domicar Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Witam. Mam taki szybki temat. Przyjechał człowiek z wysp do polski na urlop, i pech chciał, że miał kolizję. delikatnie uszkodzony przód, ale policja zatrzymała dowód rejestracyjny (na PW - uszkodzenia pokolizyjne), i człowiek ma tydzień na zrobienie badania i odebranie dowodu na policji. Moje pytanie jest takie: robimy badanie pokolizyjne to oczywiste ale czy musi samochód być dostosowany do ruchu prawostronnego, swiatła, zegary, lusterka itd (bo to trochę bezsensu skoro za dwa tygodnie wraca na wyspy), czy wystarczy założyć sprawne elementy angielskie i zrobić badanie z wynikiem pozytywnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 badanie pokolizyjne , a w uwagach poj. przystosowany do ruchu lewostronnego [ Dodano: 28-10-2015, 12:51 ] nigdy nie miałem takiego przypadku , ale chyba tyko w ten sposób odbierze dowód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 W mojej ocenie sytuacja patowa,ponieważ w zakres tego badania wchodzą warunki Okresowego (nie spelnia naszych warunków).Mogę się mylić,ale jeśli nie chce dostosować do naszych warunków to chyba tylko Laweta Temat ciekawy,co na to koledzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Robimy dodatkowe 4.2 w zakresie uszkodzeń. Pojazd zarejestrowany w GB ma spełniać ich warunki nie nasze. Jeśli w wyniku kolizji uszkodzono reflektory to powinni założyć "angielskie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Pojazdy zarejestrowane za granicą obowiązuje Konwencja Wiedeńska z roku 1968. Wykonujesz badanie dodatkowe i potwierdzasz ustanie przyczyny zatrzymania dowodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek.g Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 I wszystko jasne,mnie trochę poniosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domicar Napisano 28 Październik 2015 Autor Share Napisano 28 Październik 2015 Ok, dzięki. I wszystko jasne. Robimy powypadkowe po naprawie i niech wraca na wyspy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Pojazdy zarejestrowane za granicą obowiązuje Konwencja Wiedeńska z roku 1968. Czy przy okresowym również? Pojazd zarejestrowany w GB ma spełniać ich warunki nie nasze. A od kiedy to badanie techniczne polega na sprawdzeniu warunków angielskich? 776 nie obowiązuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Moim zdaniem N za światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 i człowiek ma tydzień na zrobienie badania i odebranie dowodu na policji- bo może po siedmiu dniach za skomplikowana procedura 5. Zatrzymany dokument pojazdu zarejestrowanego za granicą, z wyjątkiem przypadków określonych w ust. 1 pkt 4 i 6, pozostawia się w jednostce Policji przez okres 7 dni. Po upływie tego terminu dokument przekazywany jest przedstawicielstwu państwa, w którym pojazd jest zarejestrowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Czy przy okresowym również? Okresowe inne niż te przed pierwszą rejestracją w kraju, póki co nas nie interesują ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Okresowe inne niż te przed pierwszą rejestracją w kraju A jakież to są inne? Czemu przy okresowym chcesz stosować inne warunki niż przy dodatkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 A jakież to są inne? Już zarejestrowanych w kraju ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Jednak wolałbym uzyskać odpowiedź na pytanie - czy przy okresowym też stosować Konwencję i warunki z kraju rejestracji? A jeśli nie to dlaczego przy dodatkowym ma być stosowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 wolałbym uzyskać odpowiedź Dopóki nie wykonujemy takich badań, pytanie Twoje nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Ma sens, bo nie rozumiem, czemu wybierasz sobie rodzaje badań i uzależniasz od tego stosowanie warunków technicznych. Może prościej - przy których badaniach nie stosujesz polskich warunków i na jakiej podstawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 przy których badaniach nie stosujesz polskich warunków Przy żadnych, po prostu nie robiłem jeszcze takiego badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 michal_k, zgadzam się z Tobą, że JANUSZ60, nie ma racji ale jakie widzisz rozwiązanie w tej sytuacji? Literalnie to badanie musi zakończyć się N ale czy to pozwoli na odzyskanie DR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 To już decyzja policji, czy badanie z wynikiem N z wymienionymi usterkami (wynikającymi z naszych warunków technicznych, a nie ze stanu technicznego pojazdu) stanowi podstawę zwrotu DR. Wydaje się, że tak, bo uszkodzenia powypadkowe będą de facto usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz70 Napisano 29 Październik 2015 Share Napisano 29 Październik 2015 Wynik nie powinien mieć znaczenia, gdyż: 6. Zwrot zatrzymanego dokumentu następuje niezwłocznie po ustaniu przyczyny uzasadniającej jego zatrzymanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 29 Październik 2015 Share Napisano 29 Październik 2015 Po pierwsze jak już robiłbym coś takiego, to owszem wynik... No i tu zaciąłem troszkę się, bo jakąś dziwną mam tabelkę, że nie bardzo widzę usterkę w zakresie oświetlenia w stosunku do obowiązujących w PL warunków technicznych. Po drugie wpisałbym w uwagach, że pojazd przystosowany jest do ruchu lewostronnego z kierownicą po prawej stronie, i oklepaną treść o usunięciu czy tam braku przyczyny zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Po trzecie nie widzę przeciwwskazań aby z negatywem dowodu nie otrzymać. Po czwarte zatrzymany dowód należy przesłać przedstawicielstwu, a jak tam rozegra się sprawa to już może być całkiem inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 29 Październik 2015 Share Napisano 29 Październik 2015 Po czwarte zatrzymany dowód należy przesłać przedstawicielstwu, a jak tam rozegra się sprawa to już może być całkiem inna bajka. Mówimy o zwrocie dowodu przez policję do siedmiu dni, przed wysyłaniem go dalej,,, [ Dodano: 29-10-2015, 11:11 ] michal_k, zgadzam się z Tobą, że JANUSZ60, nie ma racji Tu nawet nie można mówić o racji, dopóki nikt oficjalnie nie powie jak takie przypadki traktować, bo przepisy są tu niejasne,,, Literalnie to badanie musi zakończyć się N ale czy to pozwoli na odzyskanie DR? A jeśli wykonując dodatkowe, nie określam wyniku badania (zgodnie z lokalnym zaleceniem) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 29 Październik 2015 Share Napisano 29 Październik 2015 Mówimy o zwrocie dowodu przez policję do siedmiu dni, przed wysyłaniem go dalej,,, No wiem, ale nie wiem skąd taki obyczaj. Te durnoty w stylu "panie zobacz pan ino te tu światło pali, bo mi za to dowód zabrali, ale kazali od pana zaświadczenie dać, to mi wnet oddadzą jeszcze dzisiaj". Nie znam się na tym. Brodaty milczy albo w gierki przycina, ale mi się wydaję, że nie wolno zatrzymanych dowodów, ot tak sobie zwracać kiedy się chce. Raz to jest do trzech dni, a raz do siedmiu widzę. Niezwłocznie to niezwłocznie i trzymania w szufladzie nie ma. Tu może pozostać do siedmiu dni. OK. Lecz nic w sposobie zwracania zatrzymanego dokumentu o przedstawieniu zaświadczenia z SKP nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz70 Napisano 29 Październik 2015 Share Napisano 29 Październik 2015 W tym wypadku, nie ma żadnego "niezwłocznie", jest: pozostawia się w jednostce Policji przez okres 7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 29 Październik 2015 Share Napisano 29 Październik 2015 No a jest gdzieś o zwrocie zatrzymanego zagranicznego dowodu rejestracyjnego na podstawie przeprowadzonego dodatkowego badania technicznego z wynikiem pozytywnym oraz załączonym zaświadczeniem do tego wszystkiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi