Skocz do zawartości

ciagnik sam

wojtf23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. zakupiłem ciągnik marki Sam. pierwsza rejestracja 1980, ilość osób 1 pojemność 600 etylina. Mam pytanie odnośnie kilku rzeczy a dokładnie co zrobić żebym mógł przewozić dodatkowo jeszcze jedną osobę czyi w dowodzie mieć wbite 2 osobowy, zwiększyć pojemność poprzez wymianę silnika na nowy oraz czy można ubiegać się o nowe numery ramy jeżeli chciałbym chciałbym ją powiększyć albo zrobić nową.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• wojtf23

13

• michal_k

10

• Psuj

8

• Grzegorz Łódź

8

co zrobić żebym mógł przewozić dodatkowo jeszcze jedną osobę czyi w dowodzie mieć wbite 2 osobowy, zwiększyć pojemność poprzez wymianę silnika na nowy

Dokonać "zmian konstrukcyjnych"

czy można ubiegać się o nowe numery ramy jeżeli chciałbym chciałbym ją powiększyć

Nie

albo zrobić nową.

Tak

dobrze tylko teraz jak wyglada sprawa jeżeli ja zrobił bym nową ramę a mam papiery na starą to co bez problemu ją mi wbija czy będzie wg nowych zasad czyli jednym słowem nie zarejestrują mi jej.

A jak dokonać zmian konstrukcyjnych??? jechać do WK i powiedzieć że chcę dołożyć jedno siedzenie więcej bo jest wystarczająco miejsca i zmienić silnik i oni minie wyślą do SKP czy jechać prosto do SKP i powiedzieć to samo.

jak wyglada sprawa jeżeli ja zrobił bym nową ramę a mam papiery na starą

To się nazywa chyba "paserstwo",ale nie jestem pewny.

[ Dodano: 10-08-2015, 10:23 ]

jechać prosto do SKP

I tam udzielą odpowiednich informacji.

Koledzy napiszą co i jak

Znaczy się, jak obejść dopuszczenie jednostkowe.

Możesz zrobić co chcesz nawet nowy ciągnik

A nie będzie nowy ? Zależy na jaki WK trafi .

4. Dopuszcza się umieszczenie w ciągniku rolniczym i leśnym siedzenia dla pasażera, o ile spełnione są następujące warunki:

1) siedzenie powinno być tak umieszczone, aby pasażer nie był narażony na niebezpieczeństwo i nie stwarzał ograniczenia w kierowaniu ciągnikiem;

2) siedzenie powinno być wyposażone w oparcie ustalające boczne i tylne o wysokości co najmniej 200 mm; wymagania tego nie stosuje się, jeżeli oparcie siedzenia jest utworzone przez część kabiny lub ramy ochronnej;

3) poduszka siedzenia powinna być miękka i elastyczna;

4) ciągnik powinien być wyposażony w podnóżek na stopy pasażera oraz uchwyty ręczne umożliwiające dostęp do siedzenia pasażera oraz ułatwiające pasażerowi utrzymanie tej pozycji;

5) siedzenie powinno mieć co najmniej 400 mm szerokości i 300 mm głębokości;

6) oparcie siedzenia powinno mieć wysokość co najmniej 200 mm; warunku nie stosuje się do ciągników, w których istnieje zamknięta konstrukcyjnie przestrzeń za siedzeniem pasażera;

7) wolna przestrzeń ponad powierzchnią siedzenia dla pasażera powinna wynosić 920 mm; jeżeli ciągnik spełnia wszystkie wymagania dotyczące ochrony kierowcy, lecz jego konstrukcja uniemożliwia wolną przestrzeń o takim wymiarze, to warunek dotyczący wolnej przestrzeni ponad powierzchnią siedzenia dla pasażera można ograniczyć do 800 mm, o ile część dachu nad siedzeniem pasażera będzie miała właściwe miękkie pokrycie;

8 ) górna część wolnej przestrzeni nad siedzeniem pasażera może być ograniczona z tyłu i z boków wyłącznie przez promień nieprzekraczający 300 mm, przy czym jako wolną przestrzeń rozumie się w tym przypadku obszar zaczynający się w pionie nad przednim skrajem siedzenia dla pasażera;

9) wyposażenie w siedzenie dla pasażera nie może powodować powiększenia szerokości całkowitej ciągnika.

5. Wymagania ust. 4 dotyczą siedzenia dla pasażera w ciągnikach rolniczych i leśnych mających maksymalną prędkość konstrukcyjną od 6 km/h do 40 km/h i najmniejszy rozstaw kół powyżej 1250 mm.

Nie paserstwo :mad: Mam ciagnik cały i papiery do niego. Tylko myślałem nad powiększeniem ramy. A ciąć go i potem spawać a potem ciągnąć drzewo z lasu to chyba lekki absurd. Dlatego myślałem zrobić wszystko za jednym razem. Miejsca jest dość żeby wstawić drugie siedzenie tylko trochę mało na większy silnik i dodatkowy przedni napęd. Dlatego się pytałem czy jest możliwość zrobienia nowej ramy i poproszenia o nowy numer ramy tylko pytanie jest kolejne skoro bym zrobił ramę to czy automatycznie kwalifikuję się do nowych przepisów czyli jednym słowem brak możliwości rejestracji Traktora SAM no chyba że ma miał bym min. 10 tyś. zł. i przejść wszystkie normy. No chyba że to nie będzie potrzebne.

Proszę o odpowiedź jak moja sprawa może wyglądać.

czy jest możliwość zrobienia nowej ramy i poproszenia o nowy numer ramy

Tak, rama to element wymienny. Starosta wydaje decyzję nadając nowy numer ramy, ale konieczne jest przedstawienie dowodu własności ramy bez numeru. Nie gwarantuję, że w Twoim urzędzie wystarczyłoby oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że sam zbudowałeś tą ramę z własnych materiałów, więc jesteś jej właścicielem.

Inne zmiany (dołożenie siedzenia, wymiana silnika) podlegają ocenie przez diagnostę, który stwierdzi, czy zmiany odpowiadają warunkom technicznym (niektóre warunki stosuje się odpowiednio do daty I rejestracji pojazdu). Także wymiana ramy musi być potwierdzona odpowiednim badaniem dodatkowym z opisem zmian, w którym diagnosta stwierdzi, że po wymianie pojazd spełnia warunki techniczne.

Ok. czyli jednym słowem iść do WK zapytać się albo upewnić się czy przejdzie takie coś. I wg. was po zrobieniu nowej ramy bez problemu zarejestrują mi go nie patrząc na zmianę przepisów po 22 czerwca 2013r. ( brak możliwości rejestracji sam)

A i jeszcze jedno pytanie jaką maks. prędkość może osiągać traktor sam??? Taką samą jak seryjny ciągnik rolniczy czyli 30km/h

To są zmiany konstrukcyjne + wymiana ramy, a nie rejestracja nowego pojazdu. Do zmian wystarczy dodatkowe badanie techniczne z opisem zmian (oczywiście z wynikiem pozytywnym).

Maksymalna prędkość, zgodnie z warunkami technicznymi, 40 km/h. Natomiast na drodze max 30 km/h.

A jak by wszystko było ok. To tabliczkę dostaję w WK. Czy muszę gdzieś jechać żeby mi nabili numer ramy???? Aha a jak wygląda sprawa pojazdu Sam a traktora Sam. Jedno i to samo czy pojazd jest odrębną sprawą. Chodzi np. o to czy można zmienić przeznaczenie Sama ???

To tabliczkę dostaję w WK. Czy muszę gdzieś jechać żeby mi nabili numer ramy????

WK wydaje decyzję, a stacja kontroli pojazdów wskazana w tej decyzji nabija numer i wykonuje tabliczkę znamionową zastępczą.

Chodzi np. o to czy można zmienić przeznaczenie Sama ???

W SAM-ie dopuszczalne są zmiany konstrukcyjne, tak jak w każdym innym pojeździe.

- nowa rama

- nowe siedliska (pewnie nowa kabina)

- nowy silnik

- nowy napęd 4x4

- nowa tabliczka

- ........................

- za chwilę zmiana DMC

:evil::evil::evil::evil::evil::evil:

No Michał dalej jak to zrobić? ;D

Chyba pomyliłem forum, ale cóż chętnie się douczę jak by do mnie taki wyuczony forumowicz przyjechał :P

Panie moderatorzy skoro kilka osób mnie wyśmiewa a Pan pyta co to za ciągnik co ramę ma to chyba mało Pan widział ciągników a tym bardziej samow, teściu miał samą na podzespołach star 66 i silnik z mtz 50 i miał ramę, mój traktor seryjny belarus mtz 82 jest na konstrukcji pół ramy, most ze skrzynią, redaktorem to jedno do tego przychodzą dwie posłusznie czyli element ramy na której jest osadzony silnik na poduszce a z drugiej strony jest przymocowany do skrzyni, sama którego mam C hd miałbym przerobić pod siebie, a skoro kupiłem sama to raczej nie myślę o nowym i zbudowaniu góry od podstaw bo Tak czy siak i tak bym go nie zarejestrowal bo głupki co siedzą za stółami wymyślili takie a nię inne przepisy,

nie myślę o nowym i zbudowaniu góry od podstaw bo Tak czy siak i tak bym go nie zarejestrowal bo głupki co siedzą za stółami wymyślili takie a nię inne przepisy,

Według mnie jako diagnosty akurat te przepisy są jak najbardziej OK.