Skocz do zawartości

Pojęcie II etatu (dodatkowej) pracy jako diagnosta

luk

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka. Mam propozycję podjęcia dodatkowej pracy II etatu na innej SKP. W związku z tym mam pytanie czy obecny pracodawca musi wyrazić zgodę na podjęcie pracy. Czy są przepisy zabraniające pracy u tzw konkurencji w naszym zawodzie.

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• blakop

19

• JANUSZ60

15

• danielg539

8

• IVVO

8

czy obecny pracodawca musi wyrazić zgodę na podjęcie pracy

A wyobrażasz sobie inne rozwiązanie ?

Czy są przepisy zabraniające

Gdzie Ty żyjesz, jakie przepisy powstrzymają pracodawcę jeśli zechce Cię zwolnić ,,,

A wyobrażasz sobie inne rozwiązanie ?

A wyobrażam sobie. Moja sprawa, co robię w czasie wolnym. Chyba, że przepisy prawa stanowią inaczej. W administracji publicznej na konkretnych stanowiskach faktycznie taka zgoda jest wymagana.

Gdzie indziej uważam to za kwestię całkowicie dobrowolną i do swobodnego ustalenia.

Gdzie Ty żyjesz, jakie przepisy powstrzymają pracodawcę jeśli zechce Cię zwolnić ,,,

Luk pyta o przepisy zabraniające PRACOWNIKOWI podjęcie innego zajęcia. Ale na to odpowiedziałem już powyżej. Przy czym w praktyce różnie to wygląda. Generalnie im wyższe stanowisko, tym więcej "pleców", żeby te wszelkie zakazy obejść lub po prostu olać.

Ale nikt nie mówi o zwolnieniu z pracy. Z tego co piszesz to musi wyrazić zgodę ale na jakiej postawie, tzw lojalki nie podpisywałem a regulaminie zakładu nie ma słowa

Jeśli w umowie tego nie masz, nie podpisałeś lojalki, regulamin tak nie stanowi ani nie ma tego wymogu z mocy prawa (dla pracowników WK już niestety ustawa tak stanowi) - to droga wolna.

Co nie znaczy, że pracodawca nie może się wkurzyć. W końcu w ten sposób wspierasz mu konkurencję ;) Ale to już takie śliskie tematy powiedzmy.

Generalnie sam musisz ocenić, czy warto i czy mimo braku obowiązku i tak nie powiadomić go i z głowy.

Gdyby doszło do ewentualnego zwolnienia i sprawa oparła by się o sąd pracy to wygra ten, kto będzie miał lepszego prawnika ;)

Pracodawca zawsze znajdzie powód do zwolnienia. Jak nie związany konkretnie z tą sytuacją to każdy inny.

Powiem szczerze - jak byś mi uciekł do konkurencyjnej firmy to zadowolony bym nie był, jeśli np. przez ostatni rok inwestowałem w Twoje kursy i szkolenia... Może bym poszedł w stronę "utraty zaufania" itp., a może wymyślił jakikolwiek inny powód. A może by mi to wisiało, bo odszedł byś do firmy, której za konkurencję w żaden sposób nie uważam?

Wszystko zależy od układów... Życie :)

W końcu w ten sposób wspierasz mu konkurencję
i tu jest problem jeżeli jest to w tej samej miejscowości ,jeżeli innej to przecież nie musi o tym wiedzieć jeżeli chcesz sobie dorobić ........ :cool::x

Powiem tak, chcę powiadomić pracodawcę o moim zamiarze. Nie znam reakcji więc pytam co mi grozi i jakie mam tzw prawa żeby być przygotowanym. Druga praca jest niedaleko jakieś 5min autem podstawówka.

Pracowałem tak na szczęście krótko. Zmęczenie materiału dało znać o sobie i ani pożytku, zadowolenia ni tony kokosów z tego nie wyszło.

Pracodawca/wcy w sumie nic do tego nie mieli, a zostali poinformowani. Stękanie tylko czasami się słyszało, bo z jednej ciut wcześniej zrywać się musiałem, a i tak do drugiej się spóźniałem i na odwrót w zależności na której jaką zmianę miałem. Podobnie z jednej do drugiej roboty przysłowiowe pięć minut wychodziło.

Ale życzę powodzenia. Wiadomo, że życie drogie, a każdy ma własne plany, potrzeby.

Jeśli nie podpisałeś "zakazu konkurencji" to masz prawo podejmować pracę gdzie chcesz. Ale życie życiem ;)

Stękanie tylko czasami się słyszało, bo z jednej ciut wcześniej zrywać się musiałem, a i tak do drugiej się spóźniałem i na odwrót w zależności na której jaką zmianę miałem.
Świadczy to o tym, że obydwu pracodawców wprowadziłeś w błąd, albo obydwaj się na to zgodzili (na opuszczanie zakładu wcześniej i podjęcie pracy później) :x

Moja sprawa, co robię w czasie wolnym.

Nie w omawianym przypadku,,,

Jeśli nie podpisałeś "zakazu konkurencji" to masz prawo podejmować pracę gdzie chcesz.

Bardzo Cię proszę ,,,

Ale nikt nie mówi o zwolnieniu z pracy. Z tego co piszesz to musi wyrazić zgodę ale na jakiej postawie,

Na takiej, że to On jest pracodawcą, nie TY,,,

jest problem jeżeli jest to w tej samej miejscowości ,jeżeli innej to przecież nie musi o tym wiedzieć

To tylko kwestia czasu,,,

Pracodawca zawsze znajdzie powód do zwolnienia.

Niby o tym wiesz, a wierzysz w przepisy ,,,

O czym Ty piszesz? Po co demonizujesz?

Wielu diagnostów ciągnie dwa etaty i gra. I wcale nie w tajemnicy.

luk pytał o przepis - takowego nie ma i tyle. Sam pisał, że lojalki nie podpisał.

Co Ty w jakimś obozie koncentracyjnym pracujesz czy co?

Co Ty w jakimś obozie koncentracyjnym pracujesz czy co?

Nie uważasz, że my wszyscy tak pracujemy ,,,

Ani w Polsce tak nie pracowałem nigdy, ani za granicą.

A jak mi się zaczynało wydawać, że tak jest, to zmieniałem pracę, lub z różnych innych względów godziłem się na narzucane warunki.

....Pracodawca może jedynie ustalić z pracownikiem zakaz wykonywania pracy konkurencyjnej wobec prowadzonej przez niego działalności w umowie o zakazie konkurencji. Sąd Najwyższy w wyroku z 8 maja 2002 r. (I PKN 221/01, OSNP 2004/6/98) podkreślił, że „zakaz prowadzenia działalności konkurencyjnej musi być odniesiony do przedmiotu działalności pracodawcy określonego w przepisach prawa lub w postanowieniach aktów założycielskich, statutów lub umów tworzących dany podmiot prawa, wobec czego umowa o zakazie konkurencji nie może zawierać postanowień, które zobowiązywałyby pracownika do niepodejmowania działalności niepokrywającej się z przedmiotem działalności pracodawcy”.

Za niedopuszczalne należy zatem uznać jednostronne – czyli bez porozumienia z pracownikami – narzucenie przez pracodawcę w regulaminie pracy ograniczenia dotyczącego podejmowania dodatkowej pracy. Proponowane przez Państwa zapisy w regulaminie pracy są bowiem niezgodne z ogólnie obowiązującymi przepisami prawa pracy, a zatem w razie ich wprowadzenia będą nieważne (art. 18 § 2 Kodeksu pracy).

Regulamin pracy pracodawca wprowadza bez konieczności jakichkolwiek uzgodnień z pracownikami (wyjątkiem jest sytuacja, w której w zakładzie działa związek zawodowy). Taki sposób ustalania treści regulaminu pracy dawałby Państwu zbyt daleko idącą ingerencję w życie zatrudnionych osób.

Poza tym narzucenie obowiązku informowania pracodawcy o jakichkolwiek działaniach „pozapracowych” byłoby obejściem ograniczenia w pozyskiwaniu informacji o pracowniku (danych osobowych) ustanowionym w art. 221 Kodeksu pracy.

Piszesz o niczym innym jak tzw. lojalce. W opisanym przypadku luk nic takiego nie podpisał.

Swoją drogą - czy ktokolwiek tutaj na SKP podpisał lojalkę?

Czasami dawniej bywało, że przed sfinansowanie obowiązkowego szkolenia lojalki do podpisu się podsuwało. :x

Czasami? Do dziś tak jest. Ale w takich wypadkach zazwyczaj chodzi o co innego - chodzi o deklarację pozostania u danego pracodawcy przez jakiś tam okres.

Sam tak w urzędzie miałem i potem musiałem kasę oddawać za studia jak zmieniłem pracę.

Piszesz o niczym innym jak tzw. lojalce

Chcieliście podstawę prawną - i to jest ta podstawa - nie ma lojalki - można podjąc dodatkową pracę - nie trzeba powiadamiać pracodawcy ale można Go poinformować i w/g mnie wypadało by

nie trzeba powiadamiać pracodawcy ale można Go poinformować i w/g mnie wypadało by

No nareszcie !

Co jeśli mu się to nie spodoba ?

Osobiście - nie jest to zbyt zdrowy układ - były już przypadki podebrania bazy danych klientów - jeśli diagnosta jest bezstronny - to OK. Jak na stacji spadną obroty to chociaż będzie na kogo zrzucić

nie trzeba powiadamiać pracodawcy ale można Go poinformować i w/g mnie wypadało by

No nareszcie !

A jeśli mu się nie spodoba, że przekazujesz 1% podatku, albo, że po pracy chodzisz na ryby, albo, że w czasie wolnym idziesz do noclegowni i rozdajesz całą kasę którą ci zapłacił?

Jeśli to nie koliduje z pracą, nie ma wpływu na twoją pracę, i nie jest karalne to za przeproszeniem ch... go to obchodzi co robisz w wolnym czasie.

nie ma lojalki - można podjąc dodatkową pracę - nie trzeba powiadamiać pracodawcy

Pracodawca może jedynie ustalić z pracownikiem zakaz wykonywania pracy konkurencyjnej

Ale Ty pieprzysz IVVO... :evil:

Sam piszesz:

"Pracodawca może jedynie ustalić z pracownikiem zakaz wykonywania pracy konkurencyjnej"

Przecież dla diagnosty praca w innej SKP to właśnie coś takiego!!

Jak najbardziej jako pracodawca mam prawo zastrzec to w umowie z diagnostą!

A jeśli mu się nie spodoba, że przekazujesz 1% podatku,

Mogę Ci tylko pozazdrościć, takiego podejścia.

Znaczy, że nie poznałeś jeszcze życia,,,

blakop, Jak zwykle mylisz pojęcia :D

Ustalenie z pracownikiem iż nie będzie pracował na innej SKP - to nie lojalka. Panie X pracuje Pan tylko u mnie - rozumiemy się - Tak szefie /ustalenie/

Lojalka to umowa pisemna i przeważnie ustala zakaz pracy u innego przedsiębiorcy w czasie zatrudnienia oraz w większości wypadków karencji po wygaśnięciu stosunku pracy /może zawierać dodatkowe ustalenia np zwrot kosztów szkolenia itd.../...Pracownik, który podpisał umowę lojalnościową o zakazie konkurencji, która obowiązuje jeszcze po ustaniu okresu zatrudnienia, ma prawo do otrzymywania od swojego poprzedniego pracodawcy, z którym ma taka lojalkę podpisaną, odszkodowania za to, że nie może swobodnie podjąć pracy. To odszkodowanie nie może wynieść mniej niż 25% wynagrodzenia obowiązującego przed rozwiązaniem umowy.