja mam zimówki na kołach, ale ile jest takich których na nie nie stać, a muszą jeździć? Jak polskie władze policzą, że wprowadzając nakaz przystosowania samochodu do zimy można zarobić to mamy to jak w banku. Darek Cytuj
Psuj Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 ale ile jest takich których na nie nie stać, a muszą jeździć Tak mi się klienci tłumaczą z usterek "na razie krucho z kasą ale potem wymienię ten sworzeń..." Odpowiedź jest tylko jedna stać na konia to stać i na bata... life is brutal... [ Dodano: Pon Lis 28, 2005 2:34 pm ] A propos, dzisiaj robiłem badanie hamulców auta po wypadku (babka wzięła pieszego do środka przez przednią szybę) dla policji. I moje pytanie - Czy jakby miała zimowe opony to może by wyhamowała - już się nie dowiem ale takie wątpliwości rodzą się od razu. Cytuj
kowal Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 http://www.policja.pl/portal/pol/1/4774/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi