Skocz do zawartości

kolizja anglikiem

domicar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki szybki temat. Przyjechał człowiek z wysp do polski na urlop, i pech chciał, że miał kolizję. delikatnie uszkodzony przód, ale policja zatrzymała dowód rejestracyjny (na PW - uszkodzenia pokolizyjne), i człowiek ma tydzień na zrobienie badania i odebranie dowodu na policji. Moje pytanie jest takie: robimy badanie pokolizyjne to oczywiste ale czy musi samochód być dostosowany do ruchu prawostronnego, swiatła, zegary, lusterka itd (bo to trochę bezsensu skoro za dwa tygodnie wraca na wyspy), czy wystarczy założyć sprawne elementy angielskie i zrobić badanie z wynikiem pozytywnym?

• Odpowiedzi 142
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• michal_k

35

• Paprock

17

• JANUSZ60

13

• ketiw38

11

Top Posters In This Topic

Posted Images

badanie pokolizyjne , a w uwagach poj. przystosowany do ruchu lewostronnego

[ Dodano: 28-10-2015, 12:51 ]

nigdy nie miałem takiego przypadku , ale chyba tyko w ten sposób odbierze dowód

W mojej ocenie sytuacja patowa,ponieważ w zakres tego badania wchodzą warunki Okresowego (nie spelnia naszych warunków).Mogę się mylić,ale jeśli nie chce dostosować do naszych warunków to chyba tylko Laweta :) Temat ciekawy,co na to koledzy?

Robimy dodatkowe 4.2 w zakresie uszkodzeń. Pojazd zarejestrowany w GB ma spełniać ich warunki nie nasze. Jeśli w wyniku kolizji uszkodzono reflektory to powinni założyć "angielskie".

Pojazdy zarejestrowane za granicą obowiązuje Konwencja Wiedeńska z roku 1968.

Czy przy okresowym również?

Pojazd zarejestrowany w GB ma spełniać ich warunki nie nasze.

A od kiedy to badanie techniczne polega na sprawdzeniu warunków angielskich? 776 nie obowiązuje?

i człowiek ma tydzień na zrobienie badania i odebranie dowodu na policji
- bo może po siedmiu dniach za skomplikowana procedura :x
5. Zatrzymany dokument pojazdu zarejestrowanego za granicą, z wyjątkiem przypadków określonych w ust. 1 pkt 4 i 6, pozostawia się w jednostce Policji przez okres 7 dni.

Po upływie tego terminu dokument przekazywany jest przedstawicielstwu państwa, w którym pojazd jest zarejestrowany.

Jednak wolałbym uzyskać odpowiedź na pytanie - czy przy okresowym też stosować Konwencję i warunki z kraju rejestracji? A jeśli nie to dlaczego przy dodatkowym ma być stosowana?

Ma sens, bo nie rozumiem, czemu wybierasz sobie rodzaje badań i uzależniasz od tego stosowanie warunków technicznych.

Może prościej - przy których badaniach nie stosujesz polskich warunków i na jakiej podstawie?

michal_k, zgadzam się z Tobą, że JANUSZ60, nie ma racji ale jakie widzisz rozwiązanie w tej sytuacji? Literalnie to badanie musi zakończyć się N ale czy to pozwoli na odzyskanie DR?

To już decyzja policji, czy badanie z wynikiem N z wymienionymi usterkami (wynikającymi z naszych warunków technicznych, a nie ze stanu technicznego pojazdu) stanowi podstawę zwrotu DR. Wydaje się, że tak, bo uszkodzenia powypadkowe będą de facto usunięte.

Po pierwsze jak już robiłbym coś takiego, to owszem wynik... No i tu zaciąłem troszkę się, bo jakąś dziwną mam tabelkę, że nie bardzo widzę usterkę w zakresie oświetlenia w stosunku do obowiązujących w PL warunków technicznych.

Po drugie wpisałbym w uwagach, że pojazd przystosowany jest do ruchu lewostronnego z kierownicą po prawej stronie, i oklepaną treść o usunięciu czy tam braku przyczyny zatrzymania dowodu rejestracyjnego.

Po trzecie nie widzę przeciwwskazań aby z negatywem dowodu nie otrzymać.

Po czwarte zatrzymany dowód należy przesłać przedstawicielstwu, a jak tam rozegra się sprawa to już może być całkiem inna bajka.

Po czwarte zatrzymany dowód należy przesłać przedstawicielstwu, a jak tam rozegra się sprawa to już może być całkiem inna bajka.

Mówimy o zwrocie dowodu przez policję do siedmiu dni, przed wysyłaniem go dalej,,,

[ Dodano: 29-10-2015, 11:11 ]

michal_k, zgadzam się z Tobą, że JANUSZ60, nie ma racji

Tu nawet nie można mówić o racji, dopóki nikt oficjalnie nie powie jak takie przypadki traktować, bo przepisy są tu niejasne,,,

Literalnie to badanie musi zakończyć się N ale czy to pozwoli na odzyskanie DR?

A jeśli wykonując dodatkowe, nie określam wyniku badania (zgodnie z lokalnym zaleceniem) ?

Mówimy o zwrocie dowodu przez policję do siedmiu dni, przed wysyłaniem go dalej,,,

No wiem, ale nie wiem skąd taki obyczaj.

Te durnoty w stylu "panie zobacz pan ino te tu światło pali, bo mi za to dowód zabrali, ale kazali od pana zaświadczenie dać, to mi wnet oddadzą jeszcze dzisiaj".

Nie znam się na tym. Brodaty milczy albo w gierki przycina, ale mi się wydaję, że nie wolno zatrzymanych dowodów, ot tak sobie zwracać kiedy się chce. Raz to jest do trzech dni, a raz do siedmiu widzę. Niezwłocznie to niezwłocznie i trzymania w szufladzie nie ma. Tu może pozostać do siedmiu dni. OK. Lecz nic w sposobie zwracania zatrzymanego dokumentu o przedstawieniu zaświadczenia z SKP nie ma.

No a jest gdzieś o zwrocie zatrzymanego zagranicznego dowodu rejestracyjnego na podstawie przeprowadzonego dodatkowego badania technicznego z wynikiem pozytywnym oraz załączonym zaświadczeniem do tego wszystkiego???