Skocz do zawartości

Badanie techniczne ciagnika rolniczego

loboda1a

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jak ugryźć temat. Klient zgubił dowód rejestracyjny (jak twierdzi 18 lat temu) Od tego momentu oczywiście nie robił badań technicznych ani też nie opłacał OC. Na jakiej podstawie mam zrobić badanie techniczne? Twierdzi że WK kazał mu zapytać na stacji diagnostycznej czy zrobimy mu badanie bez próbnych tablic. Moim zdaniem najpierw próbne tablice i dopiero badanie techniczne. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Ja bym żądał PC, a jak się okaże że był kradziony? Nie masz możliwości weryfikacji.

Czy ewentualnie wykonanie badania okresowego na podstawie umowy kupna sprzedaży jest zgodne z procedurą? W tym konkretnym przypadku ,podobno klient posiada taką umowę .

Ja wysłałem klienta po PC.

wykonanie badania okresowego na podstawie umowy kupna sprzedaży

Teraz to gadasz, jakbyś procedur nie znał ,,,

Z umową to go izby skarbowej poślij ,,,

wykonanie badania okresowego na podstawie umowy kupna sprzedaży

Teraz to gadasz, jakbyś procedur nie znał ,,,

Z umową to go izby skarbowej poślij ,,,

No właśnie, tylko jak słyszysz od klienta że pani z WK zapytała czy ma umowę KS i odesłała do Stacji kontroli zapytać czy zrobią bez PC to sam już głupieję co jest dobrze a co źle. Wolę zapytać Was bardziej doświadczonych diagnostów. Myślałem że WK powinien konkretnie klienta poinformować co i jak należy zrobić.

Tu masz po ostatniej aktualizacji;

„1) identyfikację pojazdu, w tym:

a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu

z danymi w:

– dowodzie rejestracyjnym,

– pozwoleniu czasowym, w tym dla pojazdu, o którym mowa w art. 70d ust. 3 ustawy wraz z kartą

pojazdu, o ile została wydana,

– karcie pojazdu dla pojazdu zarejestrowanego, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa

w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 18 czerwca 2014 r. w sprawie

centralnej ewidencji pojazdów (Dz. U. poz. 816),

– pokwitowaniu, o którym mowa w art. 132 ust. 2 ustawy, łącznie z danymi i informacjami, o których

mowa w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 18 czerwca 2014 r. w sprawie

centralnej ewidencji pojazdów,

Panowie jak ugryźć temat. Klient zgubił dowód rejestracyjny (jak twierdzi 18 lat temu) Od tego momentu oczywiście nie robił badań technicznych ani też nie opłacał OC. Na jakiej podstawie mam zrobić badanie techniczne? Twierdzi że WK kazał mu zapytać na stacji diagnostycznej czy zrobimy mu badanie bez próbnych tablic. Moim zdaniem najpierw próbne tablice i dopiero badanie techniczne. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Próbne tablice i dopiero badanie techniczne. Chyba że ma kartę pojazdu wtenczas karta pojazdu + info z CEPiK ( DU poz 1076 z dnia 2.07.2015 par 1 ust 2)

Chyba że ma kartę pojazdu

Od kiedy wydają karty dla "tjaktojów" ?

Art. 77. 1. Producent lub importer nowych pojazdów jest obowiązany wydać kartę pojazdu dla każdego pojazdu samochodowego wprowadzonego do obrotu handlowego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Nie popadajmy w paranoję , BEZ TALBIC można tylko i wyłącznie dla pojazdów sprowadzonych, przed pierwszą rejestracją. W tym konkretnym przypadku bez TTR i PC nie ma mowy o badaniu z wynikiem "P".