stachu121 Napisano 21 Wrzesień 2015 Share Napisano 21 Wrzesień 2015 Witam, Szukam w zasobach internetu informacji na temat wymogów jakie należy spełniać, aby zostać certyfikowanym rzeczoznawcą samochodowym. Można znaleźć mnóstwo informacji lecz są one rozbieżne względem siebie. Mam za sobą studia kierunkowe- mgr inż. Elektronika i diagnostyka pojazdów Ponad dwuletni staż pracy (w tym dwa lata- wyceny pojazdów oceny techniczne, ekspertyzy sądowe) Należę do SITK o/Radom W związku z powyższym mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi: Jaką jednostkę certyfikacyjną wybrać? Na czym polega opisywany wszem patronat jednostki certyfikacyjnej nad certyfikowanym rzeczoznawcą? Czy z tytułu bycia rzeczoznawca certyfikowanym, ponosi się jakieś koszty (przynależności itp) ? Jakie kategorie prawa jazdy nalezy posiadać oprócz kat. b? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekacprzak Napisano 22 Grudzień 2015 Share Napisano 22 Grudzień 2015 Witam, W związku z powyższym mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi: Jaką jednostkę certyfikacyjną wybrać? Na czym polega opisywany wszem patronat jednostki certyfikacyjnej nad certyfikowanym rzeczoznawcą? Czy z tytułu bycia rzeczoznawca certyfikowanym, ponosi się jakieś koszty (przynależności itp) ? Jakie kategorie prawa jazdy nalezy posiadać oprócz kat. b? Pozdrawiam, - Ja bym wybrał SRTSiRD Warszawa , ul . Kochanowskiego. - na priv mogę dać namiar do osoby która się tym na co odzień zajmuje i poda Ci kryteria jakie trzeba spełnić oprócz tych ogólnych . Mogę powiedzieć , że Certyfikacja kosztuje średnio około 1000 zł . Musisz przedstawić po 10 ekspertyz lub wycen z każdej specjalności o jaką się starasz . Odbyć egzamin. Certyfikat masz na 3 lata . Patronat - Niestety kosztuje to na rok jakieś 200-300 zł . Jako Certyfikowany rzeczoznawca masz coś w rodzaju "książki skarg i zażaleń " . Klienci niezadowoleni, z twoich usług , nierzetelnie wykonanej twojej pracy, mają prawo wnieść skargę do nadzorującej Cię instytucji Certyfikującej . Skargi są brane pod uwagę przy ponownej certyfikacji . - Musisz posiadać prawo jazdy kategorii A,B, C1 lub C zgodnie z Art. 79a. 1. z Prawa o Ruchu Drogowego . Certyfikacja to nie wszystko. Na koniec mając certyfikat składasz wniosek do Ministerstwa Transportu o wpis na listę "Rzeczoznawców Certyfikowanych" Opłata - ? Na koniec życzę miłej pracy i dużo zleceń aby zarobić na te wszystkie opłaty powyżej :> Temat z września ,może do tej poru już to wszystko ogarnąłeś, ale też jak ty staram się o uprawnienia rzeczoznawcy więc co nieco się już dowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 23 Grudzień 2015 Share Napisano 23 Grudzień 2015 W Ministerstwie opłata 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diagnostic36 Napisano 4 Luty 2022 Share Napisano 4 Luty 2022 Witam. Obecnie pracuję na OSKP (od 8 miesięcy). Interesują mnie uprawnienia rzeczoznawcy samochodowego. W związku z tym mam kilka pytań: 1) Jakie konkretnie są wymagania aby takie uprawnienia otrzymać?: - co oznaczają 2 lata doświadczenia w zawodzie, czy chodzi tu o stanowisko diagnosty samochodowego, czy np. bezpłatna praktyka zawodowa w warsztacie samochodowym też jest wliczana? - mam prawo jazdy kat. A i B. Nie posiadam jeszcze kat C. Jeśli chodzi o kat. C lub C1 to czy wymagana jest licencja zawodowa czy tylko zwykła kat. C lub C1? 2) ile trwa kurs? Ile kosztuje taki kurs (słyszałem, że w granicach 30.000 PLN)? Słyszałem również, że jest możliwość odbycia kursu on-line, czy jest możliwe dofinansowanie takiego kursu - jeśli tak to jakie są kryteria otrzymania takiego dofinansowania? 3) jakie są realne zarobki rzeczoznawcy samochodowego na chwilę obecną w Polsce? 4) jaką jednostkę w PL polecacie - powtarzam polecacie - jako godną zaufania i z profesjonalnym podejściem. W Polsce jest tych jednostek mnóstwo i ciężko się zdecydować. Prawdę mówiąc w internecie najbardziej profesjonalnie wygląda firma Ekspertmot ul. Kochanowskiego Warszawa - tak jak pisał kolega wyżej. Potwierdzacie to? Szczerze dziękuję za odpowiedź w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 4 Luty 2022 Share Napisano 4 Luty 2022 Napisz do @markes30 on Ci wszystko wytłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 4 Luty 2022 Share Napisano 4 Luty 2022 Albo odszukaj kogoś z Twojego regionu ... https://www.gov.pl/web/infrastruktura/lista-rzeczoznawcow-samochodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi