Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kątomierza używacie do mierzenia zwisów chlapaczy przeciwbłotnych i czego jeszcze?

Napisano

jak sama nazwa wskazuje kątomierz używa sie do mierzenia wszelakich kątów

w przepisach dz227poz2250 znalzłem to :mrgreen:

3.8. Światła odblaskowe tylne trójkątne3.8.1. Stan techniczny i rozmieszczenie Oględziny. 1. Liczba świateł niezgodna z wymaganą przepisami.2. Barwa inna niż czerwona.3. Rozmieszczenie na pojeździe niezgodne z przepisami.4. Kształt trójkąta inny niż równoboczny.5. Wewnątrz trójkąta umieszczone jest inne światło.6. Umieszczone na innym pojeździe niż przyczepa.

5.3. Mechanizm wspomagający5.3.1. Stan techniczny i działanie Pojazd ustawiony kołami na twardym podłożu. Obracać koło kierownicy w obie strony o kąt potrzebny do poruszenia kół jezdnych, równocześnie uruchamiać i zatrzymywać silnik - sprawdzić działanie mechanizmu. 1. Mechanizm nie działa.2. Pęknięcie mechanizmu lub wycieki oleju.3. Złe połączenie lub tarcie części o inne elementy.4. Brak mechanizmu wspomagającego w pojeździe (jeżeli jest wymagany).

11.3.2. Wartość skrętności kół (różnicy skrętu kół przy skręcie koła zewnętrznego o 20°) oraz maksymalnego skrętu kół (prawidłowość montażu układu kierowniczego) Sprawdzenie na stanowisku wyposażonym w obrotnice. Pomiar wykonuje się w funkcji obrotów koła kierownicy (pomiary tylko w uzasadnionych wypadkach). 1. Niezgodna z wymaganiami wartość skrętności kół w którąkolwiek stronę.2. Niezgodna z wymaganiami wartość maksymalnego kąta skrętu kół w którąkolwiek stronę.

11.5. Dodatkowa kontrola ustawienia kół jezdnych11.5.1. Pomiar geometrii ustawienia kół przednich: - pomiar kąta pochylenia koła lewego i prawego, - pomiar kąta pochylenia osi zwrotnicy kół lewego i prawego (pomiary w uzasadnionych wypadkach), - pomiar kąta wyprzedzenia osi zwrotnicy kół lewego i prawego, - pomiar zbieżności kół Pomiary geometrii kół jezdnych pojazdu wykonuje się na ławach pomiarowych stanowiska kontrolnego.Uwaga:- pomiary wykonuje się przy takim stanie obciążenia pojazdu, dla jakiego producent podaje mierzone parametry,- pomiarów nie wykonuje się, jeżeli wielkość luzu w układzie jezdnym pojazdu przekracza wielkości dopuszczalne w eksploatacji,- zakres pomiarów odpowiedni do rodzaju wypadku drogowego,- pomiary kąta pochylenia kół oraz zbieżności kół wykonuje się po uprzednim skompensowaniu "bicia" kół,- pomiary wykonuje się po uprzednim wyregulowaniu ciśnienia w ogumieniu do wartości nominalnej dla danego pojazdu. 1. Niedopuszczalna wielkość luzów w układzie jezdnym pojazdu.2. Niezgodność otrzymanych wyników pomiarów z wartościami parametrów dopuszczalnymi podczas kontroli, podawanymi przez producenta pojazdu.

11.5.2. Pomiar geometrii ustawienia kół tylnej osi (jeżeli jest wymagana przez producenta pojazdu): - pomiar kąta pochylenia koła lewego i prawego, - pomiar zbieżności kół Jak wyżej. 1. Jak wyżej.

§ 8. 1. Mikrofon powinien być ustawiony tak, aby:

1) jego wysokość nad powierzchnią obszaru pomiarowego była równa wysokości końcówki wylotu rury wydechowej pojazdu, jednak nie mniejsza niż 0,2 m;

2) był skierowany w stronę końcówki wylotu rury wydechowej i odległy od niej o 0,5±0,01 m;

3) oś jego maksymalnej czułości była równoległa do powierzchni obszaru pomiarowego i tworzyła kąt 45±10°, z płaszczyzną pionową przechodzącą przez oś kierunku wylotu wydechu, zgodnie z rys. 1 i 2.

zapewne do pomiaru powyższych mozna użyć kątomierza ;)

Napisano

ABC że też ci się chciało tyle szukać. Dobry jesteś. Racja kątomierz z ruchomym ramieniem jest potrzebny w razie konieczności rozstrzygania sporów no i podczas badania oczywiście. Ciekawe cz używany jest tak samo często jak stoper do kierunkowskazów.

Ale bardzo profesjonalnie odpowiedziałeś.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano

Chłopaki błagam powiedzcie ze robicie sobie jaja!!!!!! Proszę powiedzcie ze to jaja bo ja na trzeżwo tego nie przezyję. Jeśli ktoś mi powie ze na stacji ma kątomierz i jeszcze go używa to postuluję aby Forum Norcom rozpoczęło starania o wpisanie w/w do księgi księgi guinessa.

Idę włączyć Dzień Świra - wiecej w tym filmie normalnosci niż w tym kątomierzu.

Napisano

Piotr, tak dla jaj trzeba mieć ten nieszczęsny kątomierz,ostatnio kupiłem w żelaźniaku za 60,- 75cm długi,tak jak mi radził Boguś. :)

Napisano

Ja kupiłe w Castoramie kątomierz i liniał75cm w jednym fajnie się składa i nie zajmuje miejsca w szufladzie ;)

Napisano

Wy sobie nie robicie jaj ? Mówicie serio ???? Nie no powiedzcie ze jaj sobie robicie !!!!! Boguś weź powiedz ze to jaja, bo stracę wiarę w lepsze jutro.

Napisano
Wy sobie nie robicie jaj ? Mówicie serio ?

odpowiem tak: na karcie kontrolnej TDT &14.1 pkt.15 małymi literkami "kątomierz z ruchomym ramieniem" i nie mam zamiaru się kłucić z panami z TDT czyma być wymagają to kupiłem!!!