08/15 Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Na zaczynającym się salonie samochodowym w Sydney australijska marka Holden zaprezentuje najnowszy concept car - EFIJY. Tak emocjonującego samochodu świat nie widział od dawna. Producent jednak z góry uprzedza, że nie ma szans na jego produkcję. Nam przywołujący na myśl poczciwą Warszawę, w rzeczywistości kryje w sobie nawiązanie do jednego z pierwszych modeli marki - FJ Holdena z lat 50-tych. Samochód o tyle ważny dla australijskiego sportu motorowego, że w dużej mierze przyczynił się do rozwoju wyścigów równoległych - to od niego zaczęło się tam tuningowanie i pół-amatorskie zawody. Dziś prezentowanego modelu nikt nie zamierza jednak modyfikować - musi zostać taki, jakim jest. Głęboki kolor o nazwie "Soprano Purple" wspaniale uwydatnia wszystkie muskularne linie i potęguje ogrom samochodu. Warto dodać, że długość auta wynosi aż 5,2 metra. Karoseria EFIJY zaprojektowana jest z dużym polotem - znudzeni do bólu projektanci po tworzeniu aut tylko pod kątem praktyczności musieli w końcu dać upust swojej fantazji. Do tak dużego auta potrzeba odpowiednio dużych kół - najlepiej 20-calowych z przodu i 22-calowych z tyłu. Dodano też fantazyjne światła stworzone w technice LED, potrafiące zmieniać swój kolor w zależności od powierzonej w danej chwili funkcji. Niesamowite, utrzymane w retro-stylu wnętrze bije po oczach swoim przepychem. Wszystkie elementy zostały wykonane albo z chromu albo ze skóry. Po środku wysuwa się duży ekran komputera pokładowego, którego menu jest utrzymane w takim samym klimacie jak reszta prototypu. Jedno jest pewne - ten Holden będzie się rzucał w oczy pośród innych aut wystawianych na targach. Pięknie opakowany silnik to dobrze nam znana jednostka V8 LS2 umieszczona na przykład w Chevrolecie Corvette. Ron Harrop, znana postać w australijskim przemyśle motorowym zafundował mu jeszcze turbosprężarkę. Dzięki tej jednostce samochód może pochwalić się osiągami zbliżonymi do aut startujących w V8 Supercars - 645 KM i 775Nm nawet tak wielkiemu autu gwarantują porządnego kopa. Moc ponad dziesięciokrotnie większa od protoplasty z lat pięćdziesiątych. Prace nad tym samochodem firma zaczęła już dwa lata temu, jednak musiała je czasowo zarzucić na rzecz pokazanego w zeszłym roku Holdena Torana TT36. Warto jednak było doprowadzić ten projekt do końca - choćby po to, by udowodnić że prawdziwi entuzjaści samochodów dalej istnieją. Wczoraj wysłamłem do producenta ofertę. W zamian za to auto oferuję im mojego 16 letniego Forda ścierkę. Czekam z niecierpliwością na odpowiedz. Cytuj
Darek :-) Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 To fakt nic mu nie brakuje tylko ta kirownica po złej stronie. Taki jakby wjechał na stacje to niejednemu diagnoście kopara by opadła Darek Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Wczoraj wysłamłem do producenta ofertę. W zamian za to auto oferuję im mojego 16 letniego Forda ścierkę. Czekam z niecierpliwością na odpowiedz. Podaj mi adres - dorzuce swoją Skodę do tej oferty. A może nie ma go co drażnić ? Ps. Śliczny jest ... Poezja ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
gladki Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 To fakt nic mu nie brakuje tylko ta kirownica po złej stronie. Taki jakby wjechał na stacje to niejednemu diagnoście kopara by opadła A jechałes kiedys zamiatarką z kierwnica z prawej strony,i siedząc bokiem do kierunku jazdy ,To jest jazda 5 km/h Cytuj
08/15 Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Napisano 2 Grudzień 2005 Podaj mi adres - dorzuce swoją Skodę A figę! Kto pierwszy ten lepszy! Zresztą i tak nie masz szans. Jazda twoim pojazdem w niczym nie przypomina przemieszczanie sie starym trupem, który w każdej chwili może zejść. A oni jak widać preferują tylko ekstremalne wrażenia z jazdy Cytuj
berecik Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 To fakt nic mu nie brakuje tylko ta kirownica po złej stronie. Taki jakby wjechał na stacje to niejednemu diagnoście kopara by opadła A jechałes kiedys zamiatarką z kierwnica z prawej strony,i siedząc bokiem do kierunku jazdy ,To jest jazda 5 km/h Od czasu do czasu mam przyjemność poprowadzić zamiatarke z kierownicą po prawej stronie i to po tygodniu nie robi różnicy, człowiek przyzwyczaja się Cytuj
08/15 Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Napisano 2 Grudzień 2005 Od czasu do czasu mam przyjemność poprowadzić zamiatarke Berecik i Gładki! Wy to dopiero macie fury! No bomba! Cytuj
Darek :-) Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Zamiatarka rozwija szaloną prędkość i nie ma czasu myśleć iż kierownica jest z prawej strony. Żarty żartami ale kto mi powie dlaczego w Angli samochody mają kierownicę po prawej stronie. Bo to że rosjanie tory mają szersze już wiem. Darek Cytuj
abc Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 dlaczego w Angli samochody mają kierownicę po prawej stronie. bo tam jest ruch lewostronny Cytuj
Darek :-) Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 dlaczego w Angli samochody mają kierownicę po prawej stronie. bo tam jest ruch lewostronny Ale dlaczego tam jest ruch lewostronny skoro w całej europie jeździ się po prawej stronie? Czy to nie jest związane z innością angoli? Darek Cytuj
abc Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Czy to nie jest związane z innością angoli? dokładnie trafiłeś w 10 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi